„Baltų lankų“ renginiai „Knygų savaitėje“ – septyni dėmesio verti susitikimai

Šiemet visų neabejingų knygoms lauks jau trečioji „Knygų savaitė“, vyksianti balandžio 24–30 dienomis. Į kelias dešimtis renginių pakviesiantis literatūrinių renginių ciklas pasiūlys ir susitikimų su užsienio autoriais, ir naujų lietuvių autorių knygų pristatymų, sau aktualių temų ras ir besidomintieji vaikų literatūra, istorija, kitomis temomis.

Vyks renginiai. <br>Rengėjų koliažas.
Vyks renginiai. <br>Rengėjų koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

„Baltos lankos“

Apr 12, 2023, 1:40 PM

Leidyklos „Baltos lankos“ inicijuojamas renginys prasidės balandžio 24 dieną. Būtent nuo tos dienos LRT Mediatekoje sau patogiu metu bus galima peržiūrėti gausybę renginių, taip pat jungtis prie tą pačią savaitę vyksiančių susitikimų bei pokalbių, kurių nuolat pildomą programą galima rasti www.knygusavaite.lt

„Baltos lankos“ kviečia į septynis dėmesio vertus susitikimus „Knygų savaitėje“.

Pokalbis su vienu svarbiausių Skandinavijos šalių detektyvų kūrėjų Stefanu Ahnhemu

Žiūrovų lauks specialus „Knygų savaitės“ pokalbis su Švedijos rašytoju Stefanu Ahnhemu – vienu svarbiausių Skandinavijos šalių detektyvų kūrėjų.

Stefanas Ahnhemas ir jo Šiaurės šalių prieblanda ir šiurpą keliančiomis akimirkomis persmelkti romanų siužetai puikiai pažįstami Lietuvos skaitytojams. Trys S. Ahnhemo knygos: „Beveidės aukos“ (2018), „9 kapas“ (2019) ir „18 laipsnių šalčio“ (2021), kuriose pasakojama apie nepailstančio, kartais karštligiško ir netikėtų sprendimų ieškančio detektyvo Fabiano Risko tyrimus, jau spėjo suburti ištikimų gerbėjų ratą.

Pokalbis su vienu populiariausių Norvegijos kriminalinių romanų autorių Jørnu Lieru Horstu

Jørnas Lieras Horstas – vienas svarbiausių ir populiariausių šiuolaikinių Norvegijos kriminalinių romanų autorių. Daugybę metų dirbo vyriausiuoju inspektoriumi, savo unikalią patirtį pasitelkia romanuose. Rašytojas yra gavęs gausybę literatūrinių apdovanojimų: „Riverton“, „Stiklinio rakto“, taip pat prestižinę premiją „The Martin Beck“, kurią skiria Švedijos detektyvų rašytojų akademija.

Pagrindinis autoriaus romanų veikėjas – patyręs detektyvas Viljamas Vistingas – skaitytojams jau pažįstamas iš šių kriminalinių romanų: „Medžiokliniai šunys“, „Uždaryta žiemai“, „Urvinis žmogus“, „Aklas spėjimas“ ir „Katarinos kodas“.

Susitikimas su islandiško detektyvo karaliumi tituluojamu rašytoju Ragnaru Jónassonu

„Knygų savaitėje“ laukia ir susitikimas su islandiško detektyvo karaliumi tituluojamu Ragnaru Jónassonu. Tai vienas žymiausių Islandijos detektyvų rašytojų, jo knygų parduota daugiau nei 2 milijonai egzempliorių 33 pasaulio šalyse.

Lietuvių kalba išleistas „Akinantis sniegas“ – pirmoji policininko Ario Touro detektyvų serijos knyga. Romanas pateko į geriausių 2015 m. kriminalinių knygų sąrašą, paskelbtą „The Independent“.

„Detektyvų skaitytojo svajonė – atrasti naujų autorių, galinčių papildyti Agathos Christie klasikinių kūrinių seriją jos vertomis istorijomis. R. Jónassonas pelnytai užima šią vietą, o jo Islandija su savo sena pasakojimų tradicija, klimatu ir gamta tampa egzotiška veiksmo vieta ir lygiateise sudėtingų pasakojimų veikėja“, – teigia tinklalaidės „Nenušaunami siužetai“ vedėjai Rasa Drazdauskienė ir Ernestas Parulskis.

Kaip pasakoti apie seksualumo kultūrą sovietų Lietuvoje: pokalbis su knygos „Mažasis o“ autoriais

Rengdami pirmąją mokslinę knygą Lietuvoje, paženklintą S raide, istorikai dr. Valdemaras Klumbys ir doc. dr. Tomas Vaiseta įžengė į teritoriją, kuri iki šiol buvo beveik netyrinėta, o visuomenėje vyrauja įsitikinimas, kad seksualumo kultūra sovietų Lietuvoje tarsi neegzistavo. Tačiau remdamiesi spauda, dienoraščiais, atsiminimais, archyvais ir interviu jie skaitytojams ir skaitytojoms prieš akis atveria netikėtai įvairią ir dinamišką seksualumo kultūrą.

Metų knygos rinkimuose publicistikos ir dokumentikos kategorijoje nominuotoje iliustruotoje monografijoje „Mažasis o: seksualumo kultūra sovietų Lietuvoje“ autoriai nagrinėja seksualumo kultūrą sovietų Lietuvoje trimis pjūviais: per viešai publikuotus vaizdus, lytinio švietimo ir seksualinės tematikos tekstus ir visuomenės elgseną. Jie teigia, kad sovietmečiu valdė meilės diktatūra, kuriai pavyko nuslopinti prasidėjusią seksualinę kultūros revoliuciją, bet tuomet ši virto seksualiniu pilietiniu karu.

Prof. V. Landsbergio ir S. Loznicos pokalbis apie knygą „Dialogas. Apie Lietuvą ir laisvę“

Šis „Knygų savaitės“ pokalbis – tai dviejų Rytų Europos intelektualų, lietuvio ir ukrainiečio, istorijos veikėjo ir stebėtojo, mačiusio mūsų valstybės politinį gyvenimą iš arti, bet kartu iš šono, susitikimas. 

Ramūno Bogdano trilogijos „Ukrainos tridantis“ trečiojo romano „Dūris“ pristatymas

Ramūno Bogdano trilogijos „Ukrainos tridantis“ trečiojo romano „Dūris“ temomis diskutuoja knygos autorius, politikos apžvalgininkas Ramūnas Bogdanas, „Blue/Yellow“ įkūrėjas Jonas Ohmanas, atsargos pulkininkas, Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų įkūrėjas Saulius Guzevičius, pokalbį moderuoja žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

Paskutinis trilogijos romanas „Dūris“ – lyg drobė, kurios kiekviena gija – tai paprastų ukrainiečių, nepavargstančių kovoti už laisvą tėvynę, istorija.

Susitikimas su knygos „Aušvico tatuiruotojas“ autore Heather Morris

Pokalbis su rašytoja, knygų „Aušvico tatuiruotojas“, „Cilkos kelias“ autore Heather Morris apie naujausią jos knygą lietuvių kalba – „Vilties istorijos: kaip rasti įkvėpimą kasdieniame gyvenime“.

„Vilties istorijos“ – tai įkvepiantis gyvenimo vadovas, kuriame Heather Morris pasakoja ne tik apie žmones, kuriuos jai nusišypsojo laimė sutikti, ir nepaprastas jų istorijas, bet ir apie guodžiantį klausymosi meną, kurio galime išmokti kiekvienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.