„Sirenų“ klube – vienos ryškiausių Europos teatro asmenybių Phios Ménard sudaryta kino programa

Tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“, šiemet kviečiantis gilintis į kūną ir kūniškumą, kartu su „Skalvijos“ kino centru pristato režisierės Phia Ménard sudarytą trijų filmų programą.

„Bambi“.<br>Rengėjų nuotr. 
„Bambi“.<br>Rengėjų nuotr. 
Phia Menard.<br>B.Borgers/Non Nova nuotr.
Phia Menard.<br>B.Borgers/Non Nova nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Sirenos“

2022-09-02 10:30

Phia Ménard – viena ryškiausių šiandien kuriančių Europos teatro asmenybių, kurios darbai peržengia atskiro žanro ribas ir yra nuolat pristatomi Avinjono pagrindinėje programoje. Pradėjusi savo karjerą pas Prancūzijos naujojo cirko tėvu tituluojamą žonglierių Jerome‘ą Thomas, Ménard vėliau ėmėsi savarankiškos karjeros. Vienur jos kūryba priskiriama šokiui, kitur – teatrui, tačiau visi sutaria, kad pagrindinis jos scenos kalbos įrankis – kūnas. Savo spektakliuose kūrėja apjungia teatrą, šokį, cirką, performansą. Kartu ji, kaip translytė moteris, atstovauja žmonėms, kurių teisės vis dar pamintos patriarchalinės sistemos gniaužtuose. Režisierės sudaryta filmų programa yra apie normatyvinės visuomenės rėmus netelpančių žmonių kovą už teisę būti.

Pirmasis kino seansas įvyks rugsėjo 6 dieną, žiūrovus pakviesiantis į Andrejaus Tarkovskio režisuotą filmą „Veidrodis“. Filmo pasakojimas dėliojamas iš pagrindinio herojaus Aleksejaus prisiminimų ir sapnų. Į juos sugrįžta jo motina, kaimo pievos, vaikystės namas, taip pat žmona Natalija ir sūnus Ignatas. Filmas apima tris laiko atkarpas – prieškarį, karą ir pokarį. Tačiau esminis įvykis, palikęs Aleksejaus gyvenime įspaudą – tėvų skyrybos.

Antrasis kino seansas „Bambi“ rugsėjo 13 d. pakvies susipažinti su mažame Alžyro kaime gimusio, į Paryžių emigravusio Jean-Pierre Pruvot istorija. Jean-Pierre dar vaikystėje atsisakė pateisinti savo šeimos lūkesčius ir pasirinko kelią tapti moterimi. Nuo tada Jean-Pierre žinoma kaip Marie-Pierre, o labiausiai – sceniniu vardu „Bambi“. Ši Sébastien Lifshitz režisuota dokumentinė juosta jautriai pasakoja apie „Bambi“ išlaisvinantį virsmą į spinduliuojančią transseksualią moterį. 

Rugsėjo 20 d. „Sirenų“ kino programą uždarys spalvingas ir nuotaikingas Ramón Salazar miuziklas „Dvidešimt centimetrų“. Gimusi kaip Adolfo, Marieta – transseksualė, negalinti sulaukti, kol suplanuotos operacijos metu atsikratys tam tikro prieauglio. Ji vis sapnuoja muzikines fantazijas, kuriose save regi tikra scenos žvaigžde. Vieną dieną Marieta sutinka sandėlininką, kuris ją pamilsta tokią, kokia ji yra. Tačiau Marieta nenori, kad kas nors sutrukdytų jos likimui

„Sirenos“ šiuos filmus siūlo pamatyti festivalio klubo programoje kaip tam tikrą įvadą į spektaklio „Sausasis sezonas“ pristatomas temas. Iki festivalio įvyksianti kino programa pasitiks režisierės viešnagę Vilniuje: čia rugsėjo 29 d. menininkė surengs kūrybines dirbtuves skirtas profesionaliems scenos menų atlikėjams. O spalio 1 ir 2 dienomis kūrėjos viešnagę vainikuos tarptautinėje festivalio programoje rodomas spektaklis „Sausasis sezonas“. Spektaklyje žiūrovų laukia subtiliai narpliojamos kovos už laisvą tapatybės pasirinkimą. Kuriant naujus gestus ir poetinius ritualus, „Sausajame sezone“ atsiskleis ir kovos už patriarchalinės valdžios nepaisymą, pabėgimą nuo lyčių suvaržymų. Kaip sako pati kūrėja, „tokie ritualai gali sėkmingai pamaitinti mūsų prigesusią vaizduotę“. Spalio 1 dieną po spektaklio Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, įvyks žiūrovų susitikimas su kūrėja Phia Ménard. 

Nemokamos kino peržiūros vyks antradieniais, rugsėjo 6–20 dienomis „Skalvijos“ kino centre. Bilietus bus galima pasiimti „Skalvijos“ kasoje kiekvieno „Sirenų“ kino klubo seanso dieną. 

Bilietus į spektaklį „Sausasis sezonas“ galima įsigyti Bilietai.lt bilietų platinimo platformose. Daugiau informacijos apie renginius: www.sirenos.lt. Vilniaus tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“ įvyks rugsėjo 21 – spalio 9 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.