Klaipėdoje šurmuliuos kino festivalis „GoDebut 2021“ – savo darbus pristato jaunieji kūrėjai

Klaipėdoje gruodžio 17 d. (penktadienį) bures kelia Europos kino festivalis „GoDebut 2021“ - savo darbus pristato geriausi jaunieji ir debiutuojantys trumpametražių filmų kūrėjai. Penktą kartą pajūryje vyksiančiame tarptautiniame forume dėl prizų ir premijų rungsis beveik pusšimčio filmų autoriai iš 15 šalių.

 Kino festivalis "GoDebut 2021".<br>G.Pilaičio nuotr. 
 Kino festivalis "GoDebut 2021".<br>G.Pilaičio nuotr. 
Organizatoriai pristatė festivalio programą. <br>G.Pilaičio nuotr. 
Organizatoriai pristatė festivalio programą. <br>G.Pilaičio nuotr. 
Manto galerijoje - festivalio pristatymas.<br>I.Mockutės nuotr. 
Manto galerijoje - festivalio pristatymas.<br>I.Mockutės nuotr. 
K.Meškys ir V.Kazlauskaitė.<br>G.Pilaičio nuotr. 
K.Meškys ir V.Kazlauskaitė.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Pagrindinis prizas - "Auksinė Anikė". <br>I.Mockutės nuotr. 
Pagrindinis prizas - "Auksinė Anikė". <br>I.Mockutės nuotr. 
 A.Guzauskas (kairėje) ir A.Pumpulis.<br>G.Pilaičio nuotr. 
 A.Guzauskas (kairėje) ir A.Pumpulis.<br>G.Pilaičio nuotr. 
 V.Kazlauskaitė žada intriguojančią programą.<br>G.Pilaičio nuotr. 
 V.Kazlauskaitė žada intriguojančią programą.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Organizatoriai atrinko pusšimtį geriausių kino debiutų.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Organizatoriai atrinko pusšimtį geriausių kino debiutų.<br>G.Pilaičio nuotr. 
 Konkursinės programos filmų vertinimo komisijos vadovas J.P. Laakso.
 Konkursinės programos filmų vertinimo komisijos vadovas J.P. Laakso.
Lietuviškų filmų vertinimo komisijos vadovė I.Kurklietytė. <br> I.Mockutės nuotr.
Lietuviškų filmų vertinimo komisijos vadovė I.Kurklietytė. <br> I.Mockutės nuotr.
Klaipėdoje kelia bures jaunųjų kino kūrėjų festivalis "GoDebut 2021".<br>I.Mockutės nuotr. 
Klaipėdoje kelia bures jaunųjų kino kūrėjų festivalis "GoDebut 2021".<br>I.Mockutės nuotr. 
 K.Meškio mintyse - kino festivalis Palangoje.<br>G.Pilaičio nuotr. 
 K.Meškio mintyse - kino festivalis Palangoje.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Tarptautinio debiutantų forumo organizatoriai.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Tarptautinio debiutantų forumo organizatoriai.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Europos kino festivalis "GoDebut 2021". 
Europos kino festivalis "GoDebut 2021". 
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

2021-12-16 09:05

Kino debiutantų sąskrydis

Tradiciniu renginiu jau tapęs Europos kino festivalis „GoDebut“ – tarptautinis forumas, kuriame pristatomi debiutuojančių ir būsimųjų profesionalių kinematografininkų, kino meno akademijų, koledžų absolventų darbai. Pagrindinis festivalio tikslas – skatinti jaunųjų kino menininkų veiklą, jų kūrybiškumą.

„Kuriame platformą, kurioje jie galėtų ne tik rodyti savo filmus, bet ir integruotis į kino industrijos pasaulį. Festivalio dalyviai čia gali plėtoti savo idėjas, užmegzti naujas pažintys, susirasti partnerių, tobulintis kūrybos dirbtuvėse, kurias veda pripažinti kino meistrai ir ekspertai“, – Manto galerijoje pristatydamas festivalio „GoDebut 2021“ programą kalbėjo tokių forumų sumanytojas ir vadovas Kęstutis Meškys.

