„Banchetto musicale ‘20“: apie gyvenimą ir mirtį

Nuo gyvenimo ir mirties temų liturginių metų giesmėse iki melancholiškų violos da gamba melodijų, nuo Lietuvos ir Transilvanijos didikams dedikuotų Renesanso kūrinių iki solinių klavesino rečitalių – tokie 30-ojo senosios muzikos festivalio „Banchetto musicale“ („Muzikinė puota“) horizontai. O tarp šių polių – dar daugybė koncertų, edukacinių renginių, sukakčių minėjimų ir net naujiena – tarptautinis klavesinininkų konkursas.

30-ąjį senosios muzikos festivalį „Banchetto musicale“ pradės lenkų vokalinis ansamblis „Jerycho“ programa apie gyvenimo ir mirties paslaptis.<br> Nuotr. iš festivalio rengėjų archyvo 
30-ąjį senosios muzikos festivalį „Banchetto musicale“ pradės lenkų vokalinis ansamblis „Jerycho“ programa apie gyvenimo ir mirties paslaptis.<br> Nuotr. iš festivalio rengėjų archyvo 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2020, 10:04 AM, atnaujinta Sep 4, 2020, 9:19 PM

Festivalio renginiai vyks rugsėjo 8–27 d. Vilniuje – Valdovų rūmuose, Tolerancijos centre, Šv.Kryžiaus namuose, Švč.Mergelės Marijos Ramintojos, Bernardinų, Šv.Dvasios bažnyčiose ir internetu.

Teks laikytis saugumo reikalavimų 

„Banchetto musicale“ – tarp pirmųjų festivalių Lietuvoje, rengiamų įprastu formatu dar nenuslopus COVID-19 epidemijai. Tad virusas vis dar diktuoja savo sąlygas ir festivalis nebus toks kaip anksčiau.

Pirmiausia rengėjams dėl kelionių apribojimų arba net todėl, kad kai kuriuos muzikantus pakirto koronavirusas, teko atidėti ateičiai kai kurias užsienio muzikantų parengtas programas.

Kitos programos, kaip antai itin įdomus lenkų artistų projektas – šokio opera „Sognando la morte“ („Sapnuoti mirtį“), bus transliuojamos internetu. Virtualioje erdvėje vyks ir I tarptautinis Žygimanto Liauksmino klavesinininkų konkursas bei jo laureatų koncertas.

Visi festivalio koncertai nemokami, bet būtina išankstinė registracija. Klausytojai turės paisyti Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimų – renginyje dėvėti kaukes (arba veido skydelius), taip pat laikytis mažiausiai 1 m atstumo nuo kitų lankytojų.

Paantraštės – pranašiškos

Didžiausia Lietuvoje senosios muzikos šventė rudens pradžioje vilniečius ir sostinės svečius pakvies jau 30-ąjį kartą. Rugsėjo 8–27 d. bus surengta trylika koncertų, o patiems senosios muzikos skleidėjams – grigališkojo choralo giedojimo kursai.

Kasmet „Banchetto musicale“ turi kokį nors šūkį, kryptį, bendrąjį vardiklį. Įdomus sutapimas – jau ne pirmą kartą festivalio rengėjų iš anksto pasirinkta tema tampa tarsi tų metų įvykių apibendrinimu.
Prieš porą metų pasirinktas šūkis „Meilė stipresnė už prievartą“ atliepė pasaulį apėmusias globalines įtampas, sukrėtimus, konfliktus.

„Negi nėra stipresnių jėgų, pajėgiančių atitraukti žmones nuo neapykantos, prievartos, vaidų? Nejaugi baltoji magija bejėgė? Atsakymas atėjo savaime: meilė stipresnė už prievartą!“ – tuomet samprotavo festivalio projektų vadovas Darius Stabinskas.

Pasaulyje sustiprėjus feminizmo bangai, „Banchetto musicale“ rengėjai, tarsi tai numatydami, pernykštį festivalį skyrė moters temai ir moterų vaidmeniui muzikos istorijoje.

Dar praėjusių metų rudenį pradėję planuoti jubiliejinį – 30-ąjį – „Banchetto musicale“, iniciatoriai nutarė į pasaulį pažvelgti filosofiškai ir pasirinko šūkį „Gyvenimas ir mirtis“. Ir tarsi perėmė estafetę iš didžiojo aiškiaregio Nostradamo, dar XVI a. viename tekste rašiusio: „Didysis jūrų miesto maras nesiliaus, kol nebus atkeršyta už be kaltės pasmerktų teisiųjų kraują, už apgavysčių papiktintą didžiąją damą.“ Konspiracijos teorijų mėgėjai įsitikinę, kad taip Nostradamas išpranašavo koronaviruso protrūkį.

Žinoma, pranašystės – gyvenimui žaismingo ir paslaptingo skonio suteikiantis žiupsnelis druskos. O štai gyvenimo ir mirties tema nuo seniausių laikų audrino žmonių protą.

