„Vaikų kambaryje“ – šūsnis skaitmeninių natų jauniesiems muzikantams

Lietuvos muzikos informacijos centras savo e. platformoje „Music Lithuania“ atvėrė naują nišą – „Vaikų kambarį“, kuriame trys dešimtys naujų natų pradedantiesiems ir pažengusiems.

 LMIC nuotr.
 LMIC nuotr.
 LMIC nuotr.
 LMIC nuotr.
 LMIC nuotr.
 LMIC nuotr.
 LMIC nuotr.
 LMIC nuotr.
 LMIC nuotr.
 LMIC nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 27, 2020, 4:50 PM

Skaitmeninis formatas, instrumentinė ir žanrinė natų įvairovė, 13 ryškių kompozitorių ir dar tiek pat instrumento mokytojų, jaučiančių jaunų rankų pulsą ir galimybes – visa tai „Vaikų kambariui“ suteikė puikų startą, siekiant ilgalaikių rezultatų.

„Vaikų kambario“ muziką sukūrė Jievaras Jasinskis, Laimis Vilkončius, Dainius Pulauskas, Zita Bružaitė, Mantvydas Pranulis, Raminta Šerkšnytė, Rita Mačiliūnaitė, Nailia Galiamova, Rūta Vitkauskaitė, Sigitas Mickis, Vaida Striaupaitė-Beinarienė, Egidija Medekšaitė ir Marius Salynas, atsiliepę į Lietuvos muzikos informacijos centro kvietimą kurti vaikams ir prasmingai prisidėti prie skaitmeninių produktų bei paslaugų gausėjimo pandemijos ir karantino sąlygomis.

Juk natos edukaciniame muzikos procese gali būti naudojamos dešimtmečiais, o skaitmeninis jų formatas gali būti pasiekiamas visiems, turintiems įrangą ir internetą.

„Dirbant su šiuo projektu buvo akivaizdu, kad dalis kompozitorių yra sutverti kurti muziką vaikams. Jiems, atrodytų, be didesnių pastangų gimsta melodija, kurią norisi niūniuoti toliau mintyse, ar „išridenamas“ pagaulus ritmo piešinys.

Vaikams itin svarbu, kiek muzika juos įtraukia ir nepaleidžia – nuo to, manyčiau, netgi priklauso mažųjų užsidegimas mokytis bei įveikti sudėtingesnes muzikines užduotis. Smagu, kad tokia investicija pasirodė prasminga ir Lietuvos kultūros tarybai, skyrusiai finansavimą šiai idėjai“, – komentavo projekto kuratorė Eglė Bertašienė.

„Projektas suteikė daug teigiamų emocijų, – įspūdžiais dalinosi kompozitorė Raminta Šerkšnytė. – Kuriant vaikams pačiai reikia pavirsti vaiku, tapti žaisminga, atsiverti vaizduotei ir įsiklausyti į savo emocijų pasaulį. Tiesiog mėgautis melodijomis, sąskambiais, būti „čia ir dabar“, užmirštant visas „išmaniąsias struktūras“. Matau didelę prasmę kūryboje vaikams, man tai labai artima“.

„Didelis projekto pliusas – instrumentų, kuriems skirti naujieji kūriniai, įvairovė – ne tik patys populiariausi, bet ir gerokai retesni, tokie kaip arfa, trombonas ar baritonas, sulaukė kompozitorių dėmesio, – toliau komentavo Eglė Bertašienė. – Žanrų pasirinkimas taip pat ganėtinai margas: šokiai, dainos, lopšinės, maršai ar džiazinės pjesės. Viliuosi, jog edukacinis repertuaras šio projekto dėka pasipildys aukštos kokybės, gero skonio ir groti traukiančia muzika“.

Ne mažiau svarbus vaidmuo „Vaikų kambario“ kūrybos procese teko ir mokytojams, kurie padėjo rasti tiek konkrečiam kūrėjui, tiek vaikams tinkančius muzikinius sprendimus: reikėjo padirbėti, kad neliktų techniškai neįkandamų vietų ar mažiems pirštukams nepatogių pozicijų.

Kūrinius peržiūrėjo 13 aktyvių muzikos pedagogų, kurių dauguma yra ir patys koncertuojantys atlikėjai: Justinas Mačys, Robertas Beinaris, Vytautas Giedraitis, Valentas Marozas, Mindaugas Bačkus, Vytautas Sriubikis, Gabrielė Beinarytė, Algirdas Januševičius, Ričardas Čiupkovas, Nijolė Vigelienė, Tomas Karkas, Vaidas Tamošiūnas, Kastytis Mikiša.

„Man ypač džiugu, jog ir vos pažengusiems skirti kūriniai yra aukščiausio meninio lygio, – pasakojo fleitos mokytojas Justinas Mačys. – Kad ir pavyzdžiui Dainiaus Pulausko „Zum, zum“ – nuotaikingas, ryškus, puikias sąlygas kūrybiškam vaikų grojimui kartu sudarantis kūrinys.

Jis nereikalauja didelių techninių įgūdžių, tačiau atskleidžia muzikavimo džiaugsmą ansamblyje. Kūrinys gali iš karto sulaukti didelio pasisekimo tiek tarp jaunųjų atlikėjų, tiek mokytojų ir tėvų, suteikdamas džiaugsmingo tobulėjimo drauge“.

Nuoroda: https://musiclithuania.com/collections/vaiku-kambaryshttps://musiclithuania.com/collections/vaiku-kambarys

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.