Sostinės kalbančių skulptūrų šeima išaugo

Nuo 2015 metų vilniečius ir miesto svečius į dialogą su sostinės skulptūromis kviečiantis MO muziejus prakalbino dar du kūrinius.

 K.Jaroševaitės „Katinas“ (dešinėje) ir B.Balzukevičiaus bei P.Mazūro „Elektra“ papildė kalbančių skulptūrų maršrutą.<br>Lrytas.lt koliažas.
 K.Jaroševaitės „Katinas“ (dešinėje) ir B.Balzukevičiaus bei P.Mazūro „Elektra“ papildė kalbančių skulptūrų maršrutą.<br>Lrytas.lt koliažas.
K.Jaroševaitės „Katinas“.<br> Organizatorių nuotr.
K.Jaroševaitės „Katinas“.<br> Organizatorių nuotr.
 Norintys išgirsti šimtametes istorijas turi paskambinti B.Balzukevičiaus bei P.Mazūro „Elektrai“.<br> Organizatorių nuotr.
 Norintys išgirsti šimtametes istorijas turi paskambinti B.Balzukevičiaus bei P.Mazūro „Elektrai“.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 26, 2021, 10:25 AM

Šiemet 60-metį būtų šventusi šviesaus atminimo rašytoja, dailininkė ir keliautoja Jurga Ivanauskaitė. Simboliška, kad nuo šios vasaros galima išgirsti, ką mums nori pasakyti rašytojai atminti sukurta Ksenijos Jaroševaitės skulptūra „Katinas“.

Skulptūrą lietuviškai įgarsino aktorius Rolandas Kazlas, angliškai – Paulius Markevičius, tekstą sukūrė rašytoja Daiva Čepauskaitė.

Be K.Jaroševaitės „Katino“, šiemet MO muziejus kartu su Energetikos ir technikos muziejumi prakalbino dar vieną miesto skulptūrą – Boleslovo Balzukevičiaus ir Petro Mazūro „Elektrą“, esančią ant Energetikos ir technikos muziejaus (anksčiau – pirmosios Vilniaus elektrinės) bokštelio.

„Elektros“ teksto autorius – poetas, dramaturgas Mindaugas Nastaravičius, tekstą įgarsino aktorė Miglė Polikevičiūtė.

Šie du kūriniai papildo vilniečių ir miesto svečių jau pamėgtą kalbančių skulptūrų maršrutą. Nuo projekto pradžios 2015-aisiais jo įrašai išklausyti beveik 120 tūkst. kartų.

Mezga netikėtus dialogus

„Džiaugiuosi, kad dar dvi skulptūros prisijungė prie Vilniaus miesto kalbančių skulptūrų. Ši MO muziejaus iniciatyva kviečia vilniečius ir miesto svečius į netikėtus dialogus su meno kūriniais tiesiog vaikštant Vilniaus gatvėmis“, – priminė MO muziejaus direktorė Milda Ivanauskienė.

„Ši vieta iki apsigyvenant čia „Katinui“ nebuvo pati patraukliausia, bet čia įsikūrus mėgstamam J.Ivanauskaitės personažui skverelis tapo jaukus ir traukiantis pabūti ilgėliau. „Katino“ išraiška rodo, kad jo neišvarysi iš šio kiemo, jis čia šeimininkas. Puiku, kad nuo šiol jis kvies dar ir pasikalbėti“, – juokavo projekto globėjas Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Išgirsti K.Jaroševaitės „Katino“ filosofinių minčių gali visi, nuskenavę specialų QR kodą, esantį prie skulptūros, arba įvedę į naršyklę nurodytą interneto adresą.

Šis „Katinas“ jau nuo 2009-ųjų įsikūręs Aguonų gatvėje, kur rašytoja J.Ivanauskaitė gyveno dešimt metų. Čia ji parašė daugumą svarbiausių savo kūrinių. Apie „Katiną“ ir apie rašytoją galima daugiau sužinoti paskambinus skulptūrai.

Maršrute – 23 skulptūros

Norintys išgirsti šimtametes istorijas turi paskambinti „Elektrai“. Ši šviesą nešanti skulptūra sukurta dar 1902-aisiais pirmajai Vilniaus elektrinei.

Sovietmečiu „Elektra“ buvo nugriauta, o 1994-aisiais atstatyta skulptoriaus P.Mazūro. Šiuo metu ji puošia Energetikos ir technikos muziejaus pastatą. Abu pasaulinius karus išgyvenusi, naujam gyvenimui prikelta skulptūra gali daug papasakoti.

Vienos pastarųjų prakalbintų maršruto skulptūrų – praėjusią vasarą prabilusi Vlado Urbanavičiaus „Krantinės arka“ ir MO skulptūrų sode jaukiai įsikūrusi K.Jaroševaitės skulptūra „Sėdinti“. Neseniai prabilo ir miesto svečių pamėgta Literatų gatvės siena.

Vilniuje yra jau 23 kalbančios skulptūros.

Gali daug papasakoti

„Vilniaus kalbančios skulptūros“ – tai interaktyvus projektas, siūlantis aktyvaus laisvalaikio alternatyvą miestiečiams ir Vilniaus svečiams. Ja susidomėję praeiviai gali sulaukti skambučio į savo išmaniuosius telefonus ir taip susipažinti su skulptūrose įamžintomis svarbiomis lietuvių istorinėmis asmenybėmis, kitų tautų atstovais ar fikciniais miesto personažais simboliais.

Aktorių, dainininkų, visuomenės veikėjų balsais skulptūros pasakoja apie save ir laikus, kai gyveno jose įkūnytos asmenybės. Iš jų monologų galima sužinoti ir tai, ką jos mato aplink save, kaip jaučiasi savo skulptūriniame kūne ir tame Vilniaus kampelyje, kuriame joms lemta būti.

Tiesioginio skambučio metu klausytojai gali ne tik pažinti skulptūrose įamžintas asmenybes ar personažus, bet ir sužinoti apie kultūrinį, istorinį ir architektūrinį Vilniaus paveldą, prisiminti miesto istoriją.

Mėgstantys vaikščioti po miestą savarankiškai gali atsisiųsti Vilniaus kalbančių skulptūrų žemėlapį (https://mo.lt/vilniaus-kalbancios-skulpturos) arba gauti jį MO muziejuje ir traukti į turiningą kelionę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.