Nuo viduramžių iki baroko ją gvildeno ne vien filosofai, domėjimasis ja buvo persmelkęs visas gyvenimo sritis, lydimas teologinių ideologijų, gilios savistabos, taip pat svarstymo apie tai, kas teisinga ir neteisinga, prasminga ir bergždžia, amžina ir laikina.

Reiškiant tam tikrą žavėjimąsi mirtimi, pastebimas ir kiek skirtingas menininkų ir intelektualų požiūris – jį lėmė ir konfesinis priklausymas katalikams ar protestantams; tai galiojo apmąstant ir gyvenimo temą. 

Požiūrį į esmines gyvenimo ir mirties sąvokas lėmė ir politinė priklausomybė ir pozicijos – ar tai būtų valdantieji, ar opozicinė mažuma. 

„Taigi šių metų festivalio „Banchetto musicale“ tikslas – apžvelgti plačią įvairiaspalvę kultūrinę ir muzikinę paletę keliaujant nuo katalikiškojo meno juslingumo iki gilių intelektualių protestantų įžvalgų, žavintis abiejų sudėtingumu ir poveikiu“, – festivalio tematiką apibūdino jo vadovas D.Stabinskas.

Temą interpretuos ir seni vilkai, ir jaunimas

Pasirinkusi temą „Gyvenimas ir mirtis“, 30-oji „Banchetto musicale“ šiemet pristatys įvairias intriguojančias programas, parengtas Lietuvos ir užsienio atlikėjų.

Festivalis rugsėjo 8-ąją Valdovų rūmuose prasidės koncertu „Dux vitae mortuus regnat vivus“, kurį surengs lenkų vokalinis ansamblis „Jerycho“.

Tai programa apie gyvenimo ir mirties paslaptis, kurioje akademinis muzikavimas pagyvinamas naudojant senąsias vokalo technikas ir taip atkuriant senąją giedojimo tradiciją. Šis pasirodymas pakeis anksčiau planuotą programą „Telemanno Lenkija“, kurią turėjo atlikti kolektyvas simboliniu pavadinimu Maro laikų orkestras iš Lenkijos. Deja, COVID-19 aplankius ir vieną jų narių, kolektyvas koncertą turėjo netikėtai atšaukti. 

Į užburiančią kelionę pakvies Nima Ben David, rečitalyje „Gyvenimas ir mirtis“ atskleisianti  melancholišką solo muzikos violai da gamba prigimtį. 

Taline įsikūręs ansamblis „Floridante“, kuriame gros ir britų arfininkas Andrew Lawrence’as Kingas, turėtų sužavėti klausytojus Renesanso ir baroko angliškų dainų programa „To see, to hear, to kiss, to die...“ 

Kitą numatytą pasirodymą, atspindintį pagrindinę gyvenimo ir mirties temą, „Actus tragicus“, sudarytą iš religinių Johanno Sebastiano Bacho ir Georgo Philippo Telemanno kūrinių, ketinama atidėti vėlesniam laikui dėl kelionių apribojimų, atsiradusių dėl COVID-19 krizės.

Festivalyje šiemet pirmą kartą bus surengta „Fringe Day“, kurios tikslas – paremti jaunus talentus. Dviem ansambliams ar solistams, parengusiems programą tema „Gyvenimas ir mirtis“, bus suteikta galimybė pasirodyti festivalio publikai. Koncertai bus transliuojami internetu.

Dar vieną interneto transliaciją (kuri pakeičia planuotą gyvą pasirodymą) festivalis pateiks parodydamas 2016 m. festivalio „Dramma per musica“ spektaklį „Sognando la morte“. Jį parengė Anna Radziejewska (mecosopranas), Jacekas Tyski (šokis) ir „Royal Baroque Ensemble“ (vadovė Lilianna Stawarz) iš Varšuvos.

Nepamirš paveldo, neapeis sukakčių

Istorinį mūsų šalies paveldą išryškins dviejų koncertų programos: „Stella, quam viderant magi“, kuriame skambės Giovanni Battistos Mosto madrigalai ir motetai, atliekami solistų ir ansamblio „Morgaine“, bei Alinos Rotaru parengtas klavesino rečitalis „Chiara e lucente stella“ su Lenkijos ir Lietuvos muzika.

Kitas, Corinos Marti, solinis klavesino rečitalis „Jano Liubliniečio tabulatūra“ paminės Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės gimimo 500-ąsias metines.

Italų ansamblio „Lucidarium“ koncertu „Garsai iš Šailoko Venecijos“ festivalis prisidės prie paskelbtų Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metų programos.

Ugdo senosios muzikos entuziastus

Šiemet festivalyje dar stipriau bus akcentuojama švietimo sritis – vyks pirmasis tarptautinis Žygimanto Liauksmino klavesinininkų konkursas – pirmasis tokio pobūdžio renginys Baltijos šalyse. 

Šiais metais jis vyks tik virtualiai – internetu bus transliuojami abu turai, laureatų koncertas ir papildomos paskaitos apie Lenkijos ir Lietuvos muzikos šaltinius. 

Šiais metais festivalyje rengiami ir Jeano Étienne’o Langianni grigališkojo choralo meistriškumo kursai improvizuojant melodijas su fauxbourdon technika. Kursus apibendrins baigiamasis koncertas „Šv.Hiacinto Vakarinė“.

