Apleisti branduoliniai reaktoriai ir gyva muzika industrinėse erdvėse – specialiame „Scanoramos“ seanse

Lapkričio 19 d., šeštadienį, buvusioje radijo gamykloje įsikūrusi kultūrinė erdvė „gallery 1986“ (Kauno g. 32, Vilnius) surems pečius su 20-ąjį gimtadienį šiais metais mininčiu Europos šalių kino forumu „Scanorama“ ir pristatys specialų šiuolaikinio meno kūrėjos Emilijos Škarnulytės filmo „Kapinynas“ seansą.

Filmo „Kapinynas“ kadras.
Filmo „Kapinynas“ kadras.
Filmo „Kapinynas“ kadras.
Filmo „Kapinynas“ kadras.
Kultūrinė erdvė „gallery 1986“ įsikūrusi buvusioje radijo gamykloje.<br> N.Tukajaus nuotr.
Kultūrinė erdvė „gallery 1986“ įsikūrusi buvusioje radijo gamykloje.<br> N.Tukajaus nuotr.
Kultūrinė erdvė „gallery 1986“ įsikūrusi buvusioje radijo gamykloje.<br> N.Tukajaus nuotr.
Kultūrinė erdvė „gallery 1986“ įsikūrusi buvusioje radijo gamykloje.<br> N.Tukajaus nuotr.
Suomių kompozitorius ir garso menininkas T.Kaukolampi gyvai įgarsins dokumentinį filmą „Kapinynas“.
Suomių kompozitorius ir garso menininkas T.Kaukolampi gyvai įgarsins dokumentinį filmą „Kapinynas“.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 18, 2022, 1:46 PM

Filmą papildys gyvas suomių kompozitoriaus ir garso menininko Timo Kaukolampi įgarsinimas, o nakties programą tęs lietuvių garso menininko Techniseptic gyvas pasirodymas su E.Škarnulyte bei vietos didžėjų kuriami nakties skambesiai.

Menininkė ir kino kūrėja E.Škarnulytė 2019 m. buvo apdovanota „Ateities kartos meno prizu“ (Future Generation Art Prize), taip pat atstovavo Lietuvai 22-ojoje Milano trienalėje. Pastaruoju metu autorės personalinės parodos buvo surengtos Londono „Tate Modern“, „Kunsthaus Pasquart“ Šveicarijoje, o viena naujausių Lietuvoje – Radvilų rūmų dailės muziejuje pavadinimu „Švytintys kambariai“. Jos filmai įtraukti į Tarptautinės kino akademijos IFA, „Kadist“ fondo ir Paryžiaus Pompidou centro kolekcijas, taip pat pristatyti Londono „Serpentine“ galerijoje, Modernaus meno muziejuje Niujorke ir daugybėje kino festivalių. 

Vizualiųjų menų kūrėjos bei režisierės E.Škarnulytės debiutinio ilgo metro dokumentinio filmo „Kapinynas“ (angl. „Burial“) seanso metu autorė kinematografiškai vedžios žiūrovus po slaptas, žmogaus arogantišką didybę ir trapų laikinumą liudijančias erdves – tarp tuščių branduolinių reaktorių ir kuro saugyklų, tebepulsuojančių jėgainių, įšalusių kasyklų ir taršos.

Lietuvos kino studijos „Just a moment“ ir Norvegijos kino kompanijos „Mer Film“ kartu sukurtas filmas „Kapinynas“, apkeliavęs vienus svarbiausių industrijos festivalių, per Europos šalių kino forumą „Scanorama“ bus pirmą kartą pristatytas Lietuvos auditorijai.

Šiais metais filmas taip pat buvo rodytas kino festivalio „Visions Du Reel“ konkursinėje programoje „Burning Lights“ bei svarbiausiame Šiaurės Amerikos dokumentinių filmų festivalyje „Hot Docs“.

Specialusis filmo „Kapinynas“ seansas nustebins ne tik kinui neįprastomis industrinėmis „gallery 1986“ erdvėmis, tačiau ir savo programa – filmą gyvai įgarsins eksperimentinės muzikos atlikėjas, kompozitorius, prodiuseris T.Kaukolampi iš Suomijos, 2018 m. laimėjęs Jussi prizą už geriausią originalų garso takelį filmui „Euthanizer“ (kartu su Tuomo Puranenu), kuris Suomijos buvo pristatytas „Oskarui“ gauti.

Filmui pasibaigus programą tęs jungtinis menininkės E.Škarnulytės bei Techniseptic (Jokūbas Čižikas) gyvas muzikinis performansas, o dar giliau į naktį garsais rūpinsis vietiniai didžėjai – Aiste Regina, Clicklounge, Mauras ir Sibilë. 

Erdvė „gallery 1986“ jau ne pirmą kartą lankytojus stebina netikėtu bendradarbiavimu su kitais kultūros atstovais.

„Per pusantrų veiklos metus stengėmės kuo labiau plėsti bendradarbiavimo sąvoką ir į bendrą katilą sumesti skirtingą pubiką – bendradarbiavome su dokumentinio kino festivaliu „Nepatogus kinas“, šiuolaikinio meno erdve „Swallow“, Lietuvos nacionaliniu dramos teatru, radijumi „Radio Vilnius“ bei kontrkultūriniu queer judėjimu „We Are Propaganda“.

Džiaugiamės, kad ši bičiulystė su „Scanorama“ virto daugiasluoksne nakties programa, kurioje tiek muzika tiek kinas užima svarbias pozicijas“, – apie artėjantį renginį pasakojo „gallery 1986“ programos vadovas Vidmantas Čepkauskas-V.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.