V. Benkunskas įvertino diskusijas dėl J. Marcinkevičiaus paminklo: „Visuomenė turi sutarti, tada seks įgyvendinimas“

Viešojoje erdvėje nerimstant diskusijoms dėl planuojamo paminklo rašytojui Justinui Marcinkevičiui, Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas teigia, kad savivaldybė pirmiausia skiria dėmesį tiems atminimo ženklams, dėl kurių visuomenėje jau sutarta. Anot jo, Rašytojų sąjungos iniciatyva dėl paminklo J. Marcinkevičiui – kaip ir visai neseniai audras kėlęs prezidento Antano Smetonos įamžinimo klausimas – turi sulaukti visuomenės palankumo prieš imantis realių įgyvendinimo darbų.

Taip turėtų atrodyti paminklas Just. Marcinkevičiui.<br>„Architektūros linija“ vizual.
Taip turėtų atrodyti paminklas Just. Marcinkevičiui.<br>„Architektūros linija“ vizual.
V. Benkunskas.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
V. Benkunskas.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Irtautė Gutauskaitė (ELTA)

Jul 25, 2023, 3:09 PM, atnaujinta Jul 25, 2023, 3:10 PM

„Vilniuje nuo seno gyveno ir dirbo daug iškilių asmenybių, tačiau ne visiems jiems yra pastatyti atminimo ženklai. Tarp jų – jau išdiskutuotas Žydų gelbėtojų atminimo paminklas, J. Jablonskio memorialas. Tad šiems paminklams ir numatome skirti dėmesį prioriteto tvarka“, – Eltai perduotame komentare sako sostinės meras.

Jis pažymi, kad metų pradžioje kilusios diskusijos dėl paminklo prezidentui A. Smetonai ir pastarosiomis dienomis prasidėjęs ginčas dėl J. Marcinkevičiaus įamžinimo turi pasiekti kompromisą. Tik tada, pabrėžia V. Benkunskas, šias idėjas bus galima įgyvendinti.

„Tuo tarpu naujos idėjos turi būti gerai išdiskutuotos ir turėti platų visuomenės sutarimą jų atžvilgiu, prieš pradedant jas įgyvendinti“, – teigia meras.

„Tokios pozicijos laikysimės visų asmenybių ir įvykių įamžinimo atvejais“, – priduria V. Benkunskas.

ELTA primena, kad liepos mėnesį Rašytojų sąjunga nusprendė Konstantino Sirvydo gatvėje, šalia sąjungos būstinės, pastatyti paminklą rašytojui J. Marcinkevičiui. Visgi, ir dėl šio paminklo viešojoje erdvėje kilo ginčas, nesutariant, ar rašytojas buvo labiau tautos dainius, ar tarybų Lietuvos poetas.

Dėl J. Marcinkevičiaus paminklo laukiama Vilniaus savivaldybės tarybos sprendimo. Rašytojų sąjunga neatmeta, kad dėl kilusio ginčo paminklo idėjos gali būti atsisakyta.

2022-ųjų pabaigoje Vilniaus miesto taryba patvirtino, jog pirmasis Lietuvos prezidentas A. Smetona bus įamžintas skvere priešais Vilniaus senąjį teatrą J. Basanavičiaus gatvėje.

Vis dėlto tai įžiebė aštrias diskusijas viešojoje erdvėje. Buvo kelti klausimai, ar A. Smetona turėtų būti įamžintas valstybės sostinėje, mat prezidentas nebuvo vienareikšmiškai vertinamas politikas.

Vasario pabaigoje Palangos miesto savivaldybė nusprendė pastatyti paminklą A. Smetonai. Šalies vadovas Gitanas Nausėda, dalyvavęs paminklo atidengime pajūryje, teigė, jog tikisi, kad pirmojo Lietuvos prezidento įamžinimas dar atras vietą ir Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.