Jaunieji teatro kūrėjai rado būdą, kaip pandemijos metu neprarasti ryšio su žiūrovais

Gegužės 3–8 d. dvidešimt antrą kartą vyks Tarptautinis universitetų teatrų forumas. Organizatoriai pripažįsta – šį renginį pasitinka su nerimu. Anot jų, pandemijos metu didžiausias dėmesys yra skiriamas išgyvenimui. Tačiau ar esama situacija neiššauks diskriminacijos jaunimo kultūros atžvilgiu, nenustums jaunimo problemų, kaip neaktualių, į paraštes?

 Spektaklio scena.<br> Organizatorių nuotr.
 Spektaklio scena.<br> Organizatorių nuotr.
Teatro studijos „Palėpė“ režisierius Olegas Kesminas.<br> Organizatorių nuotr.
Teatro studijos „Palėpė“ režisierius Olegas Kesminas.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 29, 2021, 10:20 AM, atnaujinta Apr 29, 2021, 11:08 AM

„Kyla grėsmė, kad tas trapus dialogas tarp jaunimo ir kultūros gali nutrūkti, dėl socialinės ir fizinės distancijos gali apmirti jaunimo iniciatyvos. Problemų sprendimas paliktas savieigai ar iš viso ignoruojamas. Dabar visuomenę ištikusio kultūrinio šoko pasekmes jausime dar ilgai. Įmonės yra priklausomos nuo kūrybiško jaunimo, kuris įgyvendina naujas idėjas, eksperimentuoja, išbando naujus požiūrius ir sprendimus, kuria verslui svarbius produktus, inovacijas.

Mes keliame klausimą, ką rasime, kai atsigausime nuo pandemijos krizės? Prarastas kultūrines, kūrybines jaunimo edukacines tradicijas? Pradėsime iš naujo? O gal tęsime jas išsaugoję?“, – mintimis dalijasi Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) teatro studijos „Palėpė“ režisierius Olegas Kesminas.

Anot jo, nors visuomenė dar kovoja su pasauline pandemija ir netvirtai keliasi ant kojų, reaguodami į šių dienų realijas, forumo organizatoriai nori palaikyti ir skatinti jaunimo kūrybiškumą, pastangas formuoti savo aplinką, neprarasti santykio su kultūra ir kurti.

Kaip ir daugelis kitų kultūrinių veiklų pandemijos metu, šių metų Tarptautinis universitetų teatrų forumas šį pavasarį bus įgyvendinamas kitokia forma ir vyks dviem etapais: pavasarį – virtualus Vilniuje, o rudenį – Klaipėdoje, kaip organizatoriai tikisi, galbūt jau betarpiškas ir su žiūrovais.

Sceninio meno gerbėjams šiemet bus pristatyta ypatinga, karantino metu parengta, programa, įtraukianti bendravimą nuotoliniu būdu bei įvairias kitas technologijas.

„Forumo metu rodysime karantino metu nuotoliniu būdu repetuotus spektaklius, teatralizuotų skaitymų vaizdo įrašus ir tiesiogines transliacijas, taip pat anksčiau sukurtų spektaklių įrašus, jungsimės į bendrus nuotolinius jų aptarimus.

Taip pat siūlysime kartu kurti minimalias teatralizuotas akcijas nedidelėmis grupėmis ar individualiai, žinoma, filmuosime tai ir dalysimės vieni su kitais bei su savo žiūrovais. Bandysime išsaugoti kūrybinius ryšius, malšindami tiesioginio, natūralaus bendravimo ir kūrybos stygių“, – apie šių metų programą pasakoja O. Kesminas.

Taip pat organizatoriai forumo metu kvies kartu kurti akciją „Langas“. „Kiekvienas praverkime savo namų langą, o šalia esančio paprašykime nufotografuoti ar nufilmuoti – nesvarbu lauke ar viduje. Filmuojant ar fotografuojant išreikškite savo palaikymą universitetų teatrams, forumui, vieni kitiems pažymėdami rankomis raidę „T“. Tai reikš „Teatras““, – kviečia organizatoriai.

Nuotraukas ar trumpus video įrašus organizatoriai kviečia talpinti „Facebook“ ar „Instagram“ socialiniuose tinkluose su grotažymėmis #langai #tarptautinis #universitetu #forumas bei pažymėti Tarptautinio universitetų teatrų forumo „Facebook“ puslapį.

Kasmet vykstantis tarptautinis universitetų teatrų forumas – tai Vilniaus universitetų teatrų studentų savanoriško ir savarankiško metų trukmės darbo ir kūrybos rezultatas. Projektas skirtas plačiai publikai, dalyvavimas – nemokamas.

Tarptautinis universitetų teatrų forumas – vienintelis tokio pobūdžio ir šitiek laiko gyvuojantis jaunimo renginys Baltijos šalyse, suburiantis teatru besidominčius studentus bendrai teatrinei veiklai, siekiantis sudominti šiandieninį jaunimą teatru, padėti jiems pažvelgti į pasaulį per teatro prizmę. Forumo renginiuose per visus gyvavimo metus dalyvavo teatro trupės iš JAV, Ispanijos, Baltarusijos, Suomijos, Lenkijos, Prancūzijos, Rusijos, Latvijos, Švedijos, Italijos, Norvegijos, Ukrainos, Serbijos, Vengrijos, Čekijos, Vokietijos ir kitų šalių.

Forumo organizatoriai – VILNIUS TECH Teatras studija „Palėpė“, Vilniaus universiteto Dramos teatras ir Kinetinis teatras, asociacija „Koturnos“, Universitetų teatrų asociacija.

Spektaklius galima žiūrėti: https://bit.ly/3eBNL93

Dalyvauti spektaklių aptarimuose bus galima čia: https://bit.ly/3eB7Mwq

Programa, bukletas: https://www.teatraspalepe.lt/ ar https://koturnos.lt/program-2021/

* * * 

Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VILNIUS TECH) – inovatyvi aukštoji mokykla, ugdanti kūrybiškus ir kvalifikuotus specialistus. VILNIUS TECH užtikrina šiuolaikines, į darbo rinką orientuotas studijas ir atlieka daugybę įvairių mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros darbų – jie vykdomi 13 institutų, 3 mokslo centruose, 22 laboratorijose.

Universitete veikia moderniausias Rytų Europoje Civilinės inžinerijos mokslo centras. Turėdamas daugiau kaip 500 partnerių tarp užsienio aukštųjų mokyklų, VILNIUS TECH suteikia plačias tarptautinių studijų bei praktikų galimybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.