Mirė Brodvėjaus miuziklų autorius Stephenas Sondheimas

Penktadienį mirė legendinis amerikiečių kompozitorius, poetas ir dramaturgas, Brodvėjaus miuziklų autorius Stephenas Sondheimas, plačiai pripažįstamas kaip padaręs revoliuciją Amerikos muzikiniame teatre. Jam buvo 91 metai.

S.Sondheimas yra sukūręs 20 originalių Brodvėjaus miuziklų.<br>„Scanpix“/ „Reuters“ nuotr
S.Sondheimas yra sukūręs 20 originalių Brodvėjaus miuziklų.<br>„Scanpix“/ „Reuters“ nuotr
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 27, 2021, 2:49 PM

S.Sondheimas yra sukūręs 20 originalių Brodvėjaus miuziklų. Jie statyti ir Lietuvoje: 2009 m. muzikinį trilerį „Svynis Todas: demonas kirpėjas“ režisavo Dalia Ibelhauptaitė, 2019 m. miuziklą-pasaką „Gilyn į mišką“ į Lietuvos rusų dramos teatro sceną perkėlė režisierius Vilius Malinauskas.

S.Sondheimas – dainų tekstų autorius ir kompozitorius, žinomas tokiais kūriniais kaip miuziklai „Svynis Todas“, „Gilyn į mišką“, Leonardo Bernsteino miuziklo „Vestsaido istorija“ poetiniai tekstai  – mirė staiga savo namuose Konektikuto valstijoje kitą dieną po Padėkos dienos, kurią šventė su draugais, sakė jo advokatas F. Richardas Pappas.

Bernardo B.Jacobso teatre Brodvėjuje statomo S.Sondheimo miuziklo „Kompanija“ publicistas Rickas Miramontezas patvirtino žinią naujienų agentūrai AFP.

„Praradome muzikinio teatro Williamą Shakespeare‘ą“, – sakoma „Kompanijos“ direktorės Marianne Elliott pareiškime, pasidalytame spektaklio tviterio puslapyje.

Prieš pasirodymą M.Elliott ir aktoriai išėjo į sceną ir kartu su atsistojusia publika ovacijomis pagerbė dainų autorių.

Lauke prie teatro vienas lankytojas Mike'as Morrisas sakė: „Tai eros pabaiga. Tai žmogus, sukėlęs revoliuciją Amerikos muzikiniame teatre.“

Kitas teatro žiūrovas Austinas Philemonas pavadino S.Sondheimą „monumentalia asmenybe muzikos teatro
istorijoje“.

Gimęs 1930 m. kovo 22 d. Niujorke, S.Sondheimas nuo mažens domėjosi muzikiniu teatru, nors abu jo tėvai dirbo mados srityje. Septynerių pradėjo groti pianinu.

Proveržis Brodvėjuje įvyko 1957 m., kai S.Sondheimas buvo pakviestas parašyti žodžius L.Bernsteino miuziklui „Vestsaido istorija“.

Šis miuziklas du kartus ekranizuotas – 1961 m. pagrindinius vaidmenis atliko Natalie Wood ir Richardas Beymeris. Antrajoje ekranizacijoje, kuri turėtų pasirodyti gruodžio pradžioje, pagrindinius vaidmenis atlieka Anselis Elgortas ir naujokė Rachel Zegler.

Pirmuoju Brodvėjaus spektakliu, kuriam S.Sondheimas sukūrė ir žodžius, ir muziką, tapo 1962-ųjų farsinė komedija „Smagus dalykas, nutikęs pakeliui į forumą“. Šis darbas pelnė prestižinę „Tony“ premiją kaip geriausias miuziklas ir buvo rodomas daugiau kaip dvejus metus.

Per daugiau nei penkis dešimtmečius trukusią karjerą S.Sondheimas laimėjo aštuonis „Grammy“, aštuonis „Tony“ apdovanojimus, įskaitant specialųjį prizą už viso gyvenimo nuopelnus teatre, vieną „Oskarą“ ir
Pulitzerio apdovanojimą.

Jis buvo nominuotas daugybei kitų „Grammy“ ir „Tony“ apdovanojimų, taip pat dviem Auksiniams gaubliams.

„Ačiū Viešpačiui, kad S.Sondheimas gyveno iki 91 metų, tad turėjo laiko parašyti tokią nuostabią muziką ir PUIKIUS dainų tekstus!“ – tviteryje paskelbė dainininkė Barbra Streisand.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.