Vilniaus mažasis teatras pasipiktino Rimo Tumino interviu Rusijos televizijai interpretacijomis

Lapkričio 8 dieną Rusijos televizijos kanalo „Pervyj kanal“ transliuotas žurnalisto Vladimiro Poznerio interviu su žinomu lietuvių režisieriumi Rimu Tuminu sukėlė šurmulį, kai jį savo „Facebook“ paskyroje pakomentavo žurnalistas Andrius Tapinas.

Valstybinis Vilniaus mažasis teatra.<br>VVMT nuotr.
Valstybinis Vilniaus mažasis teatra.<br>VVMT nuotr.
Režisierius Rimas Tuminas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Režisierius Rimas Tuminas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 14, 2021, 1:49 PM, atnaujinta Nov 15, 2021, 10:10 AM

A.Tapiną pašiurpino ironiškas režisieriaus bandymas išsisukti nuo provokuojančių V.Poznerio klausimų apie  Ribentropo-Molotovo paktą ir „rusus okupantus“.

Lietuvių žurnalistas, savaip traktuodamas režisieriaus žodžius ir kūno kalbą, apkaltino R.Tuminą, ne vieną spektaklį sukūrusį Maskvoje, nepagarba skaudžiai Lietuvos istorijai ir nuo sovietų okupacijos nukentėjusiems žmonėms.

Reaguodamas į tai R.Tumino įkurtas Valstybinis Vilniaus mažasis teatras išplatino oficialų kreipimąsi.

„Valstybinis Vilniaus mažasis teatras atsiriboja nuo Rusijos propagandiniame kanale pasirodžiusio interviu ir vedėjo išprovokuotų klausimų, į kuriuos atsakinėjo režisierius Rimas Tuminas, – rašoma jame. – Minėto interviu metu pasisakymai Lietuvos istoriniais, politiniais klausimais nėra teatro pozicija. Esame įsitikinę, kad menas ir kultūra – tai geriausia terpė, kurioje skaudžios istorinės patirtys įprasminamos ir išreiškiamos tam, kad jos būtų perduodamos iš kartos į kartą ir niekada nebūtų pamirštos.

Sovietinės okupacijos metais buvo įkalinta, nužudyta ir ištremta šimtai tūkstančių žmonių. Tai Lietuvos piliečiai, kurie galėjo tapti mokslininkais, menininkais, aktoriais, muzikantais, politikais ar tiesiog laisvos Lietuvos kūrėjais. Šį ypatingai skaudų Lietuvai laikmetį Vilniaus mažasis teatras stengiasi atspindėti ir savo statomuose spektakliuose.

Apgailestaujame, kad menininkai paverčiami propagandinio mums priešiškai nusiteikusios šalies karo įrankiu. Savo ruožtu mums tai – dar didesnis įpareigojimas teatre kartoti istorinės atminties naratyvus, idant tokio pobūdžio propagandai bei provokacijoms galėtų atsispirti ne tik šalies kūrėjai, bet ir visi teatrą mylintys Lietuvos žmonės".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?