Kompozitorių Jievaro Jasinskio ir Leono Somovo kūriniai Tbilisyje suvienijo lietuvius ir kartvelus

Lietuvių kūrėjų muzika neretai susiduria su iššūkiais, kai ją stengiamasi pristatyti už Lietuvos ribų. Tačiau balandžio 8 dieną net dviejų lietuvių kompozitorių Jievaro Jasinskio ir Leono Somovo autorinė muzika buvo gyvai atlikta Tbilisoi konservatorijoje bei palydėta gausingomis ovacijomis.

 Koncertas Tbilisyje.<br> Rengėjų nuotr.
 Koncertas Tbilisyje.<br> Rengėjų nuotr.
 Koncertas Tbilisyje.<br> Rengėjų nuotr.
 Koncertas Tbilisyje.<br> Rengėjų nuotr.
 Koncertas Tbilisyje.<br> Rengėjų nuotr.
 Koncertas Tbilisyje.<br> Rengėjų nuotr.
 Koncertas Tbilisyje.<br> Rengėjų nuotr.
 Koncertas Tbilisyje.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-04-25 16:16

Dviejų dalių koncerte, skirtame balandžio 9 d. žuvusiems kovotojams už laisvę atminti, skambėjo L. Somov kūrinys „Perpetuum“ ir J. Jasinksio kompozicija „Orero“. Kūrinius atliko net 100 muzikantų, tarp jų – Tbilisio konservatorijos simfoninis orkestras, diriguojamas Levano Džagajevo, K. Vardeli styginių kvartetas, etninio vokalo grupė „Shara“, ansamblis „Arinuška“, perkusininkas Džiugas Daugirda.

Pasak J. Jasinskio, jam ypač malonu, kai jo muzika skamba ir už Lietuvos ribų, nes kūrėjui svarbu pažinti kitas šalis, kultūras, muzikus – taip plečiamas akiratis įkvepia ir motyvuoja kurti ir tobulėti.

„Su Lietuvos gyventojais turime daug bendro – 80-ųjų pabaigoje tapome agresijos aukomis. Buvo nužudyti žmonės, jie žuvo kovodami už savo ir savo šalies laisvę. Vėliau sovietų armija tą patį pakartojo ir Vilniuje.

Po 30 metų vykstantis Lietuvos ir Sakartvelo kultūrų dialogas, kuriame dalyvauja mūsų simfoninis orkestras, atliekama Lietuvos kompozitoriaus muzika, sukurta kartvelų tradicinės muzikos pagrindu, labai simbolinis. Šis bendradarbiavimas leidžia pažvelgti į savo kultūrą kitaip, atrasti save iš naujo“, – kalbėjo Tbilisio konservatorijos rektorė Nana Šarikadze.

Jai pritarė ir 17 metų vykstančio festivalio „Pokrovo varpai“ sumanytoja Irena Zacharova. Pasak jos, programa „Kultūrų dialogas“ su Sakartvelu tęsiasi jau ne vienerius metus.

„Džiaugiamės, kad mums buvo suteiktas ne tik Vilniaus miesto savivaldybės ir Tautinių mažumų departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, bet ir Sakartvelo kultūros, sporto ir jaunimo ministerijos, Lietuvos Respublikos ambasados Sakartvele bei Sakartvelo ambasados Lietuvos Respublikoje palaikymas.

Šis koncertas – labai ryškus, svarbus renginys – nėra programos pabaiga. Lapkričio – gruodžio mėnesiais Vilniuje planuojami ansamblio „Shara“, K. Vardeli styginių kvarteto, Tbilisio V. Saradžyšvili konservatorijos simfoninio orkestro, šokių kolektyvo „Didgori“ koncertai. Liko tik rasti finansavimą.

Mes matome kolegų iš Sakartvelo ryžtą bendradarbiauti ir keistis patirtimi. Kaip tai svarbu ypač dabar, kai pasaulyje tiek sukrėtimų, suteikti bendravimo galimybes jauniems muzikantams! Mes dėkojame visiems šios svarbios tarpvalstybinės programos dalyviams, taip pat visiems, kas suteikia pagalbą ją įgyvendinant!“.

