„Muzika Vilniui“ tęsiasi: italų garsenybės pasaulinė premjera suskambės meno labirinte

Jau kitą savaitę, gegužės 25–27 d., į Vilnių atvyksta įtakingas italų kompozitorius Ivanas Fedele. Festivalio „Muzika erdvėje“ Vilniaus 700 m. jubiliejui skirtame cikle „Muzika Vilniui“ jis pristatys kūrinio, sukurto Kazio Varnelio namams-muziejui, pasaulinę premjerą. Vilniaus rotušėje skambės su platesne kompozitoriaus kūryba supažindinantis portretinis koncertas.

I. Fedele savo naują kūrinį skiria Kazio Varnelio kūrybai ir jo namams-muziejui.<br> Lrytas.lt koliažas.
I. Fedele savo naują kūrinį skiria Kazio Varnelio kūrybai ir jo namams-muziejui.<br> Lrytas.lt koliažas.
 I. Fedele.<br> Go Vilnius nuotr.
 I. Fedele.<br> Go Vilnius nuotr.
 I. Fedele.<br> Go Vilnius nuotr.
 I. Fedele.<br> Go Vilnius nuotr.
 K. Varnelio namai-muziejus.<br> Muziejaus nuotr.
 K. Varnelio namai-muziejus.<br> Muziejaus nuotr.
 K. Varnelio namai-muziejus.<br> Muziejaus nuotr.
 K. Varnelio namai-muziejus.<br> Muziejaus nuotr.
 K. Varnelio namai-muziejus.<br> Muziejaus nuotr.
 K. Varnelio namai-muziejus.<br> Muziejaus nuotr.
 K. Varnelio namai-muziejus.<br> Muziejaus nuotr.
 K. Varnelio namai-muziejus.<br> Muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 19, 2023, 10:29 AM

Beveik prieš dvi savaites prasidėjęs ciklas „Muzika Vilniui“ jau pristatė pirmųjų dviejų ikoninių kompozitorių – Toshio Hosokawos ir Heinerio Goebbelso kūrinius, skirtus sostinės erdvėms – Vilniaus universitetui ir Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčiai. Toliau muzikinę kelionę po sostinę tęsia italų kompozitorius I. Fedele.

Nekantrauja sugrįžti į Lietuvą

Daugiausiai Milane šiuo metu gyvenantis, kuriantis ir dėstantis kompozitorius I. Fedele studijavo fortepijoną, vėliau kompoziciją bei elektroninę muziką, taip pat filosofiją.

I. Fedele muziką galima apibendrinti viena fraze – „garso modeliavimas“. Jo kūryboje susijungia teminės muzikos intencija su figūrine muzikos kalba, o pastaruoju metu – muzikos kaip skulptūros idėja, kurioje pats garsas pasakoja istoriją.

1981-aisiais laimėtas „Gaudeamus“ prizas kompozitoriui pelnė tarptautinį pripažinimą. Per visą tą laiką jo kūryba buvo įvertinta įvairiais apdovanojimais, tarp kurių bene ryškiausias – prestižinis Arturo Honegerio prizas už viso gyvenimo nuopelnus.

I. Fedele nuo 2012 iki 2019 metų ėjo Venecijos bienalės muzikos vadovo pareigas. Jo kūrinius atlieka tokie visame pasaulyje žinomi kolektyvai, kaip BBC orkestras ir prancūzų ansamblis „Intercontemporain“. Kompozitorius taip pat užsiima aktyvia akademine veikla ir yra dėstęs tokiose aukštosiose mokyklose, kaip Harvardo, Barselonos, Sorbonos universitetai, skirtingos Italijos konservatorijos, IRCAM bei kitos institucijos įvairiose šalyse.

Vietą savo kūriniui I. Fedele rinkosi Vilniuje praeitų metų rudenį. Tąkart Lietuvoje jis lankėsi pirmą kartą ir liko sužavėtas vizitu, tad nekantrauja vėl čia sugrįžti bei gyvai susitikti su publika.

„Buvau sujaudintas, gavęs kvietimą prisidėti prie projekto: tai puiki proga susipažinti su nepažįstama šalimi, jos istorija ir tradicijomis, su jos žmonėmis. Man patinka šiaurės šalys, ten kitokia šviesa ir kitoks dangus nei Viduržemio jūros regione, kitokia kultūra. Esu laimingas, galėdamas dalyvauti šiame projekte kartu su puikiais kompozitoriais, kurių dauguma yra mano draugai“, – džiaugėsi kompozitorius.

