Renginyje Grigorijui Kanovičiui atminti – unikali filmuota medžiaga

Gegužės 5 d. 18 val. Samuelio Bako muziejuje vyks renginys „Žvakė vėjyje: vakaras Grigorijui Kanovičiui atminti“.

G.Kanovičius. <br>D.Fligelio nuotr.
G.Kanovičius. <br>D.Fligelio nuotr.
G.Kanovičius. <br>Nuotr. iš LR archyvo
G.Kanovičius. <br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-05-03 11:46

Renginyje dalyvaus rašytojo sūnus, rašytojas Sergejus Kanovičius, aktorius Sigitas Račkys, Grigorijaus Kanovičiaus kūrybos tyrinėtoja Rima Kasperionytė. Romanų ištraukas skaitys aktorius Andrius Bialobžeskis. Renginį moderuos Jolanta Kryževičienė.

Pamatysite unikalią filmuotą medžiagą ir rašytojo knygų iliustracijų.

Grigorijus Kanovičius – rašytojas, dramaturgas, vertėjas, scenarijų autorius, pirmasis atkurtos Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Jonavos garbės pilietis. 

Gimė 1929 metais Jonavoje. Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, su šeima pasitraukė į Kazachstaną. Grįžęs po karo apsigyveno Vilniuje, Rašytojų name Antakalnio gatvėje. Nuo 1993-iųjų gyveno Izraelyje. Mirė 2023 metais sausio 20 dieną Tel Avive.

Pasak rašytojo kūrybos tyrinėtojos Rimos Kasperionytės, „jis yra sunkiai apibrėžiamos literatūrinės tapatybės rašytojas, bet tik toks rašytojas galėjo sukurti klasifikacijai nepasiduodantį žanrą – romanų ciklą, lyrinį epą ar sagą apie Lietuvos žydų gyvenimą“.

Daugiasluoksnė rašytojo tapatybė jau nuo pirmųjų reikšmingesnių kūrinių buvo svarstoma kritikų, ji kelia klausimų ir šiandien. Į kokią literatūros skiltį įrašyti Lietuvoje gimusį, apie Lietuvą rusiškai kūrusį žydą rašytoją, nuo 1993 m. gyvenusį Izraelyje?

Pats Kanovičius atsisakė būti priskiriamas kuriai nors literatūrai: „Aš nepriklausau nė vienai iš literatūrų, egzistuoju šiame areale. Nei rusų, nes esu žydas, nei žydų, nes rašau rusiškai, nei lietuvių – ir dėl vienos, ir dėl kitos priežasties.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.