„Vilniaus sapnas“: šiuolaikinių technologijų kupiną misteriją supynė iš sapno ir tikrovės

Sutemus pasigirsta miesto varpų dūžiai, užkaukia geležinis vilkas. Kas gi tai? Taip prasideda Gedimino sapnas, kuris paskatino Vilniaus atsiradimą.

„Vilniaus sapnas“ – įspūdingas šou, kupinas šviesų, teatro ir šokio.
„Vilniaus sapnas“ – įspūdingas šou, kupinas šviesų, teatro ir šokio.
„Vilniaus sapnas“ – įspūdingas šou, kupinas šviesų, teatro ir šokio.
„Vilniaus sapnas“ – įspūdingas šou, kupinas šviesų, teatro ir šokio.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 30, 2022, 10:08 AM

Kitų metų pradžioje Lietuvos sostinė švęs 700-ąjį gimtadienį. Šia proga sukurta šiuolaikinių technologijų kupina misterija „Vilniaus sapnas“, kurios premjera sostinėje – netrukus.

Nemokamame renginyje Rotušės aikštėje rugsėjo 2 d. 23 val. išvysite visą Vilniaus istoriją – nuo geležinio vilko ir svarbiausių miesto įvykių, veikusių Lietuvos istoriją, iki meilės intrigų ir kultūros šviesulių. Visa tai virs išskirtiniu šviesų ir muzikos reginiu.

Įsižiebia šviesos ir į sceną išeina pagrindinis herojus – Vilnius, netrukus švęsiantis 700-ąjį jubiliejų. Specialiai misterijai „Vilniaus sapnas“ kompozitoriaus Mantauto Krukausko sukurtą muziką papildys Mykolo Kleopo Oginskio ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrinių fragmentai. Skambant Šv.Kristoforo orkestro atliekamai muzikai milžiniškos vizualizacijos atskleis svarbiausius miesto įvykius.

Per beveik 700 metų Vilniuje įvyko galybė įvykių, tad kaip per 20 minučių papasakoti miesto istoriją? Vienas misterijos kūrėjų, žurnalistas ir prodiuseris Edmundas Jakilaitis, kuris su profesoriumi Alfredu Bumblausku ruošė istorinį pasakojimą, prisipažino, kad atrinkti visiems žinomus ir Vilnių garsinančius istorijos akcentus nebuvo paprasta.

„Norėjome išryškinti tiek istoriniu požiūriu svarbiausius, tiek įdomiausius, patraukliausius įvykius. Tikimės, kad jie padarys įspūdį žiūrovams“, – sakė E.Jakilaitis.

„Vilniaus sapnas“ susideda iš 16 epizodų. Viskas prasideda nuo Vilniaus įkūrimo ir garsiųjų Gedimino laiškų, o toliau istorija nukelia į Algirdo laikus, krikščionybės pradžią. Prisimenamos Aušros vartų, Žygimanto Augusto ir Barboros istorijos, Vilniaus universiteto įkūrimo, didžiojo gaisro laikai. Vilnius tampa baroko perlu, sukuriama pirmoji konstitucija, mieste įsikuria Napoleono kariauna.

Tačiau „Vilniaus sapnas“ – ne tik istorija, bet ir iškiliausi jo žmonės, tarp kurių yra Adomas Mickevičius, M.K.Čiurlionis. Čia kyla ir politinės, ir kūrybinės idėjos. Ir šių dienų Vilnius – visų istorinių įvykių ir asmenybių suformuotas miestas, kupinas entuziazmo ir ryžto tobulėti.

Įspūdingą misteriją sukūrė daugybė profesionalų. Istorinį pasakojimą mezgė profesorius A.Bumblauskas, muzikinę atmosferą suteikė Vilniaus Šv.Kristoforo orkestras, diriguojamas Modesto Barkausko, muziką specialiai šiam renginiui sukūrė kompozitorius M.Krukauskas.

Istorijai gaivaus gūsio suteiks „Low Air“ šokėjai, kuriems choreografiją kūrė Laurynas Žakevičius, Airida Gudaitė ir Paulius Tamolė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.