Kazio Varnelio meno labirintas

I. Fedele naująjį savo kūrinį skiria Kazio Varnelio kūrybai ir jo namams-muziejui. Kūrinys „Varnelio variacijos“ fortepijonui ir gyvajai elektronikai suskambės šioje meno erdvėje gegužės 25 d. ir 27 d. Kūrinio pasaulines premjeras atliks „LENsemble Vilnius“ pianistė Indrė Baikštytė, jai talkins ilgametis kompozitoriaus kolega, italų garso inžinierius ir mokslininkas Alvise Vidolin.

Kompozitorius, vos pamatęs Kazio Varnelio optinio meno darbus, jais susižavėjo. Šis dar ne iki galo patiems lietuviams pažintas dailininkas ir kolekcininkas gimė 1919-aisiais, II pasaulinio karo metais išvyko studijuoti į Austriją, vėliau persikėlė į Vokietiją, o 1949-aisiais – į JAV. Čia jis išgrynino savo stilių, tapo žinomu optinio meno atstovu, taip pat aistringu kolekcininku. Per gyvenimą K. Varnelis sukaupė beveik 1000 eksponatų ir apie 9 tūkst. leidinių.

Po emigracijoje praleistų 4 dešimtmečių pirmą kartą Lietuvoje K. Varnelis apsilankė 1984 metais. Nuo tada čia viešėdavo beveik kasmet, kol 1998-aisiais Vilniuje apsigyveno ir dar po keleto metų įkūrė muziejų Vilniaus miesto savivaldybės suteiktuose, XV–XVII a. menančiuose Mažosios pirklių gildijos pastatuose Didžiojoje gatvėje.

Čia lyg labirinte, sudarytame iš 43 kambarių, K. Varnelis kruopščiai sudėliojo visą savo gyvenimą apimančias veiklas, patį muziejų pavertęs meno kūriniu. Iki pat savo mirties 2010 m. šiose patalpose dailininkas ir gyveno, ir tapė, ir pats kartais imdavo lydėti besilankančias ekskursijas. Nuo 2003-ųjų Kazio Varnelio namai-muziejus tapo Lietuvos nacionalinio muziejaus padaliniu.

Kaip teigė Kazio Varnelio namų-muziejaus direktorė, K. Varnelis laikomas vienu muzikaliausių lietuvių dailininkų – jo darbuose svarbus ritmas, vizuali spalvų ir formų harmonija.

„Geltonas ritmas“, „Ritmo refleksijos“, „Legato“ – tai tik keleto paveikslų, įkvepiančių „išgroti“ dailininko kūrybą, pavadinimai, tad dėsninga, kad muzika vėl skamba Kazio Varnelio namuose. Kaip ir tuomet, kai dailininkas, dirbdamas savo studijoje, klausydavo Verdi, Štrauso ar Frenko Sinatros“, – pasakojo muziejaus vadovė.

Portretiniame koncerte – negirdėti kūriniai

Gegužės 26-ąją šiuolaikinės muzikos mėgėjai taip pat kviečiami plačiau susipažinti su I. Fedele kūryba Vilniaus rotušėje vyksiančiame kompozitoriaus portretiniame koncerte.

„LENsemble Vilnius“, vadovaujamas kompozitoriaus ir dirigento Vykinto Baltako, parengė tokią programą, kuri atskleis I. Fedele skirtingus kūrybos periodus, jo muziką soliniams instrumentams, kamerinėms ir didesnėms sudėtims. Koncerto metu atliekami kūriniai „Maja“, „X-tension 3“, „Immagini da Escher“ bei „Nachtmusik“ Lietuvoje skambės pirmą kartą.

Susidomėję Ivan Fedele muzika taip pat galės susitikti ir su autoriumi. Gegužės 27 d. Kazio Varnelio namuose-muziejuje bus surengtas susitikimas ir pokalbis su kompozitoriumi.

Naujienas ir bilietus į „Muzika Vilniui“ renginius rasite www.muzikavilniui.lt. Projektas yra Vilniaus 700 metų jubiliejaus programos dalis.  Šventės iniciatorius – Vilniaus miesto savivaldybė, programos kuratorius – Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūra „Go Vilnius“. Programos įgyvendinimą finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarija. Daugiau apie jubiliejui skirtą programą skaitykite www.700vilnius.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.