Vilniuje – Ukrainos režisierės dokumentinio filmo apie dainos ir bendrystės galią peržiūra

Muzika gali gimti bet kur, o daina padeda susitaikyti net su nedžiuginančia realybe. Apie tai ir apie pokyčius, iki karo vykusius Ukrainoje, apie saugumo poreikį, kalba Ukrainos režisierės Nadios Parfan dokumentinis filmas „Heat singers“ (liet. – Karščio dainininkai), kurio peržiūra lapkričio 22 d., antradienį, 19.30 val. įvyks Vilniaus Kirtimų kultūros centre.

 Kadras iš filmo „Heat singers“. 
 Kadras iš filmo „Heat singers“. 
 Kadras iš filmo „Heat singers“. 
 Kadras iš filmo „Heat singers“. 
 Kadras iš filmo „Heat singers“. 
 Kadras iš filmo „Heat singers“. 
 Kadras iš filmo „Heat singers“. 
 Kadras iš filmo „Heat singers“. 
 Filmo afiša.
 Filmo afiša.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 22, 2022, 3:36 PM

Dainos tarp dundančių radiatorių

Šiltame ir gyvenimiškame filme „Heat singers“ garsas ir dainos žiūrovus veda per Vakarų Ukrainos savivaldybės šildymo įmonės juokingai ilgu pavadinimu – „IvanoFrankivskTeploKomunEnergo“ – darbuotojų gyvenimus ir kasdienybę.

Muzika juos lydi tvarkant griūvančią Ukrainos centrinio šildymo sistemą, kai atsidavusių vamzdžių montuotojų komanda skuba iš namų į namus tramdyti karštų fontanų. Dundantys radiatoriai ir aidintis metalas susipina su darbininkų dainomis.

Ivanas Vasyliovyčius ilgus metus buvo Vakarų Ukrainos savivaldybės šildymo įmonės IvanoFrankivskTeploKomunEnergo profesinės sąjungos vadovas. Jo „magnum opus“ yra mechanikų, remontininkų, dispečerių, buhalterių ir kitų darbuotojų profesinės sąjungos choras. Liaudies ir patriotinės dainos, kurias jie atlieka repeticijose, tampa tiltu tarp praėjusios komunizmo eros ir naujosios politinės bei ekonominės tikrovės.

Filmas „Heat Singers“ – istorija apie centrinio šildymo sistemą kaip šiuolaikinės Ukrainos simbolį. Jame nagrinėjama, kaip pasenusios socialinės struktūros netelpa į šiuolaikinę ekonomiką, bet, paradoksalu, toliau funkcionuoja. Darbininkų klasės kultūros pėdsakai ir žmogiška šiluma tarnauja kaip išlikimo mechanizmas didelių permainų laikais.

Darbininkų chorą stebėjo nuo vaikystės

Filmo režisierė Nadia Parfan studijavo kultūrą ir socialinę antropologiją, gavo „Gaude Polonia“ stipendiją ir baigė dokumentinio kino režisūros kursus Varšuvos Andrzejaus Wajdos kino mokykloje.

Nuo 2014 m. Nadia kuria filmus kaip rašytoja ir režisierė. Jos debiutas filmu „Heat singers“ įvyko „Visions du Reel“ tarptautiniame konkurse, o Ukrainos kino akademija ir Ukrainos kino kritikų asociacija jį įvertino kaip geriausią dokumentinį filmą.

N.Parfan senelis 1960-aisiais įkūrė pirmąją centrinio šildymo įmonę ir jai vadovavo Ivano Frankivske, Vakarų Ukrainoje. Jos mama ten dirba nuo pat N.Parfan gimimo ir kiekvieną savaitę lankosi įmonės choro koncerte. Vieną dieną N.Parfan nusprendė prisijungti prie mamos nešina fotoaparatu.

„Kai atėjau į koncertą, tikėjausi išvysti gudrius valstybės darbuotojus, apgaudinėjančius savo viršininkus – apsimetančius, kad dainuoja chore tam, kad nereikėtų dirbti. Tačiau tai, ką ten pamačiau, mane labai nustebino.

Koncertai vyko salėje šalia didžiulio cecho su verpimo mašinomis ir vamzdžiais. Aiškiai girdėjau choristų buvimo kartu džiaugsmą – vieną rečiausių ir gražiausių dalykų, kurie gali nutikti grupei žmonių mūsų vienišame XXI amžiuje“, – dalijosi prisiminimais režisierė.

Kai grožis yra neišvengiamas

N.Parfan ankstesnis filmas buvo apie du jaunus ukrainiečius, pabėgusius į Vakarus, viliantis tapti roko žvaigždėmis. Juos muzika galiausiai nuvedė ten, kur niekas nesitikėtų rasti ko nors muzikalaus.

„Tam tikra prasme „Heat singers“ ​​yra tolesnis žingsnis mano asmeninėje kelionėje tyrinėjant pačius stebuklingiausius gyvenimo dalykus, kai grožis yra neišvengiamas, muzika nežino ribų, kūrybiškumas yra esminis žmogaus poreikis greta maisto, miego ir šilumos“, – pasakojo N. Parfan.

Ukrainos miestų savivaldybių tarnybos iki karo sparčiai keitėsi, kaip ir daugelis dalykų šalyje po 1991, 2004 ir 2014-ųjų Maidano revoliucijos. Kol senoji sistema buvo ardoma, vis dar stigo aiškios ateities vizijos. Filmas „Heat singers“ itin aktualus nūdienos kontekste, nes jame vaizduojamas sugrįžimas prie poreikio būti saugiam čia ir dabar, o dar labiau – ateityje.

Renginys nemokamas, tačiau atvyksiančius į peržiūrą kviečiame savanoriškai paaukoti fondams ir iniciatyvoms, padedančioms Ukrainos kovotojams už laisvę. Organizatorius – Kirtimų kultūros centras

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.