Visą pasaulį sukrėtusioje nuotraukoje – akimirka tarp gimimo ir mirties

Nėščios moters, gelbėjamos iš sugriautų gimdymo namų Ukrainos Mariupolio mieste, nuotrauka laimėjo garsų tarptautinį konkursą „World Press Photo“. Ukrainiečių fotografui Jevhenijui Maloletkai už šią nuotrauką skirta pirmoji premija.

AP/„Scanpix“ nuotr.
AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-09 18:32

2022 metų kovo 9 dieną naujienų agentūrai AP padaryta nuotrauka sukrėtė žmones visame pasaulyje. Joje matoma sužeista nėščia moteris, neštuvais išnešama iš subombarduotos gimdyklos. Nors moteris pagimdė, po kurio laiko mirė ir ji, ir jos naujagimis.

„Šioje nuotraukoje užfiksuotos žmonių kančios, kurias sukėlė Rusijos invazija į Ukrainą, – sakė vertinimo komisijos pirmininkas Brentas Lewisas. – Nėščios moters ir jos vaiko mirtis simbolizuoja šio karo esmę ir galimus Rusijos ketinimus. Ji tarsi bando nužudyti Ukrainos ateitį.“

Šių metų konkursas atspindi svarbiausias 2022 metų problemas. Nugalėtojai buvo atrinkti iš maždaug 60 tūkstančių nuotraukų keliose kategorijose.

Prizas už geriausią metų fotoreportažą atiteko Madsui Nissenui iš Danijos už nuotraukų seriją apie sunkias daugelio Afganistano žmonių gyvenimo sąlygas valdant Talibanui.

Armėnas Anušas Babajanianas buvo apdovanotas už nuotraukų seriją apie vandens krizę Vidurinėje Azijoje, kurią dar labiau aštrina klimato kaita.

Egiptietis Mohamedas Mahdy pelnė prizą už dokumentinį projektą apie Aleksandrijos žvejų kaimą.

Konkurse dalyvavo beveik 4 tūkstančiai fotografų iš 127 šalių. Visos laimėjusios nuotraukos bus eksponuojamos parodoje daugiau nei 60 pasaulio miestų, iš jų pirmoji praėjusį šeštadienį buvo atidaryta Nyderlandų sostinėje Amsterdame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.