Lapkritis Kaune skleisis atsakomybę skatinančiais menais

Į „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ metus žengiama vienais svarbiausių šiuolaikinio meno renginių. 13-oji Kauno bienalė simboliško pavadinimo parodoje „Once Upon Another Time... gyveno jie jau kitaip“ 2021 11 12–2022 02 20 apžvelgs dabartinę pasaulinę situaciją bei analizuos žmonių ištvermingumo ir prisitaikymo istorijas. Kauno bienalės ir keturiolikos Kūrybiškos Europos platformos „Stebuklingi kilimai“ partnerių tarptautinė paroda „MagiC Carpets Landed“ rezultatus žiūrovui pristatys 2021 11 05–2022 01 23.

Patrick Hubmann.<br>„Kaunas 2022“ nuotr.
Patrick Hubmann.<br>„Kaunas 2022“ nuotr.
Konstantin Djuričkovič.<br>„Kaunas 2022“ nuotr.
Konstantin Djuričkovič.<br>„Kaunas 2022“ nuotr.
Benedetta Carpi de Resmini.<br>„Kaunas 2022“ nuotr.
Benedetta Carpi de Resmini.<br>„Kaunas 2022“ nuotr.
Jelena Škulienė.<br>„Kaunas 2022“ nuotr.
Jelena Škulienė.<br>„Kaunas 2022“ nuotr.
Yves Mettler.<br>„Kaunas 2022“ nuotr.
Yves Mettler.<br>„Kaunas 2022“ nuotr.
Jacob Bray.<br>„Kaunas 2022“ nuotr.
Jacob Bray.<br>„Kaunas 2022“ nuotr.
Hermione Allsopp.<br>„Kaunas 2022“ nuotr.
Hermione Allsopp.<br>„Kaunas 2022“ nuotr.
Jacob Bray.<br>„Kaunas 2022“ nuotr.
Jacob Bray.<br>„Kaunas 2022“ nuotr.
Jelena Škulis Škulienė.<br>„Kaunas 2022“ nuotr.
Jelena Škulis Škulienė.<br>„Kaunas 2022“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Oct 27, 2021, 5:04 PM

Dėmesys žmonijos atsparumo ir prisitaikymo atvejams

„Džiaugiuosi, kad 13-oji Kauno bienalė pamažu veria duris į „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ metus. Šiame didžiuliame renginyje bus pristatyti dešimties menininkų nauji, specialiai šiai parodai sukurti kūriniai. Išvysime net dvidešimt trijų tarptautinių menininkų ar jų grupių kūrinius. Žiūrovui bus pateikiami įvairūs žmonijos atsparumo bei prisitaikymo atvejai, istorijas pasakos filmais, skulptūromis, instaliacijomis, performansais ir balsu: tekstais, poezija bei kitais būdais.

Suintriguosiu keliais menininkų vardais – Christian Boltanski (Prancūzija), Shary Boyle (Kanada), Janet Cardiff ir George Bures Miller (Kanada), Douglas Gordon (Jungtinė Karalystė), Jonas Mekas ir kt. – jų ir kitų menininkų kūrinius tikrai verta pamatyti“, – teigė „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ vadovė Virginija Vitkienė.

Bienalė tirs skirtingas šiuolaikinio meno istorijų pasakojimo ir naratyvo formas. Anot Kauno bienalės vadovės Neringos Kulik, kai kurios šių istorijų kyla iš mitų ir pasakojimų, siejamų su laiko tėkme, virsmais ir evoliucija. „Taip pat jos tyrinėja asmenines ir bendruomenines išgyvenimo istorijas. Parodoje siūloma dalintis pasakojimais, įsišaknijusiais įvairiose pasaulėžiūrose bei akimirkose, galinčiose mus sujungti su praeitimi, dabartimi ir net ateitimi“, – apie bienalę pasakojo N. Kulik.

Pasak parodos kuratorės J. Drouin-Brisebois (Kanada), pasinėrę į susitikimų su šiuolaikiniu menu neįprastose vietose seriją, lankytojai įsitrauks į tiriamąją architektūros ir gyvos Kauno istorijos kelionę, pateikiamą stebinančiais ir gyvybingais būdais. „Savo darbais, išreiškiančiais įtraukias ir rezonuojančias istorijas, menininkai analizuoja gyvų būtybių, kurios vis dar patiria įvairias priešiškumo formas: neteisybę, priespaudą ir klimato pokyčius, atsparumą ir prisitaikymą. Parodos tikslas – per istorijų pasakojimo sukuriamą artumo jausmą, skatinti auditorijas susijungti, puoselėti empatiją ir, tikimės, sukurti naują supratimą“, – sakė parodos kuratorė.

Kauno bienalės vadovė Neringa Kulik pabrėžia, jog šių metų parodos tema yra reikšminga ne tik vietos, bet ir globaliu mastu. „Once Upon Another Time... gyveno jie jau kitaip“ – tai nuoroda į pasakojimo, gyvos istorijos svarbą. Retai visą pasaulį vienu metu apima tokia krizė, kurios padariniai – socialiniai visuomenės gyvenimo sferų pertvarkymo rezultatai.

Viešąsias erdves papuoš „stebuklingais kilimais“

Lapkričio 5 dieną Kaune startuosiantis dar vienas pagrindinių vizualiojo meno renginių, atidarančių „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programą, – kūrybiškos Europos platformos „Stebuklingi kilimai“ partnerių tarptautinė paroda „MagiC Carpets Landed“.

„Stebuklingų kilimų“ platformos tikslas – suteikti galimybę kylantiems menininkams keliauti ir dirbti socialiai įtraukaus ir atsakingo meno projektuose bei kartu su vietos menininkais ir vietos bendruomenėmis kurti naujus meno kūrinius viešose erdvėse.

„MagiC Carpets Landed“ paroda, pristatanti atrinktus tarptautinių menininkų, kartu su vietos bendruomenėmis sukurtus darbus, įsikurs Kauno paveikslų galerijoje, Kauno geležinkelio stotyje ir įvairiose viešosiose miesto erdvėse. „Stebuklingų kilimų“ platformos rezultatus pristatančią parodą kuruos profesorė, menotyrininkė, kuratorė ir Romoje įsikūrusio „Latitudo Art Projects“ meno vadovė Benedetta Carpi de Resmini. „Ši paroda – tai ne tik meno kūrinių pristatymas. Tai – daugiaprasmis renginys, kuriuo siekiama permąstyti parodos kaip santykio kūrimo idėją. Meno kūriniai tampa bendrų veiksmų įrankiais, interpretuojančiais mūsų šiuolaikinę visuomenę, didinančiais bendrą supratimą ir atsakomybę bei plečiančiais jos ribas skirtingomis kryptimis,“ – teigia platformos pavadinimą ir koncepciją sukūrusi kuratorė B. Carpi de Resmini.

Kauno bienalė yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis. 2022 metais Kaunas ir Kauno rajonas taps visos Europos scena, o miestas – vieta, kurioje neišvengsi kultūros. Suplanuota daugiau kaip 40 festivalių, per 60 parodų, daugiau kaip 250 scenos meno renginių (iš kurių daugiau nei 50 premjerų), daugiau nei 250 koncertų.

Visa 2022 metų programa: https://kaunas2022.eu/programa/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.