Vilniaus koncertų ir sporto rūmų komplekso atnaujinimo darbus prižiūrės žydų rabinai

Žydų organizacijoms nepavyko sustabdyti buvusių Vilniaus koncertų ir sporto rūmų komplekso rekonstrukcijos. Ją planuojama pradėti 2022-aisiais.

Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukciją prižiūrės žydų rabinai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukciją prižiūrės žydų rabinai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2020, 5:07 PM

Turto bankas paskelbė, kad Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rangos konkursas bus skelbiamas kitų metų viduryje, o rangos darbų pradžia numatyta 2021 metų pabaigoje–2022 metų pradžioje.

Kitais metais numatyta skirti 515 tūkst. eurų projektui rengti, 2022-aisiais pradėjus darbus Sporto rūmams Rinktinės gatvėje būtų skirta 16 mln. 685 tūkst. eurų.

Iki šiol darbus stabdė žydų organizacijos, nes Sporto rūmai stovi buvusių žydų kapinių teritorijoje.

Turto bankas sutarė su Lietuvos žydų bendruomene ir Europos žydų kapinių išsaugojimo komitetu, kad rekonstrukcija padėtų apsaugoti, pritaikyti pažinimui bei naudojimui Vilniaus kongresų centro prieigas.

Techninio projekto pakeitimų dėl to nebuvo daug.

Pagrindinis principas, dėl ko susitarta, kad buvusių kapinių teritorijoje negali būti vykdomi jokie kasimo, žemės judinimo darbai.

Todėl nauja takų danga, pieva ir gėlynai bus įrengti ant esamų betoninių plokščių užpylus grunto, taip pat nebus sodinami nauji medžiai, bus suformuoti apsauginiai barjerai, kurie neleis žmonėms lipti ir vaikštinėti buvusių kapinių teritorijoje.

Į šiuos reikalavimus ketinama atsižvelgti ir tiesiant inžinerinius tinklus – tai ketinama daryti apsauginėje zonoje, o kai kur lauko tinklai bus tiesiami uždaru „prastūmimo“ būdu.

Rekonstrukcijos ir teritorijos sutvarkymo darbus prižiūrės žydų rabinai.

Planai vietoj 1971-aisiais statytų nebenaudojamų Vilniaus koncertų ir sporto rūmų įrengti konferencijų centrą brandinami nuo 2015-ųjų, kai Turto bankas iš bankrutuojančios Ūkio banko investicinės grupės ir bendrovės „Žalgirio sporto arena“ už 5,6 mln. eurų perėmė rūmų pastatą.

Turto bankas atnaujinti rūmus siekė jau 2016-aisiais, bet tais metais skelbtas konkursas buvo nutrauktas.

Vėliau, 2017-ųjų pradžioje, įmonė nutraukė ir pradėtas derybas su bankrutuojančios Vilniaus statybų bendrovės „Active Construction Management“ (buvusi „Irdaiva“), restruktūrizuojamos įmonės „LitCon“ ir „Pamario restauratoriaus“ konsorciumu.

2017 m. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba paskelbė, kad vienas Turto banko pirkimo komisijos narių tuo pat metu dirbo ir „Irdaivoje“. Ši tarnyba tuomet atliko kratas bendrovėje, jos vadovas ir savininkas Irmantas Kubilius buvo sulaikytas, vėliau įmonei buvo pateikti įtarimai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.