LNF 83-iojo sezono pradžią lydi D. Dagienės paroda „Augalų atmintis“

Lietuvos nacionalinė filharmonija (LNF) tęsia gražią tradiciją koncertuose besilankančią publiką nudžiuginti sykiu su Lietuvos dailininkų sąjunga rengiamomis parodomis, eksponuojamomis fojė prie Didžiosios salės. Pradedant 83-iąjį koncertų sezoną čia rengiama Vilniuje gyvenančios ir kuriančios menininkės, fotografės Dovilės Dagienės darbų paroda – fotografijų ciklo „Augalų atmintis“ dalis.

 D. Dagienė prie savo darbų.<br> M. Janeliauskaitės nuotr.
 D. Dagienė prie savo darbų.<br> M. Janeliauskaitės nuotr.
 „Augalų atmintis“.<br> M. Janeliauskaitės nuotr.
 „Augalų atmintis“.<br> M. Janeliauskaitės nuotr.
 „Augalų atmintis“.<br> M. Janeliauskaitės nuotr.
 „Augalų atmintis“.<br> M. Janeliauskaitės nuotr.
 „Augalų atmintis“.<br> M. Janeliauskaitės nuotr.
 „Augalų atmintis“.<br> M. Janeliauskaitės nuotr.
 „Augalų atmintis“.<br> M. Janeliauskaitės nuotr.
 „Augalų atmintis“.<br> M. Janeliauskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lietuvos nacionalinė filharmonija

Sep 12, 2023, 10:56 AM

Dovilės Dagienės meninių tyrimų sritis jungia atmintį ir užmarštį, vaizduotę, laiką ir vietą fotografijoje, visa tai juntama ir parodoje „Augalų atmintis“. Itin jautri paroda atlieps 83-iojo Filharmonijos ir Nacionalinio simfonio orkestro sezono atidarymo koncertą, skirtą Vilniaus ir Varšuvos getų sunaikinimo 80-mečiui.

Fotografijų cikle „Augalų atmintis“ augalų lapai naudojami kaip medžiaga, ant kurios perkeliamos archyvinės vaikų fotografijos, rastos Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus ir Yad Vashem archyvuose. Pokario metais, po Vilniaus geto likvidavimo, tokios fotografijos lyg nuo medžių nukritę lapai klajojo kiemuose ir gatvėse.

Pati autorė savo kūrinius vadina „fitografijomis“ (gr. phyton – augalas, grapho – rašau), o parodoje juos lydi ir Lietuvos medinių sinagogų atspaudai bei menininkės pastebėtos ir išdidintos, ant jų augančios kerpės fotografijos.

„Idėja spausti fotografijas ant augalų lapų gimė dirbant su augalų atminties tema, kuomet archyvuose susidūriau su botaniko Jakūbo Movšovičiaus istorija. J. Movšovičius buvo žydų kilmės botanikas, dirbęs Stepono Batoro universitete Vilniuje. Prieš karą jis apsigynė disertaciją, kurioje tyrinėjo Panerių pievų augaliją. Karo metais jaunam mokslininkui teko slapstytis botanikos sode.

Esama liudijimų ir istorijų, kad karo metu iš Vilniaus geto į botanikos sodą jis yra atvežęs ir žydų vaikus. Atrodo, jam buvo svarbu vaikams parodyti sodą ir augalus, tarsi suteikti jiems galimybę atsigauti nuo karo siaubo.

Ši istorija mane įkvėpė archyvuose ieškoti vaikų veidų. Augalo ir vaiko santykis yra gana įprastas žmonių kultūroje. Apie vaikus mes dažnai kalbame kaip apie gėles, apie augalus, apie ateities pažadą. Ir čia mes susiduriame su karo siaubu, kuris sustabdo tą augimą ir sustabdo gyvenimus...“ – sakė parodos autorė.

„Ekspozicijoje susitinka atminties menas – fotografija ir augalų lapuose įspausta atmintis. Fotografijos ribos šitaip stipriai prasiplečia, tarsi susilieja su fotografija – augalo fotografija ir abi jos prabyla subtiliai jautriomis temomis. Tai vienas estetine ir idėjine prasme stipriausių pasirodymų mugėje“ – teigė meno komisijai vadovavusi nepriklausoma kuratorė L. Kreivytė.

Paroda „Augalų atmintis“ Filharmonijoje bus eksponuojama nuo rugsėjo 14-osios. Ją galima apžiūrėti apsilankant Filharmonijoje vykstančiuose koncertuose. Primename, kad centrinės durys atidaromos valanda iki koncerto.

Visą sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt. Kviečiame pasinaudoti šį sezoną siūlomu abonementu ir laukiame Jūsų koncertuose! LNF 83-iojo koncertų sezono mecenatas – „Norfa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.