Šiųmetis festivalis dalyvius į Klaipėdą kviečia ne rudenį, kaip būdavo anksčiau, o Kalėdų prieangyje – gruodžio 17–19 dienomis. Kiek pasikeitusi ir geografija – kai kurie renginiai vyks Palangoje. Organizatoriai rado būdų, kaip konkursinės programos filmus virtualiai parodyti kuo platesnei žiūrovų auditorijai.

Geriausiems – „Auksinė Anikė“

Jaunųjų kūrėjų darbus vertins tarptautinė komisija, į kurią įtraukti žinomi kinematografininkai iš Suomijos, Latvijos, Prancūzijos, JAV ir Lietuvos. Jos vadovas – Tamperės tarptautinio kino festivalio direktorius, Europos kino akademijos narys Jukka- Pekka Laakso. Komisija išrinks pagrindinio festivalio prizo „Auksinė Anikė“ nugalėtoją, jam su statulėle bus įteikta ir piniginė 1000 eurų premija.

Neliks nuošalyje ir publika – kitoje pristatomų filmų kategorijoje tik žiūrovai vertins lietuvių kino kūrėjų darbus. Geriausiems bus įteiktas specialus „Sidabrinio tripodo“ prizas, įsteigtas „GoDebut“ festivalius remiančios Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos. Iš žinomų meno, kultūros ir visuomenės atstovų sudarytai vertinimo komisijai vadovaus kino kūrėja, režisierė Inesa Kurklietytė.

Festivalio „GoDebut 2021“ konkursinę programą ženklina pasauliui gyvybiškai aktuali ekologijos, kovos su aplinkos tarša tema – žalioji kino filmų dienotvarkė. Debiutuojantys jaunieji kūrėjai be tradicinių nominacijų dar varžysius ir dėl specialiosios programos „Išdrįsk būti žalias“ nugalėtojų laurų.

Žaliąjį tarptautinio kino festivalio kursą paryškins išskirtinis valgiaraštis - dalyviams bus siūlomi iš ekologiškų produktų sutaisyti lietuviškos virtuvės patiekalai, ruginė duona su kastiniu bei sūriu.

Nuo dokumentikos iki siaubo

Konkursinės programos sudarytoja vilnietė Vaida Kazlauskaitė žada intriguojančias peržiūras: „Temų, stilių ir siužetų įvairovė publikos neturėtų nuvilti – bus rodomi vaidybiniai, dokumentiniais, animaciniai, eksperimentiniai, net fantastikos ir siaubo filmai. Sunku patikėti, jog tai – neapsiplunksnavusių debiutantų darbai. Pamatysime kruopščiai atrinktas 48 juostas, kurių trukmė – nuo minutės iki pusvalandžio“.

Festivalyje bus pristatomi devynių Lietuvos autorių filmai, V. Kazlauskaitės teigimu, išsiskiriantys savo tematika: „Lietuviai dėmesingiau žvelgia į save, į savo artimiausią aplinką, šeimą, praeities peripetijas, nekalba apie pandemiją, neanalizuoja globalių temų – tai daro kitų Europos šalių jaunieji kūrėjai“.

„Godebut 2021” atrankai iš viso pateikti 144 filmai iš 25 šalių – Latvijos, Estijos, Rusijos, Suomijos, Portugalijos, Azerbaidžano. Daugiausiai jų sulaukta iš Prancūzijos. Tiesa, dalis debiutantų dėl pandemijos į Klaipėdą neatvyks. Jie, kaip ir dalis vertinimo komisijos narių, festivalinius filmus stebės internete.

Nekonkursinėje programoje – ankstesniųjų sėkmingų kino debiutų pristatymai. Tarp jų Prancūzijoje gyvenančios lietuvės menininkės Alantės Kavaitės juosta „Įsiklausyk į laiką“, JAV režisierių Ari Gold („Helikopteris“) ir Dean Yamados („Dviratis“) dokumentiniai filmai.

