Kontrolierė: Kultūros ministerija dėl stipendijų diskriminuoja vyresnius menininkus

Kultūros ministerija diskriminuoja stipendijų siekiančius vyresnius kino kūrėjus, teigia Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Kultūros ministerija diskriminuoja stipendijų siekiančius vyresnius kino kūrėjus, teigia Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kultūros ministerija diskriminuoja stipendijų siekiančius vyresnius kino kūrėjus, teigia Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agneta Skardžiuvienė, lygių galimybių kontrolierė.
Agneta Skardžiuvienė, lygių galimybių kontrolierė.
Kultūros ministerija diskriminuoja stipendijų siekiančius vyresnius kino kūrėjus, teigia Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.<br>D.Umbraso nuotr.
Kultūros ministerija diskriminuoja stipendijų siekiančius vyresnius kino kūrėjus, teigia Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 18, 2020, 8:43 AM

„Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė konstatavo, kad stipendijų kino kultūros ar meno kūrėjams skyrimo tvarka diskriminuoja vyresnius menininkus“, – pirmadienį pranešė tarnyba.

Gavus skundą ir atlikus tyrimą, nustatyta, kad stipendijų skyrimo tvarkos apraše prioritetas teikiamas jauniems kūrėjams – jei asmuo yra jaunesnis nei 35 metai, jis gauna vieną balą iš 16 galimų.

Penki balai skiriami už idėjos meninę ir kultūrinę vertę, dar tiek pat – už jos aktualumą, keturis balus galima gauti už numatomus rezultatus ir vienas skiriamas už plačią rezultatų sklaidos galimybę.

Individuali stipendija skiriama kino kultūros ar meno kūrėjų kūrybinei raiškai skatinti.

Tarnybos teigimu, dėl šios priežasties vyresni kūrėjai gali atsidurti ne tokioje palankioje padėtyje – jei keturiasdešimtmečio ir dvidešimtmečio režisierių paraiškos bus panašios meninės vertės, bus vienodai aktualios ir jomis bus numatomi tokie pat rezultatai, stipendija bus skirta jaunesniam kūrėjui.

Pasak tarnybos, Kultūros ministerija teigia, kad dėl menko jų socialinio kapitalo ir mažesnės kūrybinės patirties jauni kūrėjai yra pažeidžiama socialinė grupė. Anot kultūros viceministrės Zitos Bružaitės, karjeros pradžioje egzistuoja didelė „iškritimo“ iš kūrybinės veiklos rizika, todėl valstybė padeda jauniems menininkams įsitvirtinti.

Anot Z. Bružaitės, parama jauniems kūrėjams turėtų būti pateisinama, nes ja siekiama teisėto tikslo, norima atnaujinti kino sritį ir užtikrinti idėjų kaitą.

Tačiau, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos teigimu, tiesioginė diskriminacija dėl amžiaus leidžiama tik tuomet, kai tokius apribojimus nustato įstatymas, o juos pateisina teisėtas tikslas, kurio siekiama tinkamomis ir būtinomis priemonėmis.

Tuo metu Kino įstatyme, reglamentuojančiame šių stipendijų skyrimo tvarką, nėra išlygų, kurios leistų pozityviai diskriminuoti jaunuosius kūrėjus.

A. Skardžiuvienė pažymi, kad Lygių galimybių įstatymu draudžiama mažiau palankiai traktuoti vyresnius žmones, o valstybės institucijos privalo užtikrinti įstatymu įtvirtintas lygias teises ir galimybes, nepaisant amžiaus.

„Be to, nuostata, kad tik jauni kūrėjai gali atnaujinti meno lauką ir įnešti naujų perspektyvų, formuoja stereotipą, jog vyresnė karta būtinai vadovaujasi senomis idėjomis, yra mažiau novatoriška ir dėl to mažiau vertinga kultūros pasaulyje“, – pranešime cituojama lygių galimybių kontrolierė.

Dėl šio pažeidimo A. Skardžiuvienė kreipėsi į kultūros ministrą Mindaugą Kvietkauską, siūlydama pakeisti diskriminuojančią tvarką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.