Naujoje V. Landsbergio tekstų rinktinėje – įžodintas magiškos muzikos skambesys

Įžodinti muziką, įprasminti ją tekstais – ne mažiau svarbu, nei jos klausytis. Šia intencija pradedama nauja leidinių serija „Lietuvos muzikologijos šaltiniai“, kurios dėmesio centre – profesionaliosios muzikos kritikos bei publicistikos darbai bei juos kūrusios asmenybės.

 V.Landsbergis ir B.Kutavičius (kairėje), 2012 m.<br> LKS archyvas.
 V.Landsbergis ir B.Kutavičius (kairėje), 2012 m.<br> LKS archyvas.
 „Lietuviško fakyro žydinti nostalgija“.<br> A.Širvinskienės nuotr.
 „Lietuviško fakyro žydinti nostalgija“.<br> A.Širvinskienės nuotr.
 „Lietuviško fakyro žydinti nostalgija“.<br> A.Širvinskienės nuotr.
 „Lietuviško fakyro žydinti nostalgija“.<br> A.Širvinskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lietuvos kompozitorių sąjunga

Feb 15, 2022, 11:38 AM

Pirmoji serijos knyga – ką tik pasirodžiusi prof. Vytauto Landsbergio tekstų rinktinė „Lietuviško fakyro žydinti nostalgija“, skirta šviesaus atminimo kompozitoriaus Broniaus Kutavičiaus muzikai. Įdėmiai stebėjęs šio iškilaus, deja, praeitą rudenį mus palikusio kūrėjo kelią, profesorius savo publikacijomis ne tik užfiksavo svarbius muzikinius momentus, bet ir atskleidė stipriausius B.Kutavičiaus kūrinių aspektus, įžodino magiškame jos skambesyje glūdinčias prasmes.

Anot knygos sudarytojos muzikologės Eglės Bertašienės, užčiuopti ir įvardinti tai, ką klausytojas gali tik nujausti – didelio jautrumo ir neabejotino talento reikalaujantis muzikos kritiko gebėjimas. Kaip dar vieną prof. Landsbergio tekstų išskirtinumą sudarytoja įvardino platesnio kultūrinio lauko aprėpimą ir aptariamų problemų universalumą, aktualų ne vien muzikai, bet ir kitoms meno sritims.

„Kutavičiaus kūriniai, supurtę tykų ir prisitaikėlišką sovietmečio gyvenimą naujomis, drąsiomis temomis ir iki tol negirdėtu, neįprastu, be galo paveikiu skambesiu, tapo atspirties tašku visuomenėje vis aktyvėjusiam vertybių permąstymui, na o visa tai aktualizavę V.Landsbergio tekstai – tų reiškinių atspindžiu“, – teigia E. Bertašienė.

Į knygą buvo atrinkti svarbiausieji Vytauto Landsbergio darbai, parašyti iškart po nuskambėjusių kompozitoriaus opusų premjerų ir neafišuotų perklausų, kiti – rengti kaip pranešimai konferencijoms, paskaitoms. Taip pat pridėti pasisakymai LRT laidoje bei specialiai šiai knygai parašytas tekstas, skirtas pagal muzikologo scenarijų sukurto dokumentinio filmo apie Bronių Kutavičių „Žemės muzika, vėjo spalva“ (1988) refleksijai.

Publikacijų laikotarpis apima 1976–2012 metų intervalą. Pasak E.Bertašienės, ne itin įspūdingos apimties rinktinės (iš viso joje – 10 tekstų) svarbą lemia ne puslapių skaičius, o tekstų „svoris“ ir reikšmė. „Kiekvienas jų – tai atskira studija, nagrinėjanti Broniaus Kutavičiaus muzikos savitumą, inspiracijas, poveikį ir vietą šalies muzikiniame kontekste“, – pasakojo sudarytoja.

„Lietuvos muzikologijos šaltinių“ serija, prasidėjusi „Lietuviško fakyro žydinčia nostalgija“, nuosekliai bus pildoma kitų iškilių Lietuvos muzikologų darbais.

Pasakodama apie naująją seriją, jos sumanytoja ir įkvėpėja muzikologė Rūta Stanevičiūtė teigė: „Lietuvos muzikinė kritika – turtingas kultūros klodas, menkai žinomas ir bemaž marginalizuotas kultūrinėje refleksijoje. Ji dažnai lieka kultūrinio gyvenimo užribyje ir dėl išsibarstymo periodikoje, tad nemažai muzikos kritikos tekstų, kurie ne taip seniai formavo muzikų ir melomanų bendruomenės meninę ir moralinę vaizduotę, lieka užmarštyje.“

Serija taps savotiška platforma primirštų, tačiau neabejotinai reikšmingų muzikologijos darbų iškėlimui, susisteminimui ir grąžinimui į platesnę kultūrinę apyvartą.

Knygos leidėjai – muzikologus buriančios institucijos: Lietuvos kompozitorių sąjunga ir Lietuvos muzikos ir teatro akademija. Susipažinti su leidiniu ir jį įsigyti bus galima vasario 24–27 d. vyksiančios Vilniaus knygų mugės metu, Lietuvos muzikos informacijos centro bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos stenduose.

Parengimą bei leidybą rėmė Lietuvos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos muzikos ir teatro akademija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.