Filmui „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“ – pagrindinis Amsterdamo kino festivalio prizas

Vienas didžiausių ir įtakingiausių dokumentinių filmų festivalių IDFA geriausio filmo apdovanojimą tarptautinėje kategorijoje skyrė Sergejaus Loznicos dokumentiniam filmui „Mr.Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“.

V.Landsbergis – S.Loznicos naujo dokumentinio filmo pagrindinis pasakotojas.<br>Nuotr. iš Uljanos Kim studijos archyvo
V.Landsbergis – S.Loznicos naujo dokumentinio filmo pagrindinis pasakotojas.<br>Nuotr. iš Uljanos Kim studijos archyvo
Po filmo premjeros Amsterdame – prodiuserė M.Choustova, režisierius S.Loznica, profesorius V.Landsbergis, prodiuserė U.Kim, rašytojas V.V. Landsbergis.
Po filmo premjeros Amsterdame – prodiuserė M.Choustova, režisierius S.Loznica, profesorius V.Landsbergis, prodiuserė U.Kim, rašytojas V.V. Landsbergis.
 Apdovanojimų ceremonija.
 Apdovanojimų ceremonija.
 Apdovanojimų ceremonija.
 Apdovanojimų ceremonija.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 26, 2021, 11:48 AM, atnaujinta Nov 26, 2021, 4:02 PM

„Nėra lengva atgaivinti istoriją, dar sunkiau – pateikti ją jaudinamai, aktualiai ir praturtinamai, kad jaustume, kad ją išgyventume“, – teigė festivalio žiuri. 

„Laimėjęs filmas visais žanro atžvilgiais reiškia monumentalų laimėjimą, visokeriopai atskleidžia, kokį vaidmenį vienas žmogus, viena tauta ir vienas istorinis momentas gali
suvaidinti tebesiplėtojančioje kovos už laisvę ir apsisprendimą pasaulinėje istorijoje“, – pridūrė ji.

Filme Lietuvos istoriją nuo pirmų Sąjūdžio mitingų iki Rusijos karių išvedimo 1993-iaisiais padeda atskleisti ne tik V.Landsbergio pasakojimas, bet ir iki šiol nematyti archyviniai kadrai.

Kaip skelbia festivalio rengėjai, filmo kūrėjams atiteks 15 tūkst. eurų prizas. Taip pat už geriausią montažą 2,5 tūkst. eurų prizu apdovanotas Danielius Kokanauskis.

Kino juostą pirmieji pamatė Amsterdamo dokumentinio kino festivalio IDFA žiūrovai, o Lietuvos žiūrovams ją planuojama pristatyti sausį.

Rašytojas V.V.Landsbergis „Facebook“ paskyroje taip pakomentavo filmo premjerą: „Amsterdamo dokumentinių filmų festivalyje, konkursinėje programoje parodytas naujasis Sergėjaus Loznicos filmas „Mr. Landsbergis“. Surizikavome ten nuskristi ir mes su tėvuku, dvejodami, kaip po skrydžio pavyks vėlyvą vakarą keturių valandų filmą sužiūrėt. Pavyko, ir net be vargo, o po filmo vidurnaktį dar nutiko rimta valandos diskusija su žiūrovais. Mane vis žavi tėvuko ironija. 

Vienas žiūrovų paklausė tėvuko:

– O kaip atsiranda, iš ko susideda tokio lygio asmenybės.

Tėvukas atsakė:

– Tai jūs susiraskit tokio lygio asmenybes ir jų paklauskit. 

Paskui mintį išplėtojo, kad Sergėjaus filmo unikalumas yra tai, kad jo filme kalbama apie paprastus žmones, kurie buvo esminiai, kurie turėjo nepalaužiamą valią norėti tiesos, laisvės ir geresnio gyvenimo. Ir nebijojo už tai kovoti eidami prieš tankus. „O mes tik vykdėm jų nurodymus.

Regis, turėsim įtaigų, Atgimimo dvasią atkuriantį (gal net ir instaliuojantį) filmą, kuris leis patirti ir primins, kad norėdami gebame būti puiki tauta, galinga bendruomenė – olandai buvo sukrėsti tokio darnaus lietuviško skruzdėlyno, knibždėjusio bemaž išvien, anais neužmirštamais 1988–1992."

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.