Renginys sulaukė didelio susidomėjimo. Sakartvelo televizijos filmavimo komanda atlikėjus ir kompozitorius lankė tiek repeticijų metu, tiek kvietė į tiesioginio eterio laidas. Atlikėjų meistriškumo įvertinimas – audringos koncerto klausytojų ovacijos ir sužavėtos publikos atsiliepimai.

Lietuvos Respublikos ambasadorius Sakartvele Andrius Kalindra tarė sveikinimo žodį koncerte ir pakvietė dalyvius į priėmimą savo rezidencijoje. Čia atlikėjų ir garbingų svečių laukė ne tik gausios ir skanios vaišės. Dainos sujungė kartvelų ir lietuvių atlikėjus. Visi suprato kaip svarbu, kad pasaulyje viešpatautų meilė.

Patys autoriai ne tik džiaugėsi galimybe skleisti savo kūrybą už Lietuvos ribų, tačiau taip pat tikino, kad Sakartvelo kultūra, architektūra, žmonės ir virtuvė paverčia šią šalį vieta, kurią sunku palikti.

„Lietuvos ir Sakartvelo kultūrinis bendradarbiavimas gali būti ne tik naudingas, bet ir įkvepiantis. Abipusiai idėjų ir patirčių mainai stiprina ryšius. Tikiuosi, kad šis projektas tarp Lietuvos ir Sakartvelo turės ilgalaikį poveikį ir bus naudingas abiem šalims.

Tai puiki galimybė pristatyti Lietuvos kūrėjus Sakartvelo publikai ir Sakartvelo menininkams pristatyti savo darbus Lietuvoje. Dėkoju organizatoriams ir Lietuvos ambasadai už nuoširdų, šiltą priėmimą ir smagiai praleistą laiką. Grįžome laimingi ir įkvėpti naujiems darbams“, dalijosi įspūdžiai L. Somovas.

Pirmą kartą Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, tarptautiniame folkloro festivalyje „Pokrovo varpai“ nuskambėję kūriniai „Perpetuum“ ir „Orero“ sužavėjo Sakartvelo konservatorijos publiką ir atskleidė etninės muzikos vertybes. Šio festivalio tikslas – pristatyti tradicinę liaudies kultūrą, perteikiant jį šiuolaikine muzikos kalba. Tai ypač svarbu jauniesiems klausytojams.

Kiekvienais metais „Pokrovo varpai“ pristato naujus garsių Lietuvos kompozitorių „world“ muzikos kūrinius. „Perpetuum“ idėja kilo prieš dvejus metus, kai užsimezgė ansamblio „Arinuška“ ir elektroninės muzikos kūrėjo L. Somovo kūrybinė partnerystė.

„Niekada nenorėjau, kad apie mane kalbėtų tik kaip apie elektroninės muzikos kompozitorių, – atviravo L. Somovas. – Man svarbi pati muzika – negalvoju kad ji elektroninė, folkloro ar dar kitokia. Svarbu, kaip ji skamba, kokios jos idėjos, kokias emocijas ir jausmus ji pažadina. Graži muzika – tai graži muzika!“.

Kurdamas „Perpetuum“ L. Somovas interpretavo folkloro melodijas, siekdamas sujungti atskirus motyvus ir dainas į vientisą pasakojimą. Pasak autoriaus, kūrinyje folkloras ir autentiškos melodijos puikiai susijungė su šiuolaikinės elektroninės muzikos skambesiu.

Kūrinio „Orero“, parašyto kartvelų folkloro pagrindu, pavadinimas, išvertus iš kartvelų kalbos, reiškia „dvi tautos“, o jo skleidžiama žinia – būdami kartu esame stiprūs, tik drauge – Lietuva ir Sakartvelas – galime apsaugoti savo laisvę, savo kultūrą ir tradiciją.

Šiam projektui kūrėjus įkvėpė ilgametis, turiningas Irenos ir Nikolajaus Zacharovų dialogas su Sakartvelo etninės muzikos atlikėjais bei neįprasti Sakartvelo muzikinio folkloro grožis ir įvairovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.