Venecijos bienalės „Auksinio liūto“ laureatas pristatys Vilniaus įkvėpto kūrinio pasaulinę premjerą

Gegužę prasidėjusį Vilniaus 700 metų jubiliejui skirtą ciklą „Muzika Vilniui“ šį savaitgalį pratęs pažintis su vienu žymiausių Europos kompozitorių iš Austrijos Beatu Furreriu. Birželio 30 ir liepos 1 dienomis Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje nuskambės būtent šiai erdvei parašyto jo kūrinio pasaulinė premjera. Liepos 1-ąją taip pat laukia kompozitoriaus autorinis vakaras Vilniaus rotušėje.

 B. Furreris.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 B. Furreris.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.<br> V. Ščiavinsko nuotr.
 Nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.<br> V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Austė Radžiūnaitė

2023-06-29 10:30

Kultūros inovacijų agentūros rengiamas ciklas „Muzika Vilniui“ yra festivalio „Muzika erdvėje“ dalis. Jis išsiskiria iš kitų akademinės muzikos festivalių, nes kviečia klausytojus išgirsti muziką ne koncertų salėse, o juos supančioje aplinkoje, kuri ir įkvepia kompozitorius sukurti čia pristatomus kūrinius.

Ciklo „Muzika Vilniui“ dalyviai – muzikos garsenybės iš septynių pasaulio šalių – patys išsirinko sostinėje erdves, kurioms norėtų parašyti kūrinius. Pasaulinės premjeros jau pristatytos Vilniaus universiteto Šv. Jonų ir Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčiose, Kazio Varnelio namuose-muziejuje, Turkulėnų memorialiniame komplekse, Gedimino pilies bokšte ir K29 verslo centre.

Kompozitorių B. Furerį Vilniuje sudomino Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Saugodama paskutiniųjų kelių šimtmečių mūsų šalies ir viso pasaulio minties raidą, kartu aktyviai dalyvaudama šiandienos visuomenės procesuose, ji tapo mūsų nacionalinės tapatybės simboliu.

B. Furrerį sužavėjo išskirtinė bibliotekos architektūra, jos akustika, istorija ir dabartis. Jis sukūrė šiai erdvei kompoziciją vokalui, bosiniam klarnetui ir akordeonui, kurią atliks Helena Sorokina (vokalas, Latvija), Marco Sala (bosinis klarnetas, Italija-Austrija), Romanas Yusipey (akordeonas, Ukraina-Vokietija).

Prieš kūrinio premjerą ciklo rengėjai pakvies publiką į specialią ekskursiją po biblioteką, rengėjai taip pat numato susitikimą su kompozitoriumi. Renginių bibliotekoje pradžia – 18 val., o į B. Furrerio kūrinių prsitatymą Vilniaus rotušėje „LENsemble Vilnius“ (vadovasVykintas Baltakas) kviečia sekmadienį16 val.

B. Furreris (g. 1954) yra vienas įtakingiausių XX a. Europos kompozitorių, paveikusių visos Vakarų šiuolaikinės muzikos formavimąsi žemyne, skirtingas kūrėjų kartas. Gimęs ir augęs Šveicarijoje, jis 1975 metais persikėlė į Vieną, kur gyvena iki šiol.

Kompozitorius yra Venecijos bienalės „Auksinio liūto“ laimėtojas (2006 m.). Be kitų prizų, jis taip pat apdovanotas Didžiąja Austrijos valstybine premija (2014 m.),Vienos miesto muzikos prizu (2004 m.), o 2018-aisiais už viso gyvenimo nuopelnus jam įteiktas Ernsto von Siemenso muzikos prizas.

B. Furreris studijavo dirigavimą pas Otmarą Suitnerį ir kompoziciją pas Romaną Haubenstocką Ramatį Vienos muzikos ir scenos menų universitete.

1985 m. kompozitorius įkūrė naujosios muzikos ansamblį „Klangforum Wien“, kurio meno vadovu ir dirigentu buvo daugelį metų ir įtvirtino jį kaip vieną ryškiausių Europos šiuolaikinės muzikos kolektyvų.

1991-ųjų rudenį Furreris tapo Graco muzikos ir scenos menų universiteto profesoriumi, 2005-aisiais – Berlyno meno akademijos nariu. Kaip kviestinis profesorius, 2006–2009 metais jis dėstė Frankfurto muzikos ir scenos menų universitete. Kartu su smuikininku Ernstu Kovacicu Furreris įkūrė tarptautinę kompozitorių ir ansamblių šiuolaikinės muzikos akademiją „Impuls“.

Nuo 9-ojo dešimtmečio B. Furreris sukūrė įvairiausių žanrų muzikos – nuo solo ir kamerinių iki orkestrinių kūrinių ir chorinių kompozicijų bei sceninių veikalų.

Pirmąją operą „Die Blinden“ jam užsakė Vienos valstybinė opera, antrosios operos „Narcizas“ premjera įvyko Graco operos teatre. Vėlesniais metais pripažinimo sulaukė kompozitoriaus garsinio teatro kūriniai „Begehren“ (2001) bei „FAMA“ (2005) ir Wüstenbuch (2010). 2015 m. Hamburge įvyko jo operos „La Bianca Notte“, 2019-aisiais Berlyne – „Violetter Schnee“ premjeros.

Kompozitorius ypač žinomas dėl žmogaus balso ir jo santykio su instrumentiniu garsu tyrinėjimų. B. Furrerio kūrybą galima įvardyti kaip „konceptualiąją muziką“: kiekvienas jo kūrinys rašomas pagal naują koncepciją, kurią kompozitorius nuosekliai plėtoja.

„Muzikos komponavimas manęs taip nedomintų, jeigu atkartočiau jau žinomas idėjas, užuot žengęs netyrinėtomis kryptimis. Žinoma, yra kūrinių, paremtų ta pačia idėja, bet net ir tuo atveju idėjos atsiskleidžiamos nauju rakursu“, – yra sakęs kompozitorius.

Ciklo „Muzika Vilniui“ kompozitoriaus Beato Furrerio (Austrija) pasaulinė premjera Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje – birželio 30 ir liepos 1 d. 18 val. B. Furrerio muzikos vakaras Vilniaus rotušėje – liepos 1 d. 16 val. Bilietus platina kakava.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?