Rusijos teatrų darbuotojai dėl komentarų apie karą Ukrainoje bus apkaltinti Tėvynės išdavyste

Dalis Rusijos kūrėjų šokiruoti dėl savo šalies sprendimo užpulti Ukrainą. Tačiau net išreikšti savo nuomonę šioje šalyje nėra paprasta.

Maskva. Didysis teatras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Maskva. Didysis teatras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žurnalo „Teatr“ vyriausia redaktorė Marina Davydova.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Žurnalo „Teatr“ vyriausia redaktorė Marina Davydova.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Teatro vadovybės įspėjimas.
Teatro vadovybės įspėjimas.
Žurnalo „Teatr“ vyriausios redaktorės Marinos Davydovos kreipimasis FB paskyroje.
Žurnalo „Teatr“ vyriausios redaktorės Marinos Davydovos kreipimasis FB paskyroje.
Daugiau nuotraukų (4)

Emilija Lapė

Feb 25, 2022, 7:26 AM, atnaujinta Feb 27, 2022, 10:18 PM

Baleto artistė, choreografė ir pedagogė Rūta Kudžmaitė savo feisbuko paskyroje pasidalino rusų aktorės paviešintu pranešimu, kurį vieno Maskvos teatro vadovybė išsiuntinėjo visiems darbuotojams.

„Gerbiami kolegos.

Teatro vadovybė kreipiasi į jus su didžiuliu ir nuoširdžiu prašymu: susilaikyti nuo BET KOKIŲ komentarų apie karinių veiksmų Ukrainoje eigą. Kitu atveju jūs pakenksite Teatrui.

Pagal informaciją, gautą iš Kultūros departamento, bet kokie negatyvūs komentarai bus vertinami kaip Tėvynės išdavystė.

Visiems jėgų ir sveikatos“.

Pasak R.Kudžmaitės, kažin ar galima įtarti, kad tai melagiena, nes tokį įspėjimą ji pamatė pažįstamo žmogaus „Instagram“ paskyroje.

Ta pačia informacija pasidalinęs šokio kritikas ir kultūros vadybininkas Audronis Imbrasas teigė, jog gavo „patvirtinimą iš teatro profo (profesionalo – Red.) Maskvoje – taip, tokias žinutes iš vadovybės gauna teatrų aktoriai“.

Gali būti, kad tai valdžios atsakas į antikarines iškilių Rusijos menininkų ir kultūrininkų inciatyvas. Štai įtakingo šios šalies žurnalo „Teatr“ vyriausia redaktorė Marina Davydova savo paskyroje pakvietė visus Rusijos teatralus įrašo komentaruose pasirašyti kreipimąsi į Rusijos Federacijos vadovybę ir asmeniškai prezidentą Vladimirą Putiną, prašant nedelsiant nutraukti karo veiksmus kaimyninės valstybės teritorijoje.

„Mes laikome Ukrainą nepriklausoma ir savarankiška šalimi. (...) Mes manome, kad jokių problemų ir konfliktų XXI amžiuje negalima spręsti, pasitelkus tankus, artileriją ir pėstininkus. Mes norime nedelsiant sustabdyti kraujo praliejimą!“, – rašoma kreipimosi tekste.

Žinomas rusų dramaturgas, režisierius ir aktorius Jevgenijus Griškovecas vakar vėlai vakare savo tinklaraštyje taip pat pasmerkė karą Ukrainoje.

„Mes iki paskutinės minutės tikėjomės, kad to nebus, neatsitiks, neprasidės, – rašė jis. – Tikėjomės, kad bus ultimatumai, griežčiausi grasinimai, paskutiniai įspėjimai... Bet žodžiai! Ne karas!

Nė vienas iš mūsų neturėjome galimybės paveikti to sprendimo, kurį priėmė ir pradėjo įgyvendinti... Neturėjau ir neturiu galimybių ką nors pakeisti... Galiu tik pasakyti: aš prieš karą! Prašau, reikalauju: nutraukit karą! Sustabdykite beprotybę ir sielvartą!“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.