Gvildens įvairias problemas

Žiūrovai taip pat pamatys festivalio „GoDebut 2021” partnerio Audiovizualinių menų industrijos inkubatoriaus  kūrybos dirbtuvėse įgyvendintą specialųjį kino projektą „Nordbaltic incubator. Dokumentinė Klaipėdai“. Pristatomi dokumentiniai filmai bus įdomiausi uostamiesčio gyventojams. 

Švietėjiškų renginių cikle „GoCampus“ bus gvildenamos dokumentinio kino kūrybos subtilybės. Panalinėse diskusijose dalyviai ir žiūrovai aptars debiutantams itin aktualias dokumentinių ir vaidybinių filmų planavimo, finansavimo, pristatymo, pasiūlos problemas, įvairius kino rinkodaros aspektus.

Šių renginių kuratoriai ir vedėjai – žinomi kinematografininkai lietuvis Audrius Stonys, estas Riho Västriksas, amerikietis Paulas Nethercottas.

Sunkiausia pralaužti ledus

„GoDebut 2001” rengėjai pažymėjo, jog koronaviruso pandemija ir juos privertė kovoti su naujais iššūkiais, ieškoti netradicinių veiklos formų, aktyviau naudotis naujausiomis technologijomis, modifikuoti ne tik festivalinių renginių formatą, bet ir jų turinį.

Nepaisant visų sunkumų ir sumažėjusio dalyvių skaičiaus, kino festivalio programų turinys ir kokybė, pasak V. Kazlauskaitės nenukentėjo: „Klaipėdos kultūros fabriko erdvėse savaitgalį susirinkusių dalyvių ir žiūrovų laukia įdomi trijų dienų pažintis su kino magija – debiutiniais jaunųjų Europos kūrėjų filmais“.

Šūkis „Žengti pirmyn“ atspindi šio festivalio idėją. Pradedantys kino kūrėjai, kuriems yra sunkiausi pirmieji žingsniai, skatinami atskleisti bendraminčių būryje: pasidalyti savo planais, netikėtais siužetais, temomis, svajonėmis, pagaliau tiesiog džiaugtis profesine bendryste - susirasti draugų, prasmingai leisti laiką.

Žvilgsnis krypsta į Palangą

„Konkursinės programos filmai būtent tuo ir pasižymi – revoliucingais jaunimo užmojais peržengiant ribas, ieškoti naujų, inovatyvių sprendimų, kilti aukštyn ir veržtis tolyn visomis įmanomomis prasmėmis“, – pažymėjo festivalių „GoDebut“ siela vadinamas klaipėdietis K. Meškys.

Ne vienas Klaipėdoje vykusių Europos trumpojo žanro kino forumų debiutantas vėliau nuraškė laurus kituose profesionalių kūrėjų festivaliuose. K. Meškys ir jo suburtos komandos nariai net neabejoja, jog ryškiai nušvitusių naujų žvaigždžių bus ir šiemet.

Festivalio rengėjai irgi nesėdi sudėję rankas, žvelgdami į ateitį stengiasi plėsti gero kino mėgėjų auditoriją. Svarstoma galimybė ateityje „GoDebut“ atidarymo iškilmes bei dalį pristatomų konkursinių programų filmų perkelti į Palangą – ten vasarojantiems poilsiautojams sukurti lietuviškuosius Kanus.

Prieš kelerius metus rekonstruotas Palangos kurhauzas, ko gero, nėra pati tinkamiausia vieta tokiems festivaliams. Iš tikrųjų apie Kanų dvasią šiame kurorte bus galima rimčiau kalbėti, kai palangiškiai rekonstruos apleistą kino teatrą „Naglis“. Šįkart čia vyks tik kinematografininkų seminarai.

Pagrindiniai kino festivalio „GoDebut“ rėmėjai – Klaipėdos miesto savivaldybė ir Lietuvos kino centras.

Europos kino festivalis „GoDebut 2021”. Klaipėdos kultūros fabrikas, gruodžio 17-19 d. Atidarymas penktadienį, 18-19 val.

Naujienos (https://www.facebook.com/godebut).


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.