L. Kmieliauskaitė išleidžia eksperimentinį albumą: jame susipina įvairios kilmės garsai ir improvizacijos

Šiuolaikinės muzikos atlikėja bei smuikininkė Lora Kmieliauskaitė pristato savo pirmąjį solo albumą „Nerti“, kuriame – net trijų kompozitorių iš trijų šalių darbai. Tai – lietuvos Dominykas Digimas, britas Christopheris Foxas ir iranietis Kavehas Mirhosseini.

 Albumo įrašai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Albumo įrašai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Albumo įrašai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Albumo įrašai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 L. Kmieliauskaitė.
 L. Kmieliauskaitė.
 L. Kmieliauskaitės autoportretas.
 L. Kmieliauskaitės autoportretas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 15, 2023, 6:00 PM

Šis albumas – eksperimentinės ir šiuolaikinės klasikinės muzikos lydinys, kurio pirmajame plane skamba smuikas, apgaubtas lauko garsų įrašų, savadarbių instrumentų ritmų, balso improvizacijų ir „noise“ žanro estetikos. Albumo leidybą iš dalies finansavo asociacija AGATA.

„Lauko garsai albumui buvo surinkti Norvegijos archipelaguose poliarinės nakties metu. Jis skamba kartu su balso improvizacijomis. Smuikas čia nebeprimena klasikinės atlikimo manieros – kartais jis vingrus, seka mikrotoninėmis iraniečių intonacijomis, megzdamas dialogą su iranietiškais „qayckack“ ir tamburagu grojančiais muzikantais“, – pasakojo L. Kmieliauskaitė.

Prie šio albumo drauge su Lora dirbo iraniečių kompozitorius Kavehas Mirhosseini, jame taip pat skamba kompozitoriaus iš Jungtinės Karalystės Christopherio Foxo muzika. Jų dėka „Nerti“ klausytojus nublokš į poeto Iano Duhigo kūrybos gelmes bei prisilies prie persų folkloro paslapčių.

Albumas jau pasiekiamas visose muzikos klausymosi platformose, taip pat pradedami išankstiniai išskirtinio dizaino bei itin riboto tiražo L. Kmieliauskaitės plokštelės „Nerti“ užsakymai. Oficialiai plokštelė išleidžiama spalio 24 d., ją užsisakyti galima agentūros „Perspective Collective“ puslapyje.

Šiai plokštelei unikalų viršelį rankomis audžia tekstilės menininkė Morta Jonynaitė. Viršeliai atspindės muzikos audinio ritminius sluoksnius, kiekvienas jų – kruopščiai nučiupinėtas menininkės rankų.

L. Kmieliauskaitė aktyviai veikia ir teatro bei kino sferose. Šiuo metu kūrėja studijuoja šiuolaikinės muzikos meno doktorantūroje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Jos muzikinė raiška apima daugybę žanrų, tarp jų – eksperimentinę ir šiuolaikinę muziką.

Savo performansuose L. Kmieliauskaitė neretai naudoja įvairių nemuzikinių medijų, judesio ir teatro elementus, taip pelnydama unikalios, eksperimentuojančios menininkės reputaciją. Be individualios praktikos, ji taip pat dalyvauja kolektyviniuose kūrybos projektuose, vysto performatyvumo tyrimus.

Muzikė yra viena iš šiuolaikinės muzikos ansamblio „Twenty Fingers Duo“ įkūrėjų ir atlikėjų – kartu su broliu violončelininku Arnu Kmieliausku yra išleidusi tris albumus („Performa“, „Dualitas“ ir „Two Sides: West/East“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.