S. Kairys kreipėsi į Europos kultūros sostines: „Pasidalinkite scena ir su Ukrainos menininkais“

Atėnuose (Graikija) surengtoje iškilmingoje ceremonijoje 2022 m. Europos kultūros sostinės šį titulą simboliškai perdavė 2023 m. Europos kultūros sostinėms: Elefsinai (Graikija), Timišoarai (Rumunija) ir Vesprėmui (Vengrija).

 S. Kairys padėkojo visiems, prisidėjusiems sėkmingai įgyvendinant 2022 m. Europos kultūros sostinių programas Kaune, Novi Sade (Serbija) ir Eše prie Alzeto (Liuksemburgas). <br> Kaunas 2022 nuotr.
 S. Kairys padėkojo visiems, prisidėjusiems sėkmingai įgyvendinant 2022 m. Europos kultūros sostinių programas Kaune, Novi Sade (Serbija) ir Eše prie Alzeto (Liuksemburgas). <br> Kaunas 2022 nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos kultūros ministerija

Jan 10, 2023, 11:15 AM

Kultūros sostinių titulo perdavimo renginyje dalyvavęs Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys teigė, jog šiandien Europos kultūros sostinių idėja yra dar reikšmingesnė ir svaresnė nei kada nors anksčiau.

„2022 m. matėme labai vertingų iniciatyvų, kai Europos kultūros sostinės kartu tapo ir platforma Ukrainos kūrėjams. Tai labai reikšminga ne tik meniniu atžvilgiu, bet visų pirma – ir kaip paramos bei solidarumo su Ukraina ženklas.

Kiekvienas ukrainiečių menininkų pasirodymas drauge yra ir patvirtinimas, kad jie toliau kovoja. Jie toliau tęsia savo gyvenimus ir toliau kuria stipresnę Ukrainą bei stipresnį pasaulį, – kalbėjo S. Kairys. – Kviečiu 2023 m. Europos kultūros sostines taip pat tęsti šią misiją ir pasidalinti savo scena su Ukrainos menininkais.“

S. Kairys taip pat padėkojo visiems, prisidėjusiems sėkmingai įgyvendinant 2022 m. Europos kultūros sostinių programas Kaune, Novi Sade (Serbija) ir Eše prie Alzeto (Liuksemburgas). Pasak jo, sėkmingai įgyvendintos programos sustiprino ryšį su vietos bendruomenėmis, priminė bendraeuropietiškas vertybes ir suintensyvino kultūrinį pulsą.

„Daugiau kultūros reiškia daugiau kūrybingumo, daugiau kritinio mąstymo, daugiau laisvės. Tai – vertybės, kurios yra pajėgios formuoti geresnę ateitį ir geresnį pasaulį“, – iškilmingoje ceremonijoje kalbėjo S. Kairys.

Per vizitą Atėnuose S. Kairys susitiko su Graikijos kultūros ir sporto ministre Lina Mendoni. Susitikime aptarta įvykusi „Kaunas 2022“ programa, pasidalinta įžvalgomis apie Europos kultūros sostinių projekto ateitį, aptarti Lietuvą ir Graikiją siejantys kultūriniai ryšiai.

Europos kultūros sostinės programos idėja prieš beveik keturis dešimtmečius kilo tuometei Graikijos kultūros ministrei Melinai Mercouri kartu su tuomečiu Prancūzijos kultūros ministru Jack Lang. 1985 m. Atėnai buvo paskelbti pirmąja Europos kultūros sostine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.