Kaip ir kasmet, festivalis į koncertą pakvies vaikus ir šeimas – jaunų talentingų lietuvių „GŠ ansamblis“ ir Stalo teatras pristatys programą apie Šv.Jackų ir jo stebuklus. 

„GŠ ansamblis“ taip pat pasirodys kartu su J.É.Langianni programoje „Missa Dominica in albis“, kurioje skambės Atvelykio mišių giesmės.

Festivalį rengia viešoji koncertinė įstaiga „Banchetto musicale“ ir Všį „Vilniaus festivaliai“.
Festivalį remia Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė.

FESTIVALIO KALENDORIUS
Rugsėjo 8 d. 19 val. Valdovų rūmai, Katedros a. 4, Vilnius
Dux vitae mortuus regnat vivus
Gyvenimas ir mirtis liturginių metų giesmėse
JERYCHO, vadovas Bartosz Izbicki (Lenkija)
Programoje dalyvauja GŠ ANSAMBLIS (Lietuva)
***
Rugsėjo 10 d. 20 val. Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus Tolerancijos centras, Naugarduko g. 10/2, Vilnius
Garsai iš Šailoko Venecijos 
Muzika iš XVI a. Venecijos geto Koncertas skiriamas Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metams.
LUCIDARIUM, vadovė Avery Gosfield (Italija)
***
Rugsėjo 13 d. 18 val. Valdovų rūmai, Katedros a. 4, Vilnius
Stella, quam viderant Magi
G.B.Mosto motetai ir madrigalai, dedikuoti Lietuvos ir Transilvanijos didikams
Nora Petročenko – cantus, Mikus Abaroniņš – altus (Latvija), Povilas Vanžodis – quintus, Daniels Pelnēns – tenor (Latvija), Nerijus Masevičius – bassus
Ansamblis MORGAINE (Lietuva / Vokietija)
***
Rugsėjo 17 d. 19 val. Valdovų rūmai, Katedros a. 4, Vilnius
Jano Liubliniečio tabulatūra
XVI a. lenkų klavyrinė muzika
Koncertas skirtas Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės gimimo 500-osioms metinėms
Corina Marti – klavesinas (Šveicarija)
***
Rugsėjo 18 d. 19 val. Valdovų rūmai, Katedros a. 4, Vilnius
I tarptautinio Žygimanto Liauksmino klavesinininkų konkurso laureatų koncertas (transliacija ekrane ir internetu)
Chiara e lucente stella
XVI–XVII a. Abiejų Tautų Respublikos klavyrinė muzika 
Alina Rotaru – klavesinas (Vokietija / Lietuva) 
***
Rugsėjo 19 d. 19 val.
Sognando la morte
Šokio operos (vaizdo įrašo transliacija internetu
Anna Radziejewska – mecosopranas
Jacek Tyski – šokis 
ROYAL BAROQUE ENSEMBLE, vadovė Lilianna Stawarz (Lenkija)
***
Rugsėjo 20 d. 17 val. Švč.Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia, Savičiaus g. 15, Vilnius
Šv.Jackus
Koncertas vaikams ir visai šeimai
GŠ ANSAMBLIS, vadovė Gabija Adamonytė (Lietuva)
STALO TEATRAS (Lietuva)
Režisierė, dailininkė, aktorė Saulė Degutytė
***
Rugsėjo 20 d. 19 val.
„Banchetto musicale“ festivalio „Fringe Day“
Jaunųjų senosios muzikos atlikėjų koncertas internetu
***
Rugsėjo 23 d. 19 val. Valdovų rūmai, Katedros a. 4, Vilnius
Gyvenimas ir mirtis
Kompozicijos violai nuo Tobiaso Hume’o iki Philippe’o Hersanto
Nima Ben David – viola da gamba (Prancūzija)
***
Rugsėjo 24–27 d. Šv.Kryžiaus namai, S. Daukanto a. 1, Vilnius 
Grigališkojo choralo melodijų ir jų improvizacijų fauxbourdon technika kursai
Giedojimo kursų vadovas Jean-Étienne Langianni (Prancūzija)
***
Rugsėjo 25 d. 20 val. Šv.Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčia, Maironio g. 10, Vilnius
Missa Dominica in Albis
Antrojo Velykų sekmadienio Mišios 
Jean-Étienne Langianni  – balsas (Prancūzija)
GŠ ANSAMBLIS (Lietuva)
***
Rugsėjo 27 d. 18 val. Valdovų rūmai, Katedros a. 4, Vilnius
To see, to hear, to kiss, to die…
Britų salų muzika
Ansamblis FLORIDANTE (Estija / Jungtinė Karalystė)
***
Rugsėjo 27 d. 20 val. Šv.Dvasios bažnyčia, Dominikonų g. 8, Vilnius
Šv.Hiacinto Vakarinė
Giedojimo kursų baigiamasis koncertas
Jean-Étienne Langianni (Prancūzija) ir giedojimo kursų dalyviai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.