Mažosios kultūros sostinės skverą papuošė sodas iš varinių vamzdelių

Lekėčių miestelio (Šakių r.) centre, tarp skvero medžių, nuo šiol kabės neatsiejama Lietuvos kultūros paveldo dalis – sodas. Tačiau jį lekėtiškiai rišo ne iš šiaudų, o iš 260 varinių vamzdelių.

V.Brazaitienė viliasi, kad sodo iš varinių vamzdelių vagys nenugvelbs.<br>A.J.Repšio nuotr.
V.Brazaitienė viliasi, kad sodo iš varinių vamzdelių vagys nenugvelbs.<br>A.J.Repšio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-10-27 15:10

Šakių rajono pakraštyje tarp miškų įsikūrę Lekėčiai šiemet buvo paskelbti Mažąja Lietuvos kultūros sostine.

Visus metus vietiniai ir miestelio svečiai dalyvavo įvairiuose renginiuose, o prieš kurį laiką bendruomenė rinkosi į skverą ir rišo neįprastą sodą.

Idėjos autorė, Lekėčių bendruomenės moterų klubo vadovė, režisierė bei Mažosios Lietuvos kultūros sostinės projekto koordinatorė Vaida Brazaitienė pasakojo, kad kai bendruomenei pasiūlė rišti sodą iš vario, iš karto pasigirdo nuogąstavimų, jog šis spalvotojo metalo kūrinys iš skvero gali dingti per naktį – varį labai mėgsta vagys.

Kai buvo apgalvotos visos apsaugos priemonės, lekėtiškiai ėmėsi darbo.

„Pasirinkau varį, nes norėjosi, kad sodas būtų amžinas. Pigiau parduodamų varinių vamzdelių ieškojau internete. Suradau jų 6 metrų ilgio.

Mano vyras juos ne tik supjaustė po 30 cm, bet ir nugludino po pjovimo atšerpetojusius jų kraštus“, – pasakojo V.Brazaitienė.

Rišti sodą kūrybinga lekėtiškė išmoko prieš trejus metus, kai moterų klube vyko specialūs mokymai.

„Prieš bendruomenės renginį pirmiausia namuose pabandžiau rišti sodą iš vamzdelių, norėjau pasižiūrėti, ar pavyks. Kadangi pavyko, aš viską išardžiau, ir po to varinius vamzdelius viela visi rišome skvere.

Kiekvienas lekėtiškis prieš verdamas vamzdelį užrašydavo palinkėjimą miesteliui. Po to tuos raštelius sudeginome ant aukuro, kad linkėjimai pasiektų dangų ir išsipildytų“, – sakė V.Brazaitienė.

Maždaug 35 kg sveriantis sodas buvo pakabintas ant lyno, kuris prie medžių buvo pritvirtintas diržais, kad nežalotų kamieno.

„Pakabinome aukštai, kad niekam nekiltų pagundos pasišokėjus timptelėti mūsų sodą“, – šypsojosi V.Brazaitienė, tikinti, jog bendruomenės darbas nenukentės nuo piktavalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.