Šeštadienį visoje Lietuvoje – Muziejų naktis: 15 renginių, kuriuos verta aplankyti

Gegužės 14 dieną (šeštadienį) visoje Europoje vyksta nemokami „Muziejų nakties“ renginiai. Tai nuo 2005 m. Tarptautinės muziejų dienos proga vykstanti akcija. Jos iniciatorius – Tarptautinė muziejų taryba (ICOM), o bendruomenės akcijos „Europos muziejų naktis“ pagrindinis organizatorius – Prancūzijos kultūros ir ryšių ministerija. Prie šios akcijos šeštadienį prisijungė ir Lietuvos muziejai. Kokius renginius verta aplankyti?

Lietuvos nacionalinis muziejus<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos nacionalinis muziejus<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valdovų rūmų muziejus laukia lankytojų.<br>V.Abramausko nuotr.
Valdovų rūmų muziejus laukia lankytojų.<br>V.Abramausko nuotr.
Stereotipus laužantis Klimato muziejus nustebins interaktyvumu
Stereotipus laužantis Klimato muziejus nustebins interaktyvumu
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 14, 2022, 4:26 PM

1. Druskininkų miesto muziejus. 20 val kūrybinė pamoka „Nupiešk Druskininkų naktį ant vandens“.  Išbandysite piešimo ant vandens meną, patys sukursite savo individualų paveikslą – „naktį“: nuo kosminio čiurlioniško, leidžiančio keliauti po galaktikas, iki pasakiško, kur danguje plaukia pieno upės ir šviečia sūrio mėnuliai.

2. A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejus / Velnių muziejus (Kaunas). Muziejaus sode nuo 18 iki 20 val. galima išbandyti naują kūrybos techniką su  spiritiniu rašalu. Juo  galėsite dekoruoti savo atsineštus puodelius, stiklines, vazas, veidrodėlius. Daiktai turi būti vienspalviai (geriausia balti). Visas kitas medžiagas pasiūlys muziejus.

3. Kauno IX forto muziejus.  Nuo 21 iki 24 val. Audiovizualinis pasivaikščiojimas „Tamsa. IX forto detalės“. Tai pasivaikščiojimas patamsyje skendinčiose ekspozicijose. Šviesa išryškins tai, kas dažnai lieka nepastebėta: netikėtus objektus, detales, leis apžvelgti retai lankomas forto vietas. Garsas suteiks progą pasiklausyti įasmenintų pasakojimų apie IX fortą ir tai, kas jame vyko. 

4. Kernavės archeologinės vietovės muziejus. 19 val. Senosios bažnyčios vietoje – apžvalgos aikštelėje vyks Ukrainos poetų vakaras. Savo kūrinius skaitys poetė ir vertėja N.Trokhym. Vakaro metu skambės ir kitų Ukrainos poetų eilės. Poeziją vers rašytoja B.Januškaitė. Vakare dalyvaus poetas V.Braziūnas.

5. Klaipėdos dramos teatras. 20 ir 20.30 val. „Muziejų naktis“ teatre – „Kelionė aktorių prisiminimų pėdsakais“. Į sienas susigeria juoko ir plojimų garsas, scena išsaugo aktorių žingsnius, visa teatro erdvė kupina emocijų ir istorijų.

6. Lietuvos jūrų muziejus (Klaipėda). 19 val. atidaroma paroda „Adatos jūrai“.  Po atidarymo muziejaus biologas pristatys akvariume gyvenančias jūrų adatas bei atvers Akvariumo laboratorijų patalpas ir parodys bei papasakos, kaip dauginamos ir auginamos šios egzotiškos jūrų žuvys. 

7. Prano Domšaičio galerija (Klaipėda). 21.30 val. rodomas kinas kieme  – „Beuysas” (2017 m., Vokietija, subtitrai lietuvių k.). Dokumentinis pasakojimas apie vieną garsiausių vokiečių skulptorių, grafiką ir performansų kūrėją Josephą Beuysą (1921 – 1986). Jo kūriniai susiję su nauja meno samprata. Filme – daug neskelbtosarchyvinės medžiagos.

8. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka. 17 val.Edukacinės vaišės „Skaniai. Su Miltiniu“. 18.30 val. filmo apie J. Miltinį pristatymas ir peržiūra

9. Panevėžio kraštotyros muziejus. 17.30 Profesorius R. Laužikas pasakos apie „Lietuviškus patiekalus ant užsieniečių stalo: nuo viduramžių karelų iki britų karininkų klubo Chartume“.  19  val. Playback teatro „Vakhtery“ performansas (Charkivas, Ukraina).

10. Fotografijos muziejus (Šiauliai). 19–24 val. duris atversiančioje parodoje bus eksponuojamos XIX a. pab. Lietuvoje, Vilniaus astronomijos observatorijoje, užfiksuotos seniausios Saulės fotografijos bei Pirmojo lietuviško paludovo nufotografuotas kosminė nuotrauka. Astrofotografas A.Medvedevas pasakos apie kosminių objektų, galaktikų, žvaigždynų, ūkų fiksavimą ir įspūdingų vaizdų išgavimo techniką. Paskaita bus transliuojama iš fotografo asmeninės observatorijos.

11. Žaliūkių malūnininko sodyba-muziejus (Šiauliai). 19–24 val. lankytojų lauks piemenėlių pramogos prie laužo, piemenų duonos ir bulvių kepimas, žolelių arbatos skanavimas, piemenų muzikos instrumentų darymas ir muzikavimas, susipažinimas su švelniais ir jaukiais sodybos augintiniais, virtualios realybės žaidimas, leisiantis pasijusti tikru malūnininku.

12. Kazio Varnelio namai-muziejus (Vilnius). 18, 19.15, 20.45 – kviečia atrasti Belgijos menininkų instaliaciją „Skaitymo mėginiai“ ir kartu su parodos kuratore paspėlioti, kuo ateityje svajoja tapti mūsų kultūros vertybės.Ar žinote, kokia gausybė eksponatų slepiasi muziejų saugyklose? Kuo naktimis apsikloja senoviniai šviestuvai, sapnuodami mėlynų ekranų šviesas? 

13. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus (Vilnius). 18 val. animacinio filmo „Matilda ir atsarginė galva“ peržiūra ir susitikimas su jo autoriumi I. Meilūnu. Kūrybinės dirbtuvės padės susipažinti su lėline animacija. Kitoje salėje lietuvių ir ukrainiečių klasikinės animacijos filmus jaunimui ir suaugusiems pristatys festivalio „Tindirindis 2022“ direktorius V. Aškinis.

14. Naujasis arsenalas (Vilnius). 22 val. ekskursija „Šiurpios istorijos“. Jei manote, kad galite klausytis pikantiškų ir šiurpių istorijų apie budelio darbo specifiką, jei norite sužinoti, ką reiškia bučiuoti rotušės bobą, kas pražudė vieną iš gražiausių XIX amžiaus Abiejų Tautų Respublikos aristokračių, kodėl XIX amžius dar vadinamas arseno amžiumi, – tai kaip tik jums. N12.

15. Samuelio Bako muziejus (Vilnius). 18 val – VU profesorės J. Verbickienės paskaita „Ritualinės žmogžudystės mitas: kuo tikėjo ir ką pasakojo apie žydus krikščionys“. Kas pirmieji papasakojo šį pramaną Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje ir kas prisidėjo prie mito sklidimo? Ar pasakojimas apie į macus (Pesachui kepama nerauginta duona) įlašinamą  krikščionių vaikų kraują yra vienintelis ritualinės žmogžudystės paaiškinimas? 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.