Kazio Varnelio namuose-muziejuje skamba italų kompozitoriaus I. Fedele's Vilniui skirtas naujausias kūrinys

Tęsiantis festivalio „Muzika erdvėje“ Vilniaus 700 m. jubiliejui skirtam ciklui „Muzika Vilniui“, gegužės 25-ąją ir 27-ąją Vilniaus publikai pasaulinę premjerą „Varnelio variacijos“ pristato vienas ryškiausių Italijos kompozitorių Ivanas Fedele.

 I. Fedele.<br>„Go Vilnius“ nuotr.
 I. Fedele.<br>„Go Vilnius“ nuotr.
 „LENsamble Vilnius“ dirigentas V.Baltakas.<br>T. Tereko nuotr.
 „LENsamble Vilnius“ dirigentas V.Baltakas.<br>T. Tereko nuotr.
 K. Varnelio namai-muziejaus ekspozicija.<br> Muziejaus nuotr.
 K. Varnelio namai-muziejaus ekspozicija.<br> Muziejaus nuotr.
 K. Varnelio namai-muziejaus ekspozicija.<br> Muziejaus nuotr.
 K. Varnelio namai-muziejaus ekspozicija.<br> Muziejaus nuotr.
 K. Varnelio namai-muziejaus eksterjeras.<br> Muziejaus nuotr.
 K. Varnelio namai-muziejaus eksterjeras.<br> Muziejaus nuotr.
I. Fedele su M. Drukteiniu G.Palkevičiene.<br>„Go Vilnius“ nuotr.
I. Fedele su M. Drukteiniu G.Palkevičiene.<br>„Go Vilnius“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 26, 2023, 9:12 AM, atnaujinta May 26, 2023, 9:50 AM

Kompozitorius I. Fedele kūrinį fortepijonui ir gyvai elektronikai sukūrė specialiai Kazio Varnelio namams-muziejui ir skyrė šio išskirtinio lietuvių tapytojo kūrybai. Kūrinį atliks „LENsemble Vilnius“ pianistė Indrė Baikštytė kartu su italų elektroninės muzikos mokslininku Alvise Vidolinu.

Pasak kompozitoriaus, Kazio Varnelio darbų abstrakti dimensija ir sukeliamos optinės iliuzijos skatina muzikinį kūrybiškumą. Kompoziciją sudaro smulkūs muzikiniai epizodai, padalinti į dvi grupes – „juodai baltų“ ir „chromatinę“.

„Pasirinkau raštų ir figūrų funkcinį atkartojimą, taip perfrazuodamas minimalistinius Varnelio procesus. Gyvai atliekamos elektronikos užduotis – įsisąmoninti ir pabrėžti visus maestro kūryboje slypinčius mikroniuansus, šešėlius“, – aiškino I. Fedele.

Renginių ciklą „Muzika Vilniui“ rengiančios kultūros inovacijų agentūros „Meno genas“ vadovo kompozitoriaus Mato Drukteinio teigimu, Lietuvoje pirmą kartą skambėsianti Ivano Fedelės muzika – gurmaniškas potyris.

„Mūsų renginių ciklo ir Vilniaus miesto užsakymu sukurtas kompozitoriaus kūrinys bei jo pristatymo renginiai bus tikra muzikos ir vizualiojo meno sintezė. Labai jaudina ir įkvepia tai, kad šis kūrinys pirmąkart atliekamas būtent Vilniuje, magiškų vaizdo iliuzijų meistro Kazio Varnelio meno labirinte“, – džiaugėsi M. Drukteinis.

Gegužės 25-ąją klausytojai jau galėjo muziejuje ne tik mėgautis muzika, bet ir susipažinti su Kaziu Varneliu prieš ir po koncerto vykusiose ekskursijose. Renginiuose dalyvavo pats Ivanas Fedele.

Be pasaulinių premjerų, publika kviečiama geriau pažinti šio italų kompozitoriaus kūrybą. Gegužės 26 d., penktadienį, Vilniaus rotušėje vyks autorinis jo kūrinių koncertas. Jame „LENsemble Vilnius“, vadovaujamas kompozitoriaus ir dirigento Vykinto Baltako, atliks ryškiai Ivano Fedele's kūrybą atskleidžiančių kūrinių programą. Koncerte skambės įvairios, skirtingais periodais sukurtos kompozicijos – nuo solo fortepijonui iki opuso dideliam ansambliui su gyva elektronika.

Šeštadienį, gegužės 27-ąją, taip pat rengiamas susitikimas bei pokalbis su kompozitoriumi Kazio Varnelio namuose-muziejuje. Italas ne tik plačiau pristatys savo kūrinį „Varnelio variacijos“, bet ir papasakos apie savo kūrybines inspiracijas bei patirtis vadovaujant Venecijos bienalės muzikos sekcijai.

Organizatoriai džiaugėsi, kad įvairių veiklų ir renginių kupino vizito Vilniuje metu kompozitorius skirs laiko ir jaunosios muzikų kartos edukacijai. Jis Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje surengs meistriškumo kursus Kompozicijos katedros studentams.

Naujienas ir bilietus į „Muzika Vilniui“ renginius rasite www.muzikavilniui.lt. Projektas yra Vilniaus 700 metų jubiliejaus programos dalis.  Šventės iniciatorius – Vilniaus miesto savivaldybė, programos kuratorius – Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūra „Go Vilnius“. Programos įgyvendinimą finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarija. Daugiau apie jubiliejui skirtą programą skaitykite www.700vilnius.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją