Saksofonistas Karolis Šarkus pristato savo tarptautinę džiazo grupę Lietuvoje

Balandžio 5–7 dienomis vyksta Karolio Šarkaus – jaunosios Lietuvos džiazo kartos saksofonisto ir kompozitoriaus – tarptautinio džiazo kolektyvo Karolis Šarkus International Quintet, kurio nariai yra net iš 5 šalių, koncertai. 

K.Šarkus.<br>Nuotr. 
K.Šarkus.<br>Nuotr. 
K.Šarkus.<br>Nuotr. 
K.Šarkus.<br>Nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 6, 2023, 1:32 AM, atnaujinta Apr 6, 2023, 1:33 AM

Tai yra dviguba proga, nes kūrėjas, išleidęs savo debiutinį albumą, įrašytą Amsterdame karantino metu, pirmą kartą jį pristato gyvai Lietuvos publikai trijuose miestuose. Koncertai, kuriuose pasirodys specialiai iš Amsterdamo atvažiuojanti grupė, įvyks – Kaune (balandžio 5), Elektrėnuose (balandžio 6) ir Vilniuje (balandžio 7).

Karolis Šarkus – jaunasis kūrėjas, gyvenęs ir studijavęs Nyderlanduose, JAV, šiuo metu reziduoja tėvynėje. Karolis, apibūdinamas kaip įvairiapusiškas ir techniškas saksofonistas, aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir Europoje su grupėmis Brave Noises, Collaborative Jazz Septet, kuriai vadovauja, BIX bei kitomis. Karolis gali pasigirti laimėjimais konkursuose, pastarieji – 2021 m. laimėtas bene svarbiausias Italijoje džiazo solistų konkursas Premio Internazionale Massimo Urbani ir ką tik užimta pirmoji vietą III-ajame Baltijos šalių jaunųjų kompozitorių konkurse. Karolio diskografijoje – 11 albumų, iš jų vienas, kaip lyderio, debiutas – 2021 metais su tarptautine grupe įrašytas “Palette of Feelings”. Albumas sulaukė didelės skaitmeninės sėkmės, buvo perklausytas dešimtimis tūkstančių kartų. Vien kūrinys „Maejor“ platformoje Spotify surinko daugiau nei 25 tūkstančius perklausų.

„Šis albumas man turi didelę reikšmę, nes tai buvo mano pirmas, kaip solisto ir grupės lyderio, žingsnis. Jame atsispindi plati jausmų ir potyrių gama, patirta per pastaruosius kūrybos metus. Visa tai susimaišo dar su akustinių ir elektroninių garsų sąskambiais, o į vientisą rūbą įvelka džiazas, – teigia Karolis, – o dar didesnį džiaugsmą man teikia tai, jog dėka asociacijos LATGA turiu galimybę pagaliau atsivežti visą grupę iš Amsterdamo, su kuria studijų metais įrašiau albumą ir pristatyti jį gyvai Lietuvoje. Visi grupės atlikėjai – aukščiausio kalibro Europinio džiazo lygio muzikantai, kuriuos pristatyti žodžiais sunku – juos reikia tiesiog išgirsti.“

Muzikos apžvalgininkas Vitalijus Gailius apie albumą atsiliepia taip: „Puikiai išmanydamas tradicinio džiazo kalbą, o tarp savo įkvėpėjų minintis Robertą Glasperį, Christianą Scottą, Theo Crokerį, Chicką Corea, Herbie Hancocką, Snarky Puppy, Chrisą Dave‘ą ir kt., K. Šarkus nebando čiuožti retro muzikos banga, atkartodamas primirštus praeities skambesio kanonus, ar stačia galva nerti į Lietuvoje įprastus laisvojo džiazo verpetus. Priešingai, jis ieško būdų, kaip tradicinio ir fusion džiazo flagmanų palikimą priversti skambėti naujai, praturtinti jį netradicinėmis instrumentuotėmis ir įtraukti dalelę lietuviškumo į pasaulinį džiazo lobyną.” (www.mic.lt) 

Karolis Šarkus International Quintet sudaro: Karolis Šarkus – saksofonai, Gregor Sperzel (Vokietija) – trombonas, Federica Lorusso (Italija) – klavišiniai, Omer Govreen (Izraelis) – kontrabosas ir J. Guerra (Portugalija) – mušamieji.

Grupės pasirodymai:

Balandžio 5 d. 19:30 – Kaune, Teatro klube (Vilniaus g. 22)

Balandžio 6 d. 18:00 – Elektrėnuose, Kultūros centre (Draugystės g. 2)

Balandžio 7 d. 20:30 – Vilniuje, Jazz Cellar 11 (Aušros vartų g. 11)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.