Kalėdų Seneliams – darbymetis: kartais pamokyti tenka ne tik vaikus, bet ir suaugusiuosius

Kalėdų Senelio darbotvarkė jau kuris laikas įtempta. Pas vaikus reikia vykti ir į darželius, ir į namus, o ką jau kalbėti apie tai, kad Senelio laukia ir suaugusieji – kartais pasikviečia jį ir į darbo vakarėlius.

F. Sederavičius didžiuojasi galintis būti Kalėdų Seneliu, nors tūkstančių neuždirba.<br>G.Bitvinsko nuotr.
F. Sederavičius didžiuojasi galintis būti Kalėdų Seneliu, nors tūkstančių neuždirba.<br>G.Bitvinsko nuotr.
G. Vidmantas Kalėdų Seneliu sakė dirbantis ir dėl to, kad vaikų akys blizga.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
G. Vidmantas Kalėdų Seneliu sakė dirbantis ir dėl to, kad vaikų akys blizga.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

Miglė Žemrietė

Dec 25, 2023, 9:34 AM

Kalėdų Seneliui gruodžio pabaiga – pats darbymetis, o jis ir Kaune turi pagalbininkų, kuriuos galima užsisakyti ir į namus, ir į šventes.

Du Kalėdų Senelio personažus įkūnijantys kauniečiai – Gintaras Vidmantas ir Fortunatas Sederavičius – „Laikinajai sostinei“ sutiko papasakoti, kaip atrodo jų darbas, kiek kainuoja juos pasisamdyti, ir pasidalijo ne viena smagia istorija.

Darbų tiek, kad sunku spėti

Renginių vedėjas G. Vidmantas šventiniu laikotarpiu Kalėdų Seneliu virsta jau apie 30 metų. Puikiai pamena, kokia buvo viso to pradžia: sykį teko vesti kalėdinį vakarą vienai įmonei, kuri kelios dienos iki renginio pareiškė, kad nori Kalėdų Senelio. O kaip tą Kalėdų Senelį gauti? Taip G. Vidmantas pirmąsyk ir įsikūnijo į šį personažą.

Pradžia nebuvo kaip sviestu tepta – pašnekovas sako, kad labiausiai nepavykusi buvo pirmoji apranga. Tačiau kauniečio tai neišgąsdino – vėliau nusipirkęs geresnį kostiumą jį vilktis ėmė vis dažniau. Taip ir įsibėgėjo – vyrą samdyti ėmė vis daugiau miestiečių.

Dabar Kaune ir Kauno rajone G. Vidmantas – vienas žinomiausių Kalėdų Senelių. Daug ką stebina G. Vidmanto apranga – ji autentiška, itin tikroviška. Tikroviškumo suteikia ir vyro ūgis, siekiantis 2 metrus, ir žemas balsas.

„Darbo labai daug. Jau net kitiems Kalėdų Seneliams dalinu savo užsakymus. Važiuoju ir į darželius, ir į įmones, ir į namus. Stengiuosi sukurti kalėdinę dvasią, atmosferą“, – kalbėjo pašnekovas.

Pamoko ir suaugusiuosius

Kadangi šia profesija G. Vidmantas užsiima jau tris dešimtmečius, kai kuriuos vaikus spėjo ne tik gerai pažinti, bet ir pamatyti užaugusius.

„Turiu tokių vaikų, kurie užaugo su mano personažu ir jau jų vaikai pradeda augti su mano personažu. Kai kurias šeimas lankau daugiau nei dešimtmetį, pas juos nuėjęs jaučiuosi kaip pas draugus, jų pasiilgstu“, – šypsojosi Kalėdų Senelį įkūnijantis kaunietis.

O akimirkų, dėl kurių G. Vidmantas tiek metų su didžiausiu džiaugsmu dirba šį darbą, netrūksta.

„Pamenu, per Kūčias visada eidavau pas tokį berniuką Linuką. Jis turėjo vyresnę sesutę, jau keturiolikametę. Jų tėveliai labai gerai paruošė namų darbus, surašė viską apie savo vaikus, o aš labai gerai išmokau.

Ta sesutė bandė mane paegzaminuoti, „išmaudyti“. Klausinėjo apie save: kaip leidžia vasarą, kaip gyvena, ką veikia... O aš viską žinojau. Kitą dieną tėveliai man parašė laišką: „Seneli, jūs padarėte didžiulį stebuklą. Mūsų keturiolikametė dukra patikėjo, kad Kalėdų Senelis tikras“, – pasakojo G. Vidmantas.

Kartais Kalėdų Seneliui pamokyti tenka ne tik vaikus, bet ir suaugusiuosius.

„Vienoje šeimoje su vaikais buvo ir jų senelis. Jis buvo rūkantis. Pasakiau: „Jei sužinosiu, kad nemetei rūkyti, kitais metais manęs nelauk.“ Į 90 metų žmogų kreipiausi kaip į vaiką, juk Kalėdų Senelis – pats vyriausias.

Kai kitais metais atėjau, vos pravėriau duris, net nespėjau pasisveikinti, o tas senelis sako: „Aš mečiau rūkyti.“ Ir kaip nenorėti dirbti tokio darbo?“ – džiaugsmu dalijosi G.Vidmantas.

Už vizitą – 200 eurų

Nors darbas itin malonus bei smagus, dirbti tenka net per pačias šventes.

„Dirbu ir per Kūčias, Kalėdas. Mano šeima nuo to kenčia, bet esame sutarę, kad Kūčių vakarą aš lankau vaikučius. Po to grįžtu pas šeimą, nes pats turiu anūkų“, – teigė G. Vidmantas.

Išsinuomoti Kalėdų Senelį kainuoja ne tiek ir mažai – už apsilankymą darželyje vyras ima 150 eurų, už privačius vizitus per Kūčias ar Kalėdas – 200 eurų. Apsilankymas darželyje dažniausiai trunka apie 45 minutes, o namuose – 25 minutes.

„Tėveliai sako: „Mes tau sumokame pinigus, o tu dirbk tiek minučių.“

Atsiprašau ir pasakau, kad dirbsiu tiek, kiek reikia, kol vaikai džiaugsis. Geri filmai būna geri dėl to, kad jiems pasibaigus tu nori dar žiūrėti. Gero režisieriaus sprendimas – palikti žiūrovus šiek tiek alkanus“, – apie darbo subtilybes pasakojo pašnekovas.

Į šventę pasiima akordeoną

Kauniečius vaikus daugiau nei 20 metų džiugina ir į Kalėdų Senelį įsikūnijantis F. Sederavičius. Jis didžiuojasi šia profesija.

F. Sederavičių dažniausiai renkasi nuolatiniai klientai, jį pasisamdantys kasmet.

„Važiuoju ir į namus, ir į darželius. Dirbu keliose vietose. Kur galiu, ten į šeimos biudžetą stengiuosi įtraukti truputį papildomų pinigų. Tačiau gyvenime būna ir labdaringų atvejų, pavyzdžiui, vienos pažįstamos vyras buvo beveik prie mirties, jis buvo išvežtas iš namų, o namuose liko du vaikučiai. Aplankiau juos“, – kalbėjo kaunietis.

Išsinuomoti šį Kalėdų Senelį kainuoja pigiau. Vyras pabrėžė jau seniai nekėlęs kainos – už vizitą Kaune prašo 50 eurų.

„Tūkstančių eurų dirbdamas nesurenku. Kiti už tokią paslaugą pasiima šimtus eurų, o aš – dešimtis. Atsinešu akordeoną, pabendrauju su vaikais, įteikiu dovanas. Trunku apie 25 minutes“, – atviravo kaunietis.

F. Sederavičius tvirtino, kad dirbant smagiausia bendrauti su vaikais, ypač per Kalėdas, – tuomet visi būna linksmi.

„Niekad nepapuoliau į jokius incidentus – visą laiką gera nuotaika. Per Kalėdas visi linksmi, džiaugiasi, glėbesčiuojasi“, – šypsojosi F.Sederavičius.

O Valstybinė mokesčių inspekcija primena – jeigu šventiniu laikotarpiu gyventojas dirba Kalėdų Seneliu, tokią veiklą jau reikia įteisinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.