„Išgirsk, kuo kvėpuoja pasaulis“: Valdovų rūmuose nuskambės net 12 pasaulinių premjerų

Tarptautinio E. Balsio jaunųjų kompozitorių konkurso finalas – jau šį šeštadienį Valdovų rūmuose. „Išgirsk, kuo kvėpuoja pasaulis“ – tokiu šūkiu pasitinkame 12 naujų kūrinių premjeras iš 9 skirtingų šalių, kurias į finalą atrinko tarptautinė žiuri.

 Konkurso žiuri.
 Konkurso žiuri.
Rygos kamerinis choras „Ave Sol“ ir A. Veismanis.<br>E. Riškevičiūtės nuotr.
Rygos kamerinis choras „Ave Sol“ ir A. Veismanis.<br>E. Riškevičiūtės nuotr.
 „ArtVio“: P. Jacunskas, I. Baikštytė ir I. Rupaitė.
 „ArtVio“: P. Jacunskas, I. Baikštytė ir I. Rupaitė.
 Konkurso logotipas.
 Konkurso logotipas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-11-17 11:25

Koncerto programa labai įvairi – nuo kamerinių ansamblių iki styginių orkestro bei mišraus choro. Tarp atlikėjų – ne tik Eduardo Balsio anūkė, viena šiuolaikinės kamerinės muzikos lyderių Lietuvoje pianistė Indrė Baikštytė, bet ir styginių kvartetas „Mettis“, Lietuvos kamerinis orkestras, dirigentas Robertas Šervenikas, o taip pat latvių atlikėjai – Rygos kamerinis choras „Ave Sol“ su dirigentu Andriu Veismaniu, sopranas Monta Martinsonė.

Konkurso finale gyvai dalyvaus visi žiuri nariai – pirmininkas, latvių chorinės muzikos guru Erikas Ešenvaldas, viena ryškiausių savo kartos kompozitorių estė Helena Tulve, lygiai taip pat apibūdinama Žibuoklė Martinaitytė, vienas konkurso iniciatorių, E. Balsio mokinys kompozitorius Algirdas Martinaitis bei – tradiciškai vienas žiuri narys, atstovaujantis atlikėjams – violončelininkas, ansamblio „Apartment House“ įkūrėjas Antonas Lukoszevieze'ius (Didžioji Britanija).

Konkurso išvakarėse Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje vyks susitikimas su Helena Tulve ir Eriku Ešenvaldu (17 d. penktadienį, 16 val.), į kurį kviečiami ne tik jaunieji kompozitoriai, bet ir visi besidomintys šiuolaikinės muzikos aktualijomis.

Trijų geriausių kūrinių autoriai bus apdovanoti solidžiomis piniginėmis premijomis, papildomai bus apdovanota ir daugiausiai publikos simpatijų sulaukusi kompozicija. Laureatų paskelbimas numatomas iškart po koncerto. Beje, tik tada ir paaiškės tikrieji kūrinių autoriai, kurie iki pat paskutinės minutės yra laikomi absoliučioje paslaptyje.

Finalinis koncertas lapkričio 18 d. 18 val. Valdovų rūmuose nemokamas (reikalinga registracija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.