Valdovų rūmai išsiuntė palaikymo ir stiprybės laišką Ukrainos muziejams: „Mes kartu su Ukraina“

Valdovų rūmų muziejų su Ukraina sieja ypatingi saitai. Šiuo metu muziejuje eksponuojamos įspūdingos Baroko skulptūros iš Lvovo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos, kurias ukrainiečiai muziejininkai sovietmečiu išgelbėjo nuo sunaikinimo. „Mūsų partneriai yra ir Lvovo istorijos muziejus, Voluinės kraštotyros muziejus Lucke, palaikome ryšius ir su Ukrainos nacionaline V. Stefanyko mokslo biblioteka, Archeologijos instituto muziejumi, Osolinskių fondo atstovybe Lvove, Katalikiškuoju universitetu, nepriklausomomis Ukrainos stačiatikių ir unitų bažnyčiomis,“ – sako Valdovų rūmų muziejaus direktorius dr. V. Dolinskas. 

Daugiau nuotraukų (1)

Valdovų rūmai

Feb 23, 2022, 3:04 PM, atnaujinta Feb 25, 2022, 10:19 AM

Muziejaus darbuotojai siunčia palaikymo ir stiprybės žinutes kolegoms Ukrainoje, stengiasi padėti bent jau morališkai, o artimiausiu metu su kitomis Lietuvos kultūros įstaigomis ir Kultūros ministerija aptars ir kitokią galimą pagalbą kolegoms Ukrainoje sunkią valandą. 

Lietuvius ir ukrainiečius visada siejo ypatingas dvasinis ryšys. Ukrainiečiai, vertindami savo šalies istoriją, ne kartą yra pabrėžę, kad Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikai, kai dalis Ukrainos žemių priklausė Lietuvai, nesiejami su prievarta, nes tai buvo vienas šviesiausių valstybės laikotarpių. Ne vienas disidentas yra pasakojęs, kad sovietiniuose lageriuose artimiausia bičiulystė siejo būtent lietuvius ir ukrainiečius. Valdovų rūmų muziejaus restauratoriai, ne kartą dalyvavę bendrose mokslinėse konferencijose, konsultacijose, apgailestauja, kad kolegos restauratoriai iš Nacionalinio Kijevo Pečorų lauros istorinio ir kultūrinio draustinio, Nacionalinio draustinio „Kijevo Sofija“ bei daugelio kitų muziejų šiandien patiria karinę grėsmę. 

V. Dolinsko teigimu, „mums, gyvenantiems šiame žemės krašte, per ilgus šimtmečius, nuo XIV a., susiformavo labai aiškus požiūris į Maskoviją. Puikiai žinome jų mongoliškus veikimo metodus diplomatijoje, politikoje, karyboje ir kitur, todėl mes ir lenkai geriausiai galime suprasti, su kuo susiduria Ukraina. Nuo XVII a. vidurio mūsų istorija labai ryškiai parodo, ką reiškia griaunantys grobikiškos valstybės veiksmai, okupuotas tautas naikinanti Maskvos jėga. Bet koks karas yra ir žmonių žūtys, ir paveldo netektys – ir tai yra visiškai beprasmis dalykas, stabdantis žmonijos vystymąsi.“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.