Lietuvės nepabūgo Everesto iššūkio: jų sukurtas kalnų tualetas – geriausias pasaulyje

Vilniaus dailės akademijos (toliau – VDA) studenčių komandinis projektas „Peak“ laimėjo prestižinį tarptautinį konkursą „Humble Architecture: Everest Challenge“ („Nuolanki architektūra: Everesto iššūkis“), kurį rengė pirmaujanti architektūros ir dizaino konkursų organizacija „Bee Breeders“.

Projekto „Peak“ vizualizacija.<br>VDA muotr.
Projekto „Peak“ vizualizacija.<br>VDA muotr.
Projekto „Peak“ autorės.<br>VDA muotr.
Projekto „Peak“ autorės.<br>VDA muotr.
Projekto „Peak“ vizualizacija.<br>VDA muotr.
Projekto „Peak“ vizualizacija.<br>VDA muotr.
Projekto „Peak“ schema.<br>VDA muotr.
Projekto „Peak“ schema.<br>VDA muotr.
Projekto Everesto papėdėje planas.<br>VDA muotr.
Projekto Everesto papėdėje planas.<br>VDA muotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Vilniaus dailės akademijos inf.

Mar 17, 2022, 10:20 AM, atnaujinta Mar 17, 2022, 10:22 AM

Šio konkurso dalyviai turėjo pasiūlyti Everesto viršukalnės papėdėje kilusios ekologinės problemos sprendimą bei pateikti tvarių tualetų, kurie būtų pastatyti šalia alpinistų takų ir stovyklaviečių, projektą. Lietuvių studenčių koncepcija nugalėjo trijose kategorijose ir užėmė ne tik viso konkurso pirmąją vietą, bet ir buvo pripažintas ekologiškiausiu bei geriausiu studentų parengtu projektu.

Everestas – aukščiausia pasaulio viršukalnė masinanti vis daugiau ekstremalų. Pasiekti šio kalno viršūnę, nepaisant pavojų ir iššūkių, per pastaruosius 10 metų tapo itin populiaru. Tačiau žmonės, kopdami į Everestą ir tikėdamiesi pasiekti jo viršūnę, kelionėje praleidžia apie du mėnesius bei susiduria su elementaria higienos problema.

Tad paliekamų atliekų kiekis ir tualetų trūkumas, kopiant į aukščiausią planetos viršukalnę, jo amžinojo įšalo papėdėse, pastaruoju metu virto tikra ekologine nelaime. Būtent ieškant šios nemalonios problemos sprendimo būdų ir buvo inicijuotas „Nuolankios architektūros: Everesto iššūkio“ konkursas.

Konkursas sulaukė gausybės dalyvių iš viso pasaulio, o jo dalyvių projektus vertino ekspertai iš JAV, Norvegijos, Portugalijos bei Čilės.

VDA Vilniaus fakulteto Architektūros programos penktojo kurso studenčių Aurelijos Kniukštaitės, Jonės Virbickaitės ir Kotrynos Bajorinaitės komandinio projekto „Peak“ pagrindinė idėja ir buvo sukurti ne tik vizualiai prie kraštovaizdžio prisitaikantį, bet ir efektyvų problemos sprendimo projektą.

Studentės pritaikė uždaro vandens rato technologiją, kuri padėtų stabdyti Everesto šlaitus niokojantį procesą. VDA studentės sukūrė į smailę panašią struktūrą su nanomembraniniu tualetu. Apvali elegantiška statinio forma ne tik gražiai įsilieja į panoraminį Himalajų kalnų peizažą, bet ir turi funkcinį pranašumą – smailės neleidžia kauptis sniegui ir mažina atšiaurių vėjų pasipriešinimą.

Projekte „Peak“ įdiegta nanomembranos technologija, kuri skaido žmogaus biologines atliekas ir šio proceso metu gamina vandenį, kuris vėliau grąžinamas į gamtą. Be to, ši technologija nereikalauja jokių išorinių energijos šaltinių, todėl ją galima lengvai sumontuoti ir prižiūrėti. Visa konstrukcija, apimanti ir tualeto korpusą, pagaminta iš termiškai modifikuotos medienos. Ši medžiaga gaminama nenaudojant gamtai žalingų chemikalų, bet yra atsparesnė drėgmei, tad ekstremaliomis sąlygomis turėtų tarnauti ilgiau.

Statinio konstrukcijai pasirinkta medžiaga yra ypač lengva, tad jis neapsunkins transportavimo proceso. Tualeto konstrukciją sudaro šešios visiškai išardomos sienelės, o statinio platforma taip pat sukonstruota iš šešių atskirų ir lengvai sumontuojamų dalių.

Tokie sprendimai leidžia objektą statyti net ir sunkiai pasiekiamose vietose. Statinys naudoja natūralią šviesą ir dienos metu nenaudoja išorinių energijos šaltinių, taip užtikrindamas energijos vartojimo efektyvumo kriterijus ir mažus priežiūros kaštus.

Pasak konkurso komisijos narių, VDA studenčių projektas „Peak“ yra ne tik vizualiai patrauklus, bet ir ekologiškai inovatyvus projektas.

„Tai – įspūdingas pasiūlymas, problemos sprendimui pasitelkiant tokias technologijas, kaip nanofiltrus. Medinė konstrukcija puikiai tinka šiam objektui. Paprasta statinio forma nedarko kraštovaizdžio, konstrukcija yra lengvų formų, bet gana tvari ir nesunkiai prižiūrima.

Tai išskirtinis pasiūlymas, pasižymintis struktūriniu problemos sprendimu, apgalvotu medžiagų naudojimu, transportavimo ir montavimo iššūkių įvertinimu. Jis yra grafiškai aiškus ir gražiai pateiktas“, – savo komentare teigia konkurso „Humble Architecture: Everest Challenge“ („Nuolanki architektūra: Everesto iššūkis“) konkurso žiuri.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.