Džiazo atlaidai skelbia pavasarį: turės ką veikti ne tik šios muzikos gurmanai

Šį pavasarį jau 33-iąjį kartą vykstantį tarptautinį festivalį „Kaunas Jazz“ Jonas Jučas pasitinka be savo dukters Indrės Jučaitės-Sarneckienės (1980–2023). Jos sumanytus keturis sudėtingus projektus įgyvendina festivalio komanda.

 J.Jučas.<br> LR archyvo nuotr.
 J.Jučas.<br> LR archyvo nuotr.
Dviejų prestižinių „Grammy“ statulėlių laimėtojas K.Ellingas į Lietuvą atvyks trečią kartą. 2022-aisiais jis dainavo Trakų pilies kieme.<br>V.Ščiavinsko, „Scanpix“ ir „123rf.com“ nuotr.
Dviejų prestižinių „Grammy“ statulėlių laimėtojas K.Ellingas į Lietuvą atvyks trečią kartą. 2022-aisiais jis dainavo Trakų pilies kieme.<br>V.Ščiavinsko, „Scanpix“ ir „123rf.com“ nuotr.
Išskirtinis G.Porterio susitikimas su festivalio žiūrovais numatytas Kaune 2023-iųjų gruodį.<br>T.Bauro nuotr.
Išskirtinis G.Porterio susitikimas su festivalio žiūrovais numatytas Kaune 2023-iųjų gruodį.<br>T.Bauro nuotr.
Išskirtinio balso Z.McFarlane – viena ryškiausių britų džiazo vokalisčių, dukart išrinkta geriausia britų džiazo atlikėja.<br>M.Patašiaus nuotr.
Išskirtinio balso Z.McFarlane – viena ryškiausių britų džiazo vokalisčių, dukart išrinkta geriausia britų džiazo atlikėja.<br>M.Patašiaus nuotr.
B.Cobhamo pavardė jau kelis dešimtmečius įrašyta į džiazo istoriją, tačiau „Kaunas Jazz“ scenoje šis muzikantas pasirodys pirmą sykį.
B.Cobhamo pavardė jau kelis dešimtmečius įrašyta į džiazo istoriją, tačiau „Kaunas Jazz“ scenoje šis muzikantas pasirodys pirmą sykį.
J.Jučo dukters I.Jučaitės-Sarneckienės meninės idėjos liko gyvos – jomis ir remiasi šiemet šalyje vykstanti džiazo šventė.
J.Jučo dukters I.Jučaitės-Sarneckienės meninės idėjos liko gyvos – jomis ir remiasi šiemet šalyje vykstanti džiazo šventė.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 22, 2023, 11:00 AM, atnaujinta Apr 22, 2023, 11:04 AM

„Tai pirmas festivalis be Indrės, ji svajojo, kad nebūtų apsiribota keliomis koncertų salėmis, kad susitikimai su klausytojais vyktų ir netradicinėse erdvėse. Manau, mums pavyks tai įgyvendinti“, – vylėsi J.Jučas.

Tapusi festivalio meno vadove I.Jučaitė-Sarneckienė daug prisidėjo, kad šis renginys išgarsėtų ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Indrės meninės idėjos liko gyvos, jomis ir remiasi šiemet šalyje vykstanti tarptautinė džiazo šventė.

Pasakodamas apie festivalio organizavimo užkulisius J.Jučas tikino, kad džiazas – tai šventė, kuri visada būna su tavimi. Nepakartojama atmosfera, kuri festivalio metu užvaldo Kauno miesto erdves, yra tai, dėl ko Lietuvą yra pamilęs ne vienas garsus atlikėjas, pavyzdžiui, „Grammy“ apdovanojimo laureatas Gregory Porteris iš JAV. Pastarąjį kartą jis Kaune viešėjo 2021-ųjų gruodį.

Tąkart „Žalgirio“ arenoje audringai sutiktas muzikantas neslėpė, kad jam ypač malonu lankytis Lietuvoje.

Po koncerto užsukusi padėkoti I.Jučaitė-Sarneckienė išgirdo amerikiečių džiazo žvaigždės pažadą vėl apsilankyti. Nors kaunietės mirtis G.Porteriui buvo netikėta žinia, savo planų jis nepakeitė.

Išskirtinis G.Porterio susitikimas su festivalio žiūrovais numatytas Kaune 2023-iųjų gruodį, o bilietai bus parduodami jau nuo gegužės.

Prieš tris dešimtmečius Lietuvoje pradėtas rengti festivalis „Kaunas Jazz“ išugdė ne vieną klausytojų kartą. Tuo metu Lietuvai džiazas buvo kaip laisvės gurkšnis. J.Jučas prisiminė, kaip jauni tėvai atsivesdavo į koncertus savo atžalas, taip buvo ugdoma nauja šiuolaikinio džiazo gerbėjų karta. Tarp pirmųjų festivalio lankytojų atsiradusi tradicija pasitikti pavasarį su džiazo garsais išaugo į šventę, kuri Kauno miestą išskiria iš kitų didmiesčių.

Prisijaukinti džiazo žvaigždes, kurios įtrauktų Kauną į savo gastrolių kalendorių, nebuvo lengva. J.Jučas prisipažino, kad festivalio rengimas nėra tik malonumas. Pasiruošimo darbai kartais trunka ilgiau nei metus, kol pavyksta suderinti su atlikėjais vizito datą ir programą.

Bet organizatorių stresą, nemigos naktis ir nervinę įtampą neretai atperka klausytojų plojimai, netgi džiaugsmo ašaros, nes muzika dovanoja tai, ko labiausiai trūksta daugelio žmonių kasdienybėje.

Išskirtiniu įvykiu neretai tampa pasaulinės premjeros, kurios festivaliui „Kaunas Jazz“ suteikia nepakartojamą žavesį. Šiemet tokiu įvykiu taps amerikiečių dainininko Kurto Ellingo ir Kauno miesto simfoninio orkestro koncertas Kauno „Žalgirio“ arenoje, o bilietai į šį renginį beveik išparduoti.

„Kaip Frankas Sinatra, tik su supergaliomis“, – yra rašęs apie K.Ellingo talentą britų leidinys „The Guardian“. Tokie skambūs komplimentai šį dainininką lydi nuo karjeros pradžios.

Dar vaikystėje dainavimu susižavėjęs Kurtas turi istoriko diplomą, studijavo religijos filosofiją, tačiau aistra džiazui nurungė planus siekti mokslinės karjeros. Pradėjęs rengti koncertus Čikagos džiazo klubuose dainininkas nebesidairė atgal, nors, kad galėtų save išlaikyti, teko dainuoti vestuvėse ir dirbti barmenu.

Dviejų prestižinių „Grammy“ statulėlių laimėtojas į Lietuvą atvyksta ne pirmą kartą. Šiemet tai trečioji jo viešnagė. 2022-aisiais pristatydamas naujausią savo albumą „SuperBlue“ K.Ellingas dainavo Trakų pilies kieme.

Tąkart amerikiečių dainininko viešnagės data turėjo simbolinę reikšmę, nes 2002-aisiais „Kaunas Jazz“ kvietimu K.Ellingas pirmą sykį lankėsi Lietuvoje. Prabėgus 20 metų išskirtinio talento vokalistas sugrįžo dar sykį susitikti su „Kaunas Jazz“ publika.

Dar vienas ypatingas festivalio svečias yra būgnininkas Billy Cobhamas. Jis koncertuos Nacionaliniame Kauno dramos teatre, o bilietų jau nebėra. Didelis susidomėjimas B.Cobhamo kūryba yra visame pasaulyje. B.Cobhamo pavardė jau kelis dešimtmečius įrašyta į džiazo istoriją, tačiau „Kaunas Jazz“ scenoje šis muzikantas pasirodys pirmą sykį.

Panamoje gimęs, Niujorke augęs B.Cobhamas išgarsėjo aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, tačiau scenoje muzikuoja nuo vaikystės. Pirmąjį honorarą jis gavo būdamas vos aštuonerių, kai užlipo į sceną kartu su savo tėvo pianisto grupe.

Festivalio sumanytojas J.Jučas neslėpė, kad daug tikisi ir iš lenkų vokalistės Judytos Pisarczyk, kurią į Kauną atlydėjo Pavelo Kaczmarczyko trio. Muzikos ir tekstų autorė J.Pisarczyk dažnai koncertuoja didžiausiuose Rytų ir Vidurio Europos festivaliuose, 2018-aisiais koncertų turo Lenkijoje metu dainavo su legendiniu JAV vokalistu, „Kaunas Jazz“ ne sykį viešėjusiu Bobby McFerrinu.

2018-aisiais įrašytas J.Pisarczyk koncertinis albumas buvo tituluojamas Lenkijos Metų džiazo debiutu.

Pažintį su šia atlikėja festivalio organizatoriai buvo užmezgę dar prieš koronaviruso pandemiją. Jos atsiųsti įrašai liudijo subtilų skonį ir nuoširdumą, tačiau tąkart atvykti į Lietuvą lenkų vokalistei sutrukdė karantinas.

Yra datų, kurios džiazo aistruoliams svarbios kaip gimimo diena.

Pavyzdžiui, kasmet balandžio 30-ąją UNESCO iniciatyva pasaulyje minima Tarptautinė džiazo diena. Daug metų festivalio „Kaunas Jazz“ bendruomenė šią dieną šventė įvairiuose renginiuose.

Šiemet Vilniuje, Šv.Kotrynos bažnyčioje, ta proga visus pasveikins išskirtinio balso menininkė Zara McFarlane. Tai viena ryškiausių britų džiazo vokalisčių, šios šalies radijo stotis „JAZZ FM“ ją dukart buvo išrinkusi geriausia britų džiazo atlikėja.

Tai bus antras koncertas, kai Z.McFarlane nusilenks Lietuvos publikai, nes ji atvyks į Vilnių iš Kauno, kur scenoje pasirodys ir Lietuvos džiazo muzikantas Egidijus Buožis su vokaline grupe „Cappella’A“.

J.Jučas pasakojo, kad įvairius stilius gerai įvaldžiusi Z.McFarlane mėgsta eksperimentuoti, pokštauti, todėl jos pasirodymai gali skambėti kaip nenuspėjami muzikiniai nuotykiai.

Per tris dešimtmečius išsiplėtė ir tarptautinio festivalio programa – ji taip sudaryta, kad džiazo šventė ateitų į kiekvieno namus.

Klaipėdos krašto gyventojai yra kviečiami į susitikimą su džiazu Palangoje, „Vandenio“ muzikos klube, neliks nuskriausti ir jurbarkiškiai, kuriems bus surengtas koncertas Jurbarko parodų ir koncertų salėje. Išskirtinis koncertas vyks Lietuvos šiaurėje – Joniškio Raudonojoje (Žieminėje) sinagogoje.

Nemokami festivalio renginiai, kurie truks beveik dvi savaites, yra organizuojami Kauno prekybos ir pramogų centre „Akropolis“, „Volfas Engelman“ galerijoje, Kauno muziejaus sode, šio miesto sinagogoje ir Kauno onkologijos ligoninėje.

Net Kauno simboliu tapusi Laisvės alėja vieną popietę taps džiazo improvizuotojų ir klausytojų gatve. Nepriklausomybės aikštėje bus įrengta lauko scena, kur nemokamų koncertų galės pasiklausyti kauniečiai ir jų svečiai.

J.Jučas pasakojo, jog festivalio programa sudaryta taip, kad čia turėtų ką veikti ne tik džiazo gurmanai, bet ir klausytojai, galbūt atsitiktinai užklydę į festivalio erdves.

Tokie renginiai kaip „Džiazo mados“ ar „Džiazo gatvė“ padeda įsitikinti, kad džiazo kompozicijos gali gerai skambėti ne tik profesionalioje scenoje, bet ir prekybos centre, galerijoje ar atvirame ore. J.Jučas juokavo, kad jei pavyktų susitarti su „orų ministerija“ dėl šiltų dienų, džiazo ritmu galėtų alsuoti minios žmonių.

Ypač laukiami vaikai, kurie Kauno muziejaus sode galės piešti ant grindinio, taip pat klausytis varpų džiazo muzikos koncerto – tokią šventę yra sumanęs profesorius Giedrius Kuprevičius.

Ištikimas festivalio dalyvis Skirmantas Sasnauskas su Vita Rusaityte ir Arnu Mikalkėnu pakvies į Kauno sinagogą. Džiazo ritmai nuskambės ir Lietuvos sveikatos mokslų universitete, kur Vytenis Danielius ir Leonardas Bėkša įteiks muzikinę dovaną medikams ir jų pacientams.

Daug metų skyręs džiazui populiarinti šalyje J.Jučas neabejoja – tai yra muzika, pulsuojanti gyvybe ir kūrybiškumu. Kasmet į festivalį kaip į kokius džiazo atlaidus susirenka po keliasdešimt tūkstančių geros muzikos pasiilgusių klausytojų.

Vieniems tai gali būti kaip pasimatymas, kaip įsižiebusios pirmosios meilės akimirkos, o kitiems – kaip aukščiausios klasės restorano valgiaraščio tyrinėjimas ir gurmaniškų vaišių degustavimas.

„Tegyvuoja džiazas, jo klausydamasis nė vienas žmogus negali pasijusti vienišas ar užmirštas, džiazo ritmai panardina į tokį garsų pasaulį, kuris yra beribis. Tai kaip laimės žiburio ieškojimas“, – tikino J.Jučas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.