Buvusi Vilniaus senojo teatro vadovė apkaltino ministeriją, bet S. Kairys nepasiduoda spaudimui

Buvusiam kultūros viceministrui Audroniui Imbrasui tapus naujuoju Vilniaus senojo teatro vadovu, anksčiau šias pareigas ėjusi Olga Polevikova pareiškė, kad įvykęs konkursas į vadovo postą buvo neskaidrus.

Olga Polevikova.<br>ELTA nuotr.
Olga Polevikova.<br>ELTA nuotr.
Buvęs kultūros viceministras, šokio kritikas Audronis Imbrasas.<br>T.Bauro nuotr.
Buvęs kultūros viceministras, šokio kritikas Audronis Imbrasas.<br>T.Bauro nuotr.
Kultūros ministras Simonas Kairys.<br>ELTA nuotr.
Kultūros ministras Simonas Kairys.<br>ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Irtautė Gutauskaitė, ELTA

Jul 20, 2023, 4:04 PM

Anot jos, konkursas buvo suorganizuotas neprofesionaliai ir neefektyviai. Kultūros ministras Simonas Kairys teigia neketinantis pasiduoti manipuliacijoms ir spaudimui.

„Susigulėjus įspūdžiams, emocijoms ir pamąstymams, turiu pasidalinti savo įžvalgomis apie praėjusį vadovo konkursą į Vilniaus senąjį teatrą. Šiam teatrui vadovavau penkerius metus neramiais laikais. Keitėme ne tik pavadinimą, bet ir strategiją, repertuarą, pavyko suburti stiprią komandą, padidinti pajamas iš parduodamų bilietų į spektaklius, įrengti naują sceną M8 ir ją įveiklinti“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė O. Polevikova.

„Deja, konkurso nelaimėjau. Ir nemanau, kad tai kompetencijos, patirties ar geresnės strategijos klausimas. Manau, kad konkursas buvo neskaidrus“, – pridūrė buvusi teatro vadovė.

Pasak O. Polevikovos, vadovo konkurso organizavimas buvo neprofesionalus ir neefektyvus, nebuvo aiškių kriterijų.

„Kadangi pati dalyvavau, galiu drąsiai sakyti, kad, mano nuomone, konkursai į vadovų pozicijas kultūros organizacijose organizuojami labai jau „nekultūringai“. Mažiausiai neprofesionaliai ir neefektyviai“, – teigė ji.

„Neaiškūs vertinimo kriterijai. Jeigu vienoms įstaigoms, anot komisijos, reikia rotacijos, tai kodėl kitose tie patys žmonės vadovauja dešimtmečius? Kodėl sistemos žmonės keičia vieni kitus ir taip sukasi ratelis? Kodėl komisijoje nėra finansų ekspertų, kurie galėtų kompetentingai įvertinti finansų valdymą (net kancleris komisijoje nedalyvavo), kodėl nėra rimto personalo specialisto, kuris užduotų aktualius klausimus, o ne paviršiuje gulintį „kaip jūs dirbsite su personalu“, – feisbuke rašė buvusi teatro vadovė.

Taip pat, pažymėjo O. Polevikova, komisija neįvertino jos rastų lėšų ukrainiečių ir baltarusių stažuotojų grupei – jų stipendijoms, apgyvendinimui, pastatymams.

„Komisija neįvertino mano rastų šimtų tūkstančių eurų, kurie būtų numatyti dviejų metų ukrainiečių ir baltarusių stažuotojų grupei, jų stipendijoms, apgyvendinimui ir meniniams pastatymams. Kokia prasmė tuomet įtraukti šį klausimą, kokia yra papildomų lėšų pritraukimo strategija? Nes skamba solidžiau ir „kiečiau“, kaip kultūros organizacijai? Tai ir likau nesupratus, kodėl komisijai nėra pokytis, kad šiuo metu VST yra ryškiausias savo kūryba Ukrainą palaikantis teatras, ryškiausia putiniškos propagandos atsvara?“ – klausė ji.

Tačiau O. Polevikova dar nėra apsisprendusi, ar skųs konkurso eigą ir rezultatą.

„Ar aš pati ketinu skųsti konkurso eigą ar rezultatą? Turiu dar laiko pagalvoti apie tai. Esu idealistė, bet ne naivuolė. Kad skundas bus tinkamai išnagrinėtas, kad byla atsidurtų teisme ir rezultatas būtų anuliuotas, tikimybė nedidelė“, – rašė ji.

S. Kairys: aš ir mano komanda nepasiduosime jokioms manipuliacijoms ir spaudimui

Kultūros ministras S. Kairys savo „Facebook“ paskyroje sureagavo į išsakytą O. Polevikovos kritiką organizuotam konkursui. Jis pabrėžė, kad jei kandidatei kyla pagrįstų abejonių konkurso skaidrumu, ji turėtų kreiptis į teismą.

„Suprantu, kad nelaimėjus konkurso norisi eskaluoti situaciją apauginant ją įtarimais, ir šiame procese neketinu dalyvauti“, – feisbuke rašė ministras.

„Tačiau noriu pabrėžti: jei kyla pagrįstų abejonių konkurso skaidrumu – tam aiškintis yra teisinės priemonės. Bet sakyti, kad „neskaidru, nes ne aš laimėjau“, yra viso labo nesugebėjimo pralaimėti išraiška“, – akcentavo jis.

S. Kairys teigė, jog tokia pati konkurso tvarka buvo ir prieš penkerius metus, kai vadove tapo O. Poolevikova. Anot ministro, jis ir jo komanda neketina pasiduoti manipuliacijoms ir spaudimui.

„Kai pagal tokią pačią tvarką konkursas laimimas pirmą kartą, jokių priekaištų dėl skaidrumo nesigirdi. Kai antrajai kadencijai laimėti nepavyksta, staiga tvarka tampa labai bloga“, – sakė S. Kairys.

„Bet kad ir kiek purvo ar melo norint išsaugoti esamą kėdę bus pilama, aš ir mano komanda nepasiduosime jokioms manipuliacijoms ir spaudimui nei prieš, nei po konkursų. O visiems laimintiems ir pralaimintiems linkiu visų pirma išsaugoti pagarbą kolegoms, visam kultūros sektoriui ir pačiam sau“, – socialiniame tinkle rašė ministras.

ELTA primena, kad pirmadienį Kultūros ministerija paskelbė, jog Vilniaus senojo teatro vadovo konkursą laimėjo buvęs kultūros viceministras, šokio kritikas, kultūros vadybininkas A. Imbrasas.

Iki šiol A. Imbrasas ėjo Visagino kultūros centro direktoriaus pareigas.

Kaip pranešė ministerija, iš konkurse dalyvavusių aštuonių pretendentų A. Imbrasas surinko daugiausiai komisijos balų.

Naujasis vadovas pareigas pradės eiti po teisėsaugos institucijų patikrinimo.

Vilniaus senojo teatro vadovo kadencijos trukmė – penkeri metai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.