Menininkė Jolita Vaitkutė kviečia keliautojus prie švenčių stalo Vilniaus oro uoste

Neįprastoje vietoje – Vilniaus oro uosto atvykimo salėje – išdygo spalvingas Kūčių stalas. Pasak instaliacijos autorės menininkės Jolitos Vaitkutės, tai – žinutė užsienio lietuviams, siekianti priminti, kad Lietuvoje jie visada laukiami.

  J. Vaitkutės instaliacija.
  J. Vaitkutės instaliacija.
 J. Vaitkutės instaliacija.
 J. Vaitkutės instaliacija.
 „Renkuosi Lietuvą“ komanda.
 „Renkuosi Lietuvą“ komanda.
E. Urbanovič (kairėje)  ir J. Vaitkutė. 
E. Urbanovič (kairėje)  ir J. Vaitkutė. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 5, 2023, 10:11 AM

Ant Vilniaus oro uosto atvykimo salėje pastatyto stalo kūrėja sukomponavo Kūčių patiekalų nuotraukas su užrašu „Gera tave matyti namie“. Šio meninio objekto tikslas – priminti grįžtantiems į Lietuvą žmonėms prisiminti, kad jie čia laukiami.

„Tai šventiškas stalas su lėkštėmis ir kėdėmis, ant kurių galės prisėsti bet kuris to panorėjęs. Šio kūrinio žinutė: gerai gyventi galima bet kur, bet svarbiausia yra būti šalia artimųjų. Būtent šią gyvenimo dalį ir šiltas akimirkas prie Kūčių stalo dažnai praranda svetur išvykę žmonės, todėl norime juos pakviesti sugrįžti ne tik per šventes, bet – visam laikui“, – teigė menininkė.

Instaliaciją inicijavusio Tarptautinės migracijos organizacijos (IOM) Vilniaus biuro projekto „Renkuosi Lietuvą“ vadovė Edita Urbanovič paantrino, kad smagu turėti vaišėmis nukrautą stalą, bet dar smagiau, kai prie to stalo susėda visi artimiausi žmonės.

„Šis laikotarpis – tai nekantrus laukimas oro uostuose, autobusų stotyse ar prie namų slenksčio. Grįžtančiųjų pasveikinimas jau tampa tradicija – ne vienerius metus organizuojame šventėms parskrendančių lietuvių sutikimą oro uoste.

Šiemet nusprendėme kartu su menininke Jolita Vaitkute sukurti smagią įžangą į šventinį laikotarpį. Instaliacija oro uoste bus visą gruodžio mėnesį, kviečiame stabtelėti ja pasigrožėti, prisėsti prie stalo, nusifotografuoti, pasidalinti nuotraukomis socialiniuose tinkluose“, – ragino E. Urbanovič.

Jos teigimu, gruodžio mėnuo instaliacijos įrengimui pasirinktas neatsitiktinai: „Laikotarpis, kai Kūčių vakarą susirenka giminaičiai, grįžtantiems iš užsienio lietuviams yra itin jaudinantis ir brangus“.

Jau 8-erius metus gyvuojantis „Renkuosi Lietuvą“ projektas skatina užsienio lietuvius sugrįžti į Lietuvą. Projekto vadovės teigimu, per tą laiką svetur gyvenantiems tautiečiams buvo suteikta net 65 tūkst. konsultacijų, o grįžimui į Lietuvą sukurtas interneto puslapis spėjo sulaukti daugiau kaip 4 mln. lankytojų.

Pastebima, kad ketvirtus metus iš eilės grįžtančiųjų į Lietuvą skaičius yra didesnis negu išvykstančiųjų. Remiantis Valstybės duomenų agentūros statistika, 2022 metais į Lietuvą sugrįžo beveik 21 tūkst. žmonių, o emigravo – apie 15 tūkst.

„Tai liudija, kad tiek mūsų, tiek išvykusių žmonių giminaičių pastangos nenueina perniek. Ir šie skaičiai mums nėra tiesiog statistika, tai – žmonių istorijos, kurias girdime kiekvieną dieną. Gera matyti, kad lietuviai grįžta namo“, – kalbėjo E. Urbanovič.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.