Koronavirusas pasiglemžė garsiojo kūrinio autoriaus Dmitrijaus Vrubelio gyvybę

Sekmadienio vakarą Berlyne mirė dailininkas Dmitrijus Vrubelis. Apie tai feisbuke pranešė „The Art Newspaper Russia“ redaktorė Milena Orlova. Garsiausias D.Vrubelio kūrinys – „Viešpatie, padėk man išlikti šioje mirtinoje meilėje“, vaizduojantis Leonido Brežnevo ir Ericho Honeckerio bučinį. Grafitis, puošęs Berlyno sieną, tapo vienu Vokietijos susivienijimo simbolių. 

Garsusis D.Vrubelio grafitis. <br>Facebook (Bundesarchiv) nuotr.
Garsusis D.Vrubelio grafitis. <br>Facebook (Bundesarchiv) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 15, 2022, 4:29 PM, atnaujinta Aug 15, 2022, 4:57 PM

D.Vrubelis buvo garsiojo rusų dailininko Michailo Vrubelio palikuonis. Praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje priklausė Maskvos avangardistų klubui. 1990 metais jis emigravo į Berlyną, kur ir sukūrė garsųjį grafitį, vaizduojantį buvusio Sovietų sąjungos vadovo L.Brežnevo ir VDR aukščiausiosios tarybos pirmininko E.Honeckerio bučinį.

Grafitis plačiai išgarsėjo ir iki šiol naudojamas puošiant suvenyrus. 2009 metais grafitis buvo pašalintas nuo rekonstruojamos Berlyno sienos, tačiau dailininkas jį iš naujo nupiešė. 

Daugelis D.Vrubelio darbų buvo socialinės tematikos. „Evangelijos projekte“ jis derino biblinius siužetus su laikraščių fotografijomis. Pastaraisiais metais D.Vrubelis buvo itin susidomėjęs virtualiosios realybės technologijomis. Praėjusį birželį D.Vrubelis užsikrėtė naujo tipo koronaviruso infekcija ir buvo hospitalizuotas. Jam dirbtinai buvo palaikomas kvėpavimas ir kraujo apykaita. Rugpjūčio pradžioje jam buvo atlikta širdies operacija. D.Vrubelio žmona, dailininkė Viktorija Timofejeva neseniai teigė, kad jos vyro būsena – sudėtinga. D.Vrubeliui buvo 62 metai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.