Jubiliejinėje Latvijos dainų šventėje skambėjo ir įsipareigojimai padėti išsaugoti naikinamą Ukrainos kultūros paveldą

Kultūros ministras Simonas Kairys sekmadienį lankėsi 150-ies metų tradiciją pažyminčioje Latvijos dainų ir šokių šventėje Rygoje, kur taip pat susitiko su Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Ukrainos kultūros ministrais.

 Kultūros ministrų susitikimas Rygoje.<br>Latvijos Respublikos kultūros ministerijos nuotr.
 Kultūros ministrų susitikimas Rygoje.<br>Latvijos Respublikos kultūros ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos kultūros ministerija

Jul 10, 2023, 10:08 AM

S. Kairys pasveikino latvius šia šventine proga, kuri yra puikus Baltijos šalims svarbios kultūrinės tradicijos, išgyvenusios du pasaulinius karus ir sovietizaciją bei prieš daugiau nei tris dešimtmečius padėjusios pagrindus Dainuojančiai revoliucijai, pavyzdys.

„Šiandien Rygoje galime laisvai susitikti švęsti šią ilgametę Latvijos kultūros tradiciją, kuri kartu su Estijos ir Lietuvos dainų ir šokių šventėmis įtraukta į UNESCO Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą, siekiant užtikrinti geresnį nematerialaus kultūros paveldo matomumą, skatinti kultūrų įvairovę gerbiantį dialogą.

Tačiau šiandien nuolatinė grėsmė kyla Ukrainos kultūrai ir jos paveldui, todėl turime sutelkti tarptautines, europines, nacionalines pastangas bei priemones, kad jį atkurtume, išsaugotume ir apsaugotume. Ukrainos kultūra ir kultūros paveldas yra Europos, pasaulio, žmonijos dalis. Kiekvienas prarastas ukrainiečių kultūros kūrinys – tai mūsų visų praradimas“,  – ministrų susitikime kalbėjo S. Kairys.

Jo teigimu, kultūra turi būti įtraukta į Europos Sąjungos lygmens paramos Ukrainai mechanizmus, tokia parama turi būti geriau pritaikyta Ukrainos poreikiams, tapti sistemingesnė. Pagalbos programos turi būti lengvai prieinamos ir suprantamos ukrainiečiams, tai ne tik padės atkurti Ukrainą, bet ir sustiprins jos pasirengimą prisijungti prie ES šeimos.

S. Kairys taip pat pasiūlė įgyvendinti jau anksčiau subrandintą idėją – pateikti bendrą Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos kandidatūrą dėl Kūčių vakarienės šventimo įrašymo į UNESCO Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Po susitikimo Latvijos, Lietuvos, Estijos, Lenkijos ir Ukrainos kultūros ministrai pasirašė bendrą deklaraciją, dar kartą patvirtindami bendrą valią atkurti Ukrainą ir padėti išsaugoti jos kultūros paveldą koordinuotai, atsižvelgiant į pačios Ukrainos nustatytus poreikius ir jai dalyvaujant. Taip pat patvirtintas pasirengimas toliau teikti nepaliaujamą tikslinę paramą pagal Ukrainos nustatytus tiesioginius poreikius, bendradarbiauti su Ukrainos vyriausybinėmis ir nevyriausybinėmis organizacijomis bei privačiu sektoriumi.

Deklaracijoje įsipareigojama užtikrinti saugią ir palankią aplinką į Baltijos šalis ir Lenkiją pasitraukusių ukrainiečių bendruomenėms, kad jos galėtų saugoti, naudoti ir perduoti savo nematerialųjį kultūros paveldą, taip pat siūloma dėti bendras pastangas, kad būtų įsteigtas bei finansuotas europinis Ukrainos kultūros paveldo apsaugos fondas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.