Nacionalinis kultūros forumas šiais metais atsigręžia į kultūros ir ekologijos sintezę

Kultūra veikia ekologiją ir ekologija veikia kultūrą. Tuo, kad šios dvi temos yra neatsiejamos viena nuo kitos, įsitikinę kasmečio Kultūros forumo rengėjai. Aštuntasis nacionalinis kultūros forumas, lapkričio pabaigoje vyksiantis Vilniuje, rengiasi plačiai diskusijai apie kultūros ir ekologijos sintezę.

 Forumo pranešėjai.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Forumo pranešėjai.<br> Lrytas.lt koliažas.
 R. Jadzevičius.<br> Rengėjų nuotr.
 R. Jadzevičius.<br> Rengėjų nuotr.
 L. Žakevičius.<br> Rengėjų nuotr.
 L. Žakevičius.<br> Rengėjų nuotr.
 G. Urbonas.<br> Rengėjų nuotr.
 G. Urbonas.<br> Rengėjų nuotr.
 E. Kvartūnaitė.<br> Rengėjų nuotr.
 E. Kvartūnaitė.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 14, 2023, 3:16 PM

Tai – dar vienas priminimas meno žmonėms, kūrybinių industrijų atstovams, politikams ir visuomenei, kad tik sąmoningas požiūris į ekologiją kultūrą ir gali išgelbėti.

Ekologijos ir kultūros temos, jų sprendimai, valstybės kultūros politikos vizija, kultūros ir kūrybinių industrijų transformacijos, visuomenės sąmoningumo skatinimas – tai temos, kurias forumui rengia jo organizatoriai – Nacionalinė kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacija (NKIKIA).

„Esame lūžio taške. Ekologijos situacija pasaulyje šiandien kalba apie tai, kad tūkstantmečius gyvavusios kultūros vieną dieną gali būti tiesiog nušluotos nuo žemės paviršiaus. Privalome ieškoti būdų, kaip tai sustabdyti“, – sako šokio menininkas, urbanistinio šokio teatro „Low Air“ įkūrėjas ir vadovas, NKIKIA valdybos pirmininkas ir vienas iš forumo organizatorių Laurynas Žakevičius.

Su kokiais iššūkiais susiduria kūrėjai, reaguodami į klimato krizę? Ar tvari kūryba yra nuoširdus noras prisidėti prie realių pokyčių, o gal – tik madinga tendencija? Kokios iniciatyvos gali ir kitus paskatinti rinktis žalesnį kelią? Forumo rengėjai tikisi, kad šie ir panašūs klausimai turėtų skleisti žinią apie dialogo tarp politikos formuotojų ir kultūros atstovų svarbą, apie būtinybę priimti sprendimus, kurie veiktų ekstremalių pasaulio pokyčių akivaizdoje.

Aukščiausio lygio politikus, svarbiausius kūrybinių industrijų ir kultūros lauko atstovus sutraukiantis forumas šiais metais kelia klausimą – kur susitinka kultūra ir ekologija? Atsakymų į jį ieškos pagrindinis pranešėjas – tarpdisciplininio meno kūrėjas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, ypač daug ekologijos tema savo kūryboje kalbantis Masačusetso technologijų instituto profesorius Gediminas Urbonas.

Pranešimus forume taip pat skaitys iš Nyderlandų atvykusios kūrybininkė, kūrybinių veiklų organizatorė ir edukatorė Evelina Kvartūnaitė bei tyrėja, startuolių ekosistemos fasilitatorė Maartje Schenkels.

Apie tai, kaip kompiuterinių žaidimų industrija veikia pasaulio ekosistemą, forume kalbės Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacijos valdybos pirmininkas Rytis Jadzevičius. Mintimis apie vidinę ekologiją dalysis Depresijos įveikimo centro įkūrėja, psichologė Aušra Mockuvienė.

Nacionalinį kultūros forumą šiemet moderuos NARA žurnalistė Indrė Kiršaitė, o diskusijose apie kultūros galią žalesnei ateičiai, kultūros ir kūrybinių industrijų bendruomenės atsakomybę kalbės Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys, Ministrės Pirmininkės patarėja Gabrielė Žaidytė, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega, Aplinkos koalicijos vadovė Lina Paškevičiūtė, forumo pranešėjai.

Nuo 2016 metų NKIKIA organizuojamas Nacionalinis kultūros forumas jau aštuntus metus demonstruoja reikšmingą politikos formuotojų ir kultūros bei kūrybinių industrijų atstovų bendradarbiavimą bei dialogą, analizuoja esamą situaciją, ieško ir siūlo sprendimus. Forumas kasmet suburia kultūros ir politikos lyderius bei ekspertus, pristato naujausius tyrimus, aktualijas, akcentuoja kultūros ir kūrybinio sektoriaus kuriamą ekonominę bei socialinę vertę.

„Forumas bendruomenei suteikia sąlygas ir galimybes diskutuoti, atkreipti dėmesį į problemas, kalbėtis su politikais, kurie yra įgalūs priimti įstatymus, bei visuomene, kuriai būtina priminti apie svarbiausias kultūros lauko problemas. Tik veikdami kartu galėsime ieškoti sprendimo būdų ir realiai dirbti bendram labui“, – įsitikinęs NKIKIA valdybos pirmininkas L. Žakevičius.

Aštuntasis Nacionalinis kultūros forumas „Kultūra ir ekologija“ vyks lapkričio 28 dieną Lukiškių kalėjime 2.0, Šv. Mikalojaus Stebukladario cerkvėje. Forumą organizuoja Nacionalinė kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacija, finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Partneriai – Lukiškių kalėjimas 2.0, Lietuvos dizaino asociacija, AGATA, Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacija, Vilniaus miesto šokio teatras | mokykla „Low Air“, „Lithuanian Shorts“, „Goethe-Institut Estonia“, NARA, „Menų komunikacija“. Renginys bus tiesiogiai transliuojamas LRT.lt interneto puslapyje ir NKIKIA „Facebook“ paskyroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.