San Sebastiano kino festivalyje – audringi publikos plojimai „Omarų sriubai“

Tarptautiniame San Sebastiano kino festivalyje penktadienio vakarą įvyko filmo „Omarų sriuba“ pasaulinė premjera, kurio scenarijaus bendraautorius ir prodiuseris yra dokumentinio kino meistras Arūnas Matelis.

Kadras iš filmo „Omarų sriuba“.
Kadras iš filmo „Omarų sriuba“.
Kadras iš filmo „Omarų sriuba“.
Kadras iš filmo „Omarų sriuba“.
Kadras iš filmo „Omarų sriuba“.
Kadras iš filmo „Omarų sriuba“.
Režisieriaus A.Matelio filmai yra pelnę ne vieną tarptautinio kino festivalio prizą.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Režisieriaus A.Matelio filmai yra pelnę ne vieną tarptautinio kino festivalio prizą.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-09-26 18:20

Pasakojimą apie Islandijos „Bryggjan“ kavinėje verdamą specialią sriubą aplodismentais sutiko pilna salė žiūrovų: bilietai į seansą buvo išpirkti likus kelioms dienoms iki premjeros.

Prieš premjerinį seansą „Omarų sriuba“ susilaukė dar vieno įvertinimo – buvo nominuota festivalyje teikiamam apdovanojimui „Greenpeace Lurra“. San Sebastiane dokumentinė juosta varžosi dėl „Irizar Basque Film“ apdovanojimo, jai buvo patikėta uždaryti baskų kiną pristatančią programą „Zinemira“.

„Labai gaila, kad šį kartą dėl pasaulį ištikusios pandemijos ir privalomos 14 dienų saviizoliacijos grįžus, negalėjau dalyvauti ceremonijoje. Tačiau esu laimingas ir labai džiaugiuosi už savo draugus, filmo režisierius Pepe Andreu ir Rafa Molés.

Filmas startavo išties puikiai, nekantrauju, kada jį išvysti galės ir Lietuvos žiūrovai. Su komanda esame dėkingi visiems prisidėjusiems prie šios dokumentikos atsiradimo“, – sakė filmo bendraautoris A.Matelis.

Prie bendros ispanų, islandų ir lietuvių gamybos dokumentinio filmo dirbo nemaža komanda šalies kino profesionalų: scenarijų rengė ir filmą prodiusavo A.Matelis, klasikinės muzikos interpretacijas juostai rašė kompozitorius Gintaras Sodeika, filmą koprodiusavo Algimantė Matelienė, spalvų dizainą kūrė Jonas Zagorskas.

Prie filmo prisidėjo operatorė Kristina Sereikaitė, garso režisierius Vytautas Bedalis, specialiųjų efektų dizaineris TomasRugys, animatorė Ūla Rugevičiūtė Rugytė, gamybą koordinavo Eva Sinickaitė, Vaida Kazlauskaitė ir Ramunė Rakauskaitė.

Garsūs džiazo muzikantai Vytautas Mikeliūnas, Vytis Nivinskas bei Vytautas Sriubikis specialiai filmui įrašė klasikinės muzikos kūrinius.

Filmas pasakoja apie vienoje mažoje Islandijos uostamiesčio kavinėje „Bryggjan“ ruošiamą omarų sriubą.

Broliai Krilis ir Alis, kuriems priklauso jaukioji „Bryggjan“, čia leidžia dienas šnekučiuodamiesi su senais žvejais, tarp kurių – paskutinis Islandijos boksininkas ir rašytojas.

Kartą per mėnesį toje pačioje kavinukėje susirinkę Grindaviko gyventojai prisimena neseniai anapilin išėjusių vietinių vardus, taip tikėdamiesi juos kuo ilgiau išsaugoti atmintyje. Ketvirtadieniais keturi muzikantai čia groja džiazą.

Pro kavinės langą matyti stūksantis kalnas, kitoje jo pusėje driekiasi Mėlynoji lagūna – turistų pamėgta didžioji salos atrakcija.

Reaguodama į kasmet gausėjančius turistų srautus, viena didelė korporacija neseniai pateikė pasiūlymą miestelyje pastatyti aukščiausius standartus atitinkantį viešbutį. Kita – mažą šeimos kavinę paversti teminiu restoranu.

Jau visai netrukus Kriliui ir Aliui teks spręsti, ką daryti su Grindaviko gyventojų numylėta „Bryggjan“ ir joje ruošiama omarų sriuba.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.