Baltijos gitarų festivalio konkursus laimėjo dalyviai iš Portugalijos ir Belgijos

Birštone vykstančiame Baltijos gitarų festivalyje šeštadienį paaiškėjo abiejų konkursų rezultatai. Svarbiausi apdovanojimai šiemet iškeliauja į Portugaliją ir Belgiją.

Festivalio žiuri ir atlikėjų konkurso laureatai.<br> Rengėjų nuotr.
Festivalio žiuri ir atlikėjų konkurso laureatai.<br> Rengėjų nuotr.
 F.Almeida.<br> Rengėjų nuotr.
 F.Almeida.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 20, 2022, 12:45 PM

Tarptautinio gitaros atlikėjų konkurso pagrindiniu laimėtoju, pelniusiu ne tik 1000 eurų piniginę premiją, bet ir galimybę surengti rečitalį kitų metų festivalyje, tapo portugalas Francisco Almeida Luis, kurio pergalę, anot žiuri komisijos pirmininko, išvakarėse festivalyje koncertavusio legendinio graikų gitaristo Costo Cotsiolio, lėmė išskirtinis jaunojo gitaristo muzikalumas bei interpretacijų branda.

Antroji ir trečioji konkurso premijos atiteko lietuvei Mildai Orvydaitei, šiuo metu studijuojančiai Olandijoje, bei Talino muzikos koledžo atstovei Kelly Johannes.

Be minėto C.Cotsiolio, konkurso atlikėjus taip pat vertino viena ryškiausių šių dienų gitarisčių – ispanė Anabel Montesinos, Anton Vanderborght ir Bert Lietaer iš Belgijos, Baltijos gitarų kvarteto nariai, portugalų kvarteto „Concordis“ muzikantai, 2019 m. konkurso laureatas Rafal Majek iš Lenkijos.

Antrus metus iš eilės organizuojamas ir naujų klasikinei gitarai skirtų kūrinių konkursas. Pernai pirmuoju laureatu tapo ukrainiečių kompozitoriaus Olego Boyko ryškiais ritminiais ir tembriniais akcentais pasižyminti kompozicija „Allegro“. Ją ne tik išleido Belgijos leidykla „Auurk Ed.“, bet ji taip pat buvo įtraukta į šių metų atlikėjų konkurso privalomąją programą.

Piniginė 300 eurų premija bei tarptautinė leidyba ir sklaida už geriausią 2022 m. kompoziciją klasikinei gitarai solo šįkart atiteko belgų atlikėjui ir kompozitoriui Ruben Laureys už kūrinį „Hommage à Debussy“.

Kaip pastebėjo šio konkurso žiuri pirmininkas britas Gerald Garcia, kuris pats yra ne tik kompozitorius, bet ir pasaulyje pripažintas klasikinės gitaros virtuozas, geriausiai įvertinta kompozicija pasižymi ir meistriška struktūra, ir išskirtiniu charakteriu.

Šeštadienio vakarą festivalio publiką įaudrino fenomenalus ispanų gitaristės Anabel Montesinos pasirodymas. Būdama 17 metų ši gitaristė laimėjo prestižinį Fr.Tárrega konkursą Ispanijoje, vėliau jos įrašus ėmėsi leisti „Naxos“ kompanija, o pačią atlikėją globoti ėmėsi viena didžiausių stygų gamintojų „Savarez“.

Sekmadienį festivalį užbaigė gitarų kvartetas „Concordis“ iš Portugalijos autentiška portugalų muzikos programa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.