Talentingas vilnietis sukūrė JAV savitą jaunųjų pianistų udgymo metodą

Dažniausiai Lietuvą pasiekia naujienos apie užsienyje gyvenančių muzikų laimėjimus scenoje. Tačiau nemažai lietuvių labai sėkmingai svetur siekia pedagoginių aukštumų. Vienas jų – 27 metų pianistas Paulius Pancekauskas.

 P.Pancekauskas.<br> Ameninio albumo nuotr.
 P.Pancekauskas.<br> Ameninio albumo nuotr.
 P.Pancekauskas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 P.Pancekauskas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 P.Pancekauskas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 P.Pancekauskas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Austė Radžiūnaitė

Apr 27, 2021, 7:07 PM, atnaujinta Apr 27, 2021, 9:42 PM

Muzikas išpopuliarėjo Masačusetse (JAV), kur moko jaunimą Solomono Schechterio mokykloje (Solomon Schechter Day School) ir Bostono muzikos centre (The Community Music Center). Paulius išgarsėjo kūrybingumu, nes remiasi savo sukurtu mokymo metodu, kuriam pasitelkia lietuvių liaudies dainas ir M.K.Čiurlionio kūrybos įkvėptas muzikos ir spalvų sintezės idėjas.

„Aš tikiu, kad vaikai iš prigimties yra imlūs grožiui, jaučia harmoniją. Todėl piešimas, spalvos, improvizacijos žaidimai fortepijono pamokose išlaisvina jų kūrybingumą, žadina smalsumą ir paverčia mokymąsi džiaugsmingu procesu“, – aiškino P.Pancekauskas.

Lietuvoje menininkas yra žinomas kaip gabus Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) absolventas, tarptautinių konkursų laureatas, surengęs pasirodymų svarbiose Lietuvos salėse. Tarp Pauliaus trofėjų yra ir Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės padėka už kūrybos laimėjimus.

Svarbiu profesinės karjeros postūmiu Pauliui tapo Tarptautinio Zdeneko Fibicho pianistų konkuro laurai. 2009 metais jis atstovavo Lietuvai Europos sąjungos globojamoje tarptautinėje muzikos konferencijoje Ankaroje (Turkija). Tais pačiais metais, būdamas 15-kos, jis debiutavo su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru Vilniaus kongresų rūmuose atlikdamas Edwardo Griego Fortepijono koncertą.

„Tai buvo jaudinanti patirtis. Dalytis muzikos grožiu su publika – didelis džiaugsmas ir mano gyvenimo misija“, – tvirtino Paulius.

2015-aisiais jis dalyvavo įrašant kompozitoriaus Gintaro Sodeikos kūrinį trims fortepijonams „Iodio“, įtrauktą į albumą „Tremors“, kuris neliko nepastebėtas kritikų.

Po bakalauro studijų LMTA P.Pancekauskas gavo stipendiją studijoms JAV, „Longy School of Music“ atlikėjų programoje, į kurią per metus yra atrenkamas tik vienas muzikantas. Kartu Paulius tapo Amerikos koncertų kompanijos „Ballet Russes“ pagrindiniu pianistu ir reziduojančiu menininku, ėmė gludinti savo pedagoginį metodą.

Dabar jis sėkmingai perteikia žinias Amerikos jaunimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.