Baigiamajame M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo 20-mečio renginyje – barokas, DJ ir modernus šokis

Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondas „Pagalba Lietuvos vaikams“ šiemet švenčia 20 metų jubiliejų Lietuvoje. Jau spalio 6 dieną įvyks baigiamasis renginys – teatralizuotas koncertas, kurio metu ruošiamasi sujungti baroką bei modernų šokį ir muziką netradicinėje erdvėje. Apie visa tai pasakoja kompozitorius, elektroninės muzikos atlikėjas Martynas Bialobžeskis, renginio režisierė bei choreografė Aušra Krasauskaitė ir viena iš koncerto šokėjų – baleto artistė Rūta Karvelytė.

A.Krasauskaitė.<br>D.Matvejevo nuotr.
A.Krasauskaitė.<br>D.Matvejevo nuotr.
R. Karvelytė.<br>D.Mačikėno nuotr.
R. Karvelytė.<br>D.Mačikėno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 4, 2023, 11:01 AM

Dar šių metų kovo mėnesį prasidėjo renginių ciklas, kviečiantis kartu švęsti M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo „Pagalba Lietuvos vaikams“ 20-ties metų jubiliejų Lietuvoje. Renginiai vyko šv. Kotrynos bažnyčioje, Lietuvos Nacionalinėje Filharmonijoje. Visgi, uždaromajam renginiui pasirinkta visiškai netradicinė erdvė klasikinės muzikos ar baleto atlikėjams.

„(Ne)sušukuotas barokas“ – tai netradicinis savo erdve ir konceptu renginys, kuris vyks „Dūmų fabrike“. Juo norime simboliškai užbaigti šventinius metus. Šis performansas skirtas Fondo baletui, kuriame susijungs baroko ir elektroninė muzika, šiuolaikinė choreografija. Jį kuria ne tik dabartinės Fondo artistės, atlikėjai, bei alumnai, bet ir kūrybiški savo sričių profesionalai, su kuriais vienas malonumas bendradarbiauti“, – pasakoja Paulius Biveinis, M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo „Pagalba Lietuvos vaikams“ direktorius.

Barokas ir kūrybinė laisvė

Kaip pasakoja renginio režisierė ir choreografė Aušra Krasauskaitė, norėjosi ne standartinio akademinio muzikos bei šokio koncerto, o kažko neįprasto.  „Padiskutavę su kūrybine komanda nutarėme, kad tai bus baroko epochos muzika. Man, kaip choreografei, labai imponuoja barokinė muzika – esu pastačiusi ne vieną choreografinę kompoziciją baroko temoje ir tai man labai artima. 

Labai svarbu ir džiugu, kad savo kūrybingą ranką prie renginio pridės ir kompozitorius Martynas Bialobžeskis – jo muzikinės kompozicijos/remiksai barokiniais motyvais praturtins, reginiui suteiks mistikos ir dinamikos“, – mintimis dalinasi A. Krasauskaitė.

Kompozitorius, elektroninės muzikos atlikėjas Martynas Bialobžeskis sako, kad tokių konceptualių renginių išties reikia.

„Man džiugu, kad šiame projekte turiu kūrybinės laisvės. Manau, kad bus išties įdomi eksperimentinės elektroninės muzikos ir baroko epochos kompozitorių muzikos parafrazė. Mano paties sau išsikeltas tikslas yra tapti atlikėjų kūrybiniu partneriu, kad simbiozė įvyktų ne tik tarp skirtingos muzikos, bet ir tarp žmonių, kurie šiame koncerte dalyvausime“, – pasakoja kompozitorius.

Fondo alumnė, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) baleto trupės artistė Rūta Karvelytė atskleidžia, kad baroko menas jai išties prie širdies.

„Barokas – įmantrus, perdėtai prašmatnus ir puošnus. Jame atsispindi gilūs ir tikri jausmai. Visgi man, kaip baleto artistei, artimesnis yra klasikinio baleto žanras, todėl derinti šiuolaikinį baletą su baroko muzikos kūriniais nėra paprasta. Privalai nustoti skubėti, įsiklausyti, mintyse peršokti į XVII-XVIII amžių ir ištirpti barokinės muzikos garsuose.  Todėl esu tikra, kad nepaisant netradicinio koncepto – žiūrovai tikrai pajus ne tik baroko meno epochą, bet ir virpančią atlikėjo širdį“, – sako R. Karvelytė.

Galimybė atitrūkti nuo skubančio pasaulio

Kaip pasakoja renginio režisierė ir choreografė, didžiausias šio renginio iššūkis – atrasti dermę tarp baroko bei modernaus šokio ir muzikos. Atrakinti kūrybinį kodą, kad praeitis ir dabartis organiškai susilietų. 

„Žinoma, yra ir kitas, kur kas paprastesnis iššūkis – sutelkti visus atlikėjus vienoje vietoje. Kai kurie iš jų mokosi užsienio mokyklose, dirba teatruose bei kitose įvairiose meno įstaigose“, – dalinasi Aušra Krasauskaitė.

Anot jos, žmonės turėtų atvykti į renginį „Dūmų fabrike“, nes tai bus valanda, kai žiūrovai turės galimybę atitrūkti nuo skubančio, chaotiško pasaulio.

„Žiūrovai galės pasinerti į šokio ir muzikos simbiozę, išvysti bei išgirsti ypatingus, talentingus jaunus žmones bei atsipalaiduoti. Juk tai – „Nesušukuotas barokas“, todėl smokingai bei vakarinės suknelės nėra būtinos“, – šypsosi A. Krasauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.