Krikščionių ortodoksų lyderis, ekumeninis patriarchas Baltramiejus I sako tapęs „Maskvos taikiniu“

Stambule reziduojantis Konstantinopolio ekumeninis patriarchas Baltramiejus I, 2018 metais priėmęs istorinį sprendimą pripažinti Ukrainos Bažnyčios nepriklausomybę nuo Rusijos Ortodoksų Bažnyčios, trečiadienį vakare sakė tapęs „Maskvos taikiniu“.

Konstantinopolio ekumeninis patriarchas Baltramiejus I.<br>Pool/Cover Images/Scanpix nuotr.
Konstantinopolio ekumeninis patriarchas Baltramiejus I.<br>Pool/Cover Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Raimondas Čiuplys, AFP-BNS

2022-03-04 11:32

„Mūsų patriarchatas ir asmeniškai aš tapome taikiniu“, – Baltramiejus I sakė privačiai televizijai televizijai „CNN Turk“.  

Ilgiau kaip 300 metų Ukrainos Bažnyčia buvo padalyta į tris bendruomenes, o vieną iš jų kontroliavo Maskvos patriarchai.

Rusijos kontroliuojama Ortodoksų Bažnyčios Ukrainoje atšaka pasmerkė nepriklausomos vieningos Ukrainos Bažnyčios įsteigimą ir nutraukė savo ryšius su ją pripažinusiu Stambule įsikūrusiu Konstantinopolio ekumeniniu patriarchatu.

Konstantinopolio patriarcho sprendimas pripažinti Ukrainos Bažnyčios nepriklausomybę nuo Rusijos buvo stiprus smūgis Maskvos patriarchato autoritetui ortodoksų pasaulyje.

„Šiandien matome, kad teisingai pasielgėme... Tačiau norėtume, kad Rusijos valstybė ir Bažnyčia nerodytų tiek daug priešiškumo mums -  man ir patriarchatui – ir kad jie sutiktų su šiuo sprendimu, – sakė Baltramiejus. – Bet jie to nedaro.“

Demonstruodamas solidarumą su ukrainiečiais Baltramiejus apsilankė Kyjivo konsulate Stambule ir kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

„Jis paprašė mūsų pasimelsti ir mes mielai tai darysime“, – kalbėjo Baltramiejus.

„Kokį pavyzdį jis rodo savo žmonėms! Jie nenori pasiduoti ir yra teisūs. Kodėl (jie turėtų) atiduoti savo laisvę okupantui?“ – stebėjosi jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.