Kopenhagos filmų festivalyje – Lietuvos kūrėjų darbų programa ir meistriškumo kursai

Šią savaitę prasidėsiančiame Kopenhagos trumpametražių filmų festivalyje šalies viešnios teisėmis dalyvauja Lietuva. Lietuvišką trumpametražį kiną pristatančiai programai pasirinkti tarptautinį pripažinimą pelniusių režisierių ir operatorių Lauryno Bareišos ir Vytauto Katkaus darbai. Šia proga abu menininkai surengs ir meistriškumo kursus.

 Režisieriai V. Katkus ir L. Bareiša.<br> LKC koliažas.
 Režisieriai V. Katkus ir L. Bareiša.<br> LKC koliažas.
 L. Bareišos filmo „Kaukazas“ kadras.
 L. Bareišos filmo „Kaukazas“ kadras.
 V. Katkaus filmo „Kolektyviniai sodai“ kadras.
 V. Katkaus filmo „Kolektyviniai sodai“ kadras.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-10-31 13:58

Šeštadienį, lapkričio 4 d., Kopenhagos sinematekoje bus rodoma lietuviškų filmų programa „Lithuania in Focus: Two Cinematic Voices“, kurioje – keturi trumpametražiai filmai: Vytauto Katkaus „Uogos“ ir „Kolektyviniai sodai“ bei Lauryno Bareišos „Kaukazas“ ir „Kupranugaris“.

Programa rengiama Kopenhagos trumpametražių filmų festivalio kvietimu. Prieš dešimtmetį įkurtas festivalis yra vienintelis trumpųjų filmų festivalis Danijos sostinėje, didelį dėmesį skiriantis naujausiam pasaulio trumpametražiui kinui.

„Rasti savo unikalų balsą nėra lengva užduotis. Šį iššūkį sėkmingai įgyvendino du apdovanojimus pelnę Lietuvos režisieriai, kurie savo kino kelionę pradėjo kaip operatoriai – Laurynas Bareiša ir Vytautas Katkus.

Programa „Lithuania in Focus: Two Cinematic Voices“ pristato jų kinematografines perspektyvas, kurios dažnai nepaiso įprastų filmų kūrimo taisyklių. Jau nuo pirmųjų minučių galima manyti, kad supranti, apie ką yra L. Bareišos filmai („Kupranugaris“, „Kaukazas“), tačiau esminiai, o kartais ir nenusakomi konfliktai slypi daug giliau.

V. Katkaus filmai („Kolektyviniai sodai“, „Uogos“) vis kiek nukrypsta nuo realybės tam, kad sustiprintų tikrovės pojūtį. Nepaisant palyginti neseniai pradėto kino režisūros kelio, L. Bareišos ir V. Katkaus trumpųjų filmų premjeros vyksta svarbiausiuose festivaliuose ir pelnytai sulaukia kritikų liaupsių“, – apie Kopenhagoje pristatomą lietuvių režisierių programą kalbėjo kino kritikė Monika Gimbutaitė.

Dieną prieš filmų programos seansą, lapkričio 3 d., abu režisieriai surengs meistriškumo kursus „The Cinematographer-Director: A Masterclass on Dual Roles“. Šių kursų metu lietuvių kino kūrėjai kalbės apie savo dvigubus režisieriaus ir operatoriaus vaidmenis, apie kūrybinį kelią ir apie tai, kaip operatorinio meistriškumo profesija praturtino jų režisūrinį braižą. Renginys skirtas studentams ir kino industrijos atstovams.

Kopenhagos trumpametražių filmų festivalis vyks lapkričio 3–13 d. Kopenhagos mieste (Danija). Lietuviško trumpametražio kino renginių partneriai – lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts“, Lietuvos kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje, Danijoje Liana Ruokytė-Jonsson ir Lietuvos kino centras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.