Pasaulinė režisierės Marijos Stonytės debiutinio filmo „Švelnūs kariai“ premjera – Kinijoje

Režisierės Marijos Stonytės ilgametražis debiutinis filmas „Švelnūs kariai“ („Gentle Warriors“) atrinktas į vieną didžiausių ir seniausių Azijos dokumentinių filmų festivalį Guangdžou Kinijoje.

Kadras iš filmo „Švelnūs kariai“.
Kadras iš filmo „Švelnūs kariai“.
Režisierė M.Stonytė debiutavo ilgametražiu filmu.
Režisierė M.Stonytė debiutavo ilgametražiu filmu.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 18, 2020, 6:25 PM

„Moonmakers“ (Lietuva) su „Vesilind“ (Estija) prodiusuoto filmo pasaulinė premjera įvyko oficialioje „Golden Kapok“ programoje. Filmas sulaukė didžiulio kinų publikos susidomėjimo – į seansus buvo išparduoti visi bilietai.

„Man ir visai filmo kūrybinei komandai yra be galo didelė garbė pradėti filmo kelionę taip toli nuo namų – Kinijoje, prestižiniame Guangdžou kino festivalyje. Nors filmo veiksmas vyksta Lietuvos kariuomenėje, jis nagrinėja labai svarbią ir universalią merginos brandos temą.

Tikiu, kad mūsų kino kalba leis kalbėtis su skirtingų kultūrų, šalių kino žiūrovais. Sulaukiau žinių, kad į mūsų premjeros seansus jau išpirkti visi bilietai. Tikiuosi, kad jau greitai filmą kino teatre galės išvysti ir Lietuvos žiūrovai“, – apie dalyvavimą tarptautiniame festivalyje pasakojo filmo režisierė M.Stonytė.  

Dokumentinis filmas „Švelnūs kariai“ („Gentle Warriors“) pasakoja trijų merginų, pasirinkusių savanorišką tarnybą Lietuvos kariuomenėje, istorijas bei kuria jaunos moters, pradedančios savarankišką gyvenimą šių dienų Lietuvoje, portretą.

Filme ieškoma atsakymo į klausimą, ką turi išgyventi jauna moteris, kad taptų kariu ne tik kariuomenėje, bet ir savo pačios gyvenime.

Prie filmo dirbo bendra lietuvių ir estų komanda – operatorius Vytautas Plukas, prodiuserė Giedrė Žickytė, koprodiuseris Riho Vastrik, montažo režisierė Mirjam Jegorov, garso režisierius Julius Grigelionis, o muziką kūrė Arian Levin bei Ann Reimann. 

Režisierei M.Stonytei pradinis impulsas kurti „Švelnius karius“ buvo pažintis su filmo prodiusere G.Žickyte, kuri jai pristatė tuo metu Lietuvoje naują reiškinį – šalyje įvedus privalomąją karinę tarnybą vyrams, į kario rengimo kursą savanoriškai užsirašė nedidelė grupė Lietuvos merginų.

„Jos – unikalios asmenybės, pasirinkusios šį išbandymą dėl skirtingų priežasčių. Kiekvienoje jų atradau dalį savęs – mano bendraamžės, jos drąsiai ėjo į naują, tradiciškai moterims „svetimą“ teritoriją.

Pažinusi jas artimiau, supratau, kad filmas nebus apie karinę tarnybą, jis kalbės apie svarbius brandos etapus merginos gyvenime“, –  sako filmo režisierė M.Stonytė, kuri savo herojes filmavo kelerius metus, kai 2015 m. kovą, atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes, LR Seimas atnaujino 9 mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą. 

M.Stonytės filmą „Švelnūs kariai“ Guangdžou festivalyje pristatė Lietuvos kultūros atašė Kinijoje Tomas Ivanauskas. Filmo režisierė M.Stonytė su publika sveikinosi nuotoliniu būdu, o po peržiūros gavo daug klausimų ir žinučių per "Facebook". 

„Bilietai į abu filmo seansus buvo išpirkti. Filmas žiūrovams labai patiko, nes po seanso vykusioje diskusijoje jų liko nemažai. Žmonės klausė apie moterų teises ir padėtį Lietuvoje ir ar buvo sunkumų tariantis su kariuomene dėl filmavimo.

Po „Švelnių karių“ pasaulinės premjeros keli žiūrovai sakė, kad iš šio filmo apie Lietuvą sužinojo daugiau nei iš prieš tai perskaitytų knygų, o kai kurie su Lietuva išvis susidūrė pirmą kartą“, – apie publikos reakciją po premjeros pasakojo T.Ivanauskas.

Kiekvienais metais festivalio „Golden Kapok“ programoje atrenkami tik aukščiausios kokybės dokumentiniai filmai. Viso festivalio metu filmų peržiūros, teminiai rodymai vyksta skirtingose vietose – nuo vietos teatrų iki meno galerijų.

Demonstruodami aukščiausios klasės nacionalinius ir tarptautinius dokumentinius filmus, festivalis siekia skatinti žiūrovus domėtis dokumentiniais filmais. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.