Naujame filme „Teisingumo riteriai“ – netikėtas Madso Mikkelseno amplua

Vienas talentingiausių šiuolaikinių aktorių Madsas Mikkelsenas grįžta į kino ekranus dar vienu įsimintinu vaidmeniu. Pamėgtą aktorių gerbėjai išvys kiek netikėtu amplua, šįkart – kultinių „Adomo obuolių“ (2005 m.) ir „Vyrų ir viščiukų“ (2015 m.) autoriaus Anderso Thomaso Jenseno režisuotame filme „Teisingumo riteriai“ (2020 m.). 

Kadras i6 filmo „Teisingumo riteriai“. <br>A.Overgaardo nuotr.
Kadras i6 filmo „Teisingumo riteriai“. <br>A.Overgaardo nuotr.
Kadras i6 filmo „Teisingumo riteriai“. <br>R.Konow nuotr.
Kadras i6 filmo „Teisingumo riteriai“. <br>R.Konow nuotr.
Kadras i6 filmo „Teisingumo riteriai“. <br>R.Konow nuotr.
Kadras i6 filmo „Teisingumo riteriai“. <br>R.Konow nuotr.
Kadras i6 filmo „Teisingumo riteriai“. <br>A.Overgaardo nuotr.
Kadras i6 filmo „Teisingumo riteriai“. <br>A.Overgaardo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-11-19 14:13

Markusas – kietas vyrukas. Pirmiau trinktelės į nosį, tik paskui aiškinsis, ar buvo už ką. Tokį M.Mikkelseno personažą matome „Teisingumo riteriuose“ – juodojoje keršto komedijoje apie netektį, solidarumą ir gyvenimo atsitiktinumus. 
  
Po tragiškos žmonos žūties traukinio avarijoje kariškis Markusas priverstas grįžti namo rūpintis paaugle dukra. Vieną dieną į jo duris pasibeldžia matematikas Otas, važiavęs tuo pačiu traukiniu kaip ir Markuso žmona. Vyriškis įsitikinęs, kad tai nebuvo nelaimingas atsitikimas. Atsiradus daugiau įkalčių, ima aiškėti, jog Markuso žmona galėjo tapti atsitiktine kruopščiai suplanuotos žmogžudystės auka. 

Ne vienas kino kritikas M.Mikkelseno personažą „Teisingumo riteriuose“ lygina su Liamo Neesono kuriamais stipriais, mažakalbiais veiksmo trilerių herojais. Vis dėlto nereikėtų apsigauti – „Teisingumo riteriai“ nėra tipinis veiksmo trileris, o Markusas standartinį herojų primena tik iš pirmo žvilgsnio.

„Jo požiūris į gyvenimą atrodo kaip tradicinė Clinto Eastwoodo stiliaus pasaulėjauta, – apie savo kuriamą personažą kalbėjo M.Mikkelsenas. – Bet tai toli gražu ne viskas. Markusas akivaizdžiai kenčia nuo potrauminio streso sutrikimo ir jam sunku būti tarp normalių žmonių. Gerai, kad aplink jį esantys žmonės patys pasirodo esantys ne tokie jau normalūs.“ 

M.Mikkelsenas, kaip visada, puikiai susitvarko su kuriamo vaidmens niuansais ir paradoksais. Aktoriui dažnai tenka vaidinti niekšus, piktadarius, ekscentriškus genijus ar nykius, gyvenimo palaužtus žmones, kurie žiūrovų dėmesį prikausto dėl įvairialypio aktoriaus talento ir charizmos.  

„Teisingumo riteriai“ – penktas A.Th.Jenseno režisuotame filmas, kuriame kartu dirba šis aktoriaus ir režisieriaus duetas. Jie tobulai papildo vienas kitą: A.Th.Jensenas dekonstruoja trilerio žanrą, veiksmo filmą pripildydamas juodojo humoro, absurdo bei subtilios dramos, o aktorius įkūnija ir sykiu sulaužo fiziškai stipraus, emocijų nerodančio herojaus stereotipą. 

M.Mikkelsenas per savo dvidešimt penkerius metus trunkančią aktoriaus karjerą sukūrė įsimintinų vaidmenų  tiek nepriklausomame europietiškame kine, tiek didžiųjų Holivudo studijų produkcijoje bei televizijoje. Už vaidmenį režisieriaus Thomo Vinterbergo filme „Medžioklė“ (2012 m.) aktorius Kanų kino festivalyje buvo apdovanotas prizu geriausiam aktoriui, o to paties režisieriaus darbas „Dar po vieną“ (2020 m.)  praėjusiais metais jam pelnė geriausio Europos aktoriaus titulą.

Filmas „Teisingumo riteriai“  Lietuvos kino teatruose rodomas nuo lapkričio 19 d.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.