Popiežius paskambino Ukrainos prezidentui – Dievas yra su mylinčiais taiką, o ne su tais, kurie naudoja smurtą

Popiežius Pranciškus šeštadienį paskambino Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui ir jam išreiškė savo labai gilų skausmą dėl tragiškų įvykių šalyje.

Popiežius Pranciškus.<br>lrytas.lt archyvo nuotr.
Popiežius Pranciškus.<br>lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Vatican news“, www.vaticannews.va

Feb 27, 2022, 2:35 PM, atnaujinta Feb 27, 2022, 3:55 PM

Prezidentas padėkojo popiežiui už jo maldą už taiką Ukrainoje ir karo veiksmų nutraukimą. Ukrainos žmonės jaučia Šventojo Tėvo paramą, patikino prezidentas.

Sekmadienio rytą į tautiečius kreipėsi Ukrainos graikų apeigų Katalikų Bažnyčios didysis arkivyskupas Sviatoslavas Ševčukas. Jis paprašė visus melstis, dalyvauti, jei sąlygos leidžia, Eucharistijos liturgijoje, atlikti išpažintį, priimti Komuniją.

„Bažnyčia yra su savo žmonėmis. Kristaus Bažnyčia neša eucharistinį Gelbėtoją tiems, kurie išgyvena kritinius gyvenimo momentus, kuriems reikia stiprybės ir prisikėlimo vilties“, – sakė arkivyskupas. Jis taip pat padėkojo visiems, kurie visais įmanomais būdais gina savo šalį, kurie teikia humanitarinę pagalbą, kurie sąžiningai skelbia pasauliui tiesą apie tai, kas vyksta Ukrainoje, visiems, kurie už ją meldžiasi.

„Kiekvienas karas palieka pasaulį blogesnėje padėtyje, nei jis buvo. Karas yra politikos ir žmogiškumo nesėkmė, gėdingas pasidavimas, pralaimėjimas prieš blogio jėgas“, – rašė popiežius savo enciklikoje „Fratelli tutti“. Šiuos žodžius jis vėl pakartojo ukrainiečių ir rusų kalbomis paskelbtoje žinutėje tviterio tinkle.

Ukrainos graikų apeigų katalikų Kijevo ir Haličo didžiojo arkivyskupo sekretoriatas skelbia, kad penktadienio vakarą popiežius Pranciškus paskambino arkivyskupui Sviatoslavui Ševčukui. Šventasis Tėvas išreiškė artumą su visa kenčiančia ukrainiečių tauta, patikino, kad meldžiasi ir daro viską, kas įmanoma, kad būtų atkurta taika.

Pokalbio metu popiežius teiravosi apie padėtį Kijeve ir visoje Ukrainoje, apie vyskupų ir kunigų likimą labiausiai nuo puolimo nukentėjusiose vietovėse. Arkivyskupo sekretoriato pranešime taip pat sakoma, kad Ukrainos graikų apeigų katalikų vadovas yra dėkingas popiežiui už jo apsilankymą Rusijos ambasadoje prie Šventojo Sosto ir tikisi, kad šis įvykis taps postūmiu dialogui siekiant nutraukti jėgos naudojimą.

Penktadienį popiežius Pranciškus nuvyko į Rusijos Federacijos ambasados prie Šventojo Sosto būstinę Romoje. Kaip informuoja Vatikano spaudos salės direktorius, daugiau nei pusvalandį trukusio vizito metu popiežius „išreiškė savo susirūpinimą dėl karo Ukrainoje“.

Dėl ūmios gonalgijos (kelio skausmo), dėl kurios gydytojas skyrė poilsio laikotarpį, popiežius Pranciškus negalės vykti į Florenciją sekmadienį, vasario 27 d. Jis taip pat nevadovaus Pelenų trečiadienio pamaldoms kovo 2 d.

„Pastarosiomis dienomis mus sukrėtė tragiškas įvykis – karas. Ne kartą meldėmės, kad jo būtų išvengta. Ir toliau nepaliaujame melstis, iš tiesų dar karščiau meldžiame Dievą“, – sakė Pranciškus sekmadienio vidudienį ir dar kartą visus paragino kovo 2 d., Pelenų trečiadienį, melstis ir pasninkauti už taiką Ukrainoje. „Ši diena tebūna proga būti arti Ukrainos žmonių kančių, pajusti, kad visi esame broliai ir seserys, maldauti Dievą, kad baigtųsi karas.“

„Tie, kurie imasi karo, pamiršta žmogiškumą. Jiems nerūpi žmonės, jie nesigilina į konkretų žmonių gyvenimą, bet aukščiau visko kelia šališkus interesus ir valdžią. Jie remiasi velniška ir iškreipta ginklų logika, kuri yra labiausiai nutolusi nuo Dievo valios. Jie atsiriboja nuo paprastų žmonių, kurie nori taikos ir kurie – paprasti žmonės – visuose konfliktuose yra tikrosios aukos, brangiausiai sumokančios už karo beprotybę.“

Popiežius sakė, kad jis atsimena pagyvenusius žmones, tuos, kurie šiuo metu ieško prieglobsčio, motinas, bėgančias su vaikais.

„Tai broliai ir seserys, kuriems būtina skubiai atverti humanitarinius koridorius ir kuriuos reikia priimti. Skaudančia širdimi dėl to, kas vyksta Ukrainoje – ir nepamiršdamas karų kitose pasaulio vietose, pavyzdžiui, Jemene, Sirijoje, Etiopijoje – kartoju: „Tenutyla ginklai!“ Dievas yra su mylinčiais taiką, o ne su tais, kurie naudoja